1962 Yılında Yayımlanan Bir İtalyan Dergisinde Salgınla İlişkilendirilerek 2022 Yılının Resmedildiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgınının (Covid-19) patlak vermesinden bu yana salgının ya da gelecekte etkileyeceği yaşam biçimlerinin geçmişte öngörüldüğüne yönelik birçok iddia dolaşıma girdi. 1962 yılında İtalya’da yayımlanan bir derginin 2022 yılında salgının etkisiyle izole yaşam biçimini resmettiğine dair iddia da bunlardan biri.

1962 yılında bir İtalyan dergisindeki 2022 öngörüsü” ya da “Tam 60 yıl önce bir İtalyan dergisinde 2022 yılı, böyle tasvir edilmiş.” notuyla yapılan paylaşımlardan bazıları şu şekilde idi:

 

1962 italyan dergisi 2022

 

italyan dergisi 1962

 

italyan dergisi 2022

 

Ancak sanılanın aksine paylaşılan görselleştirmenin bir salgın ya da 2022 ile ilgisi bulunmuyor.

Bahse konu görsel İtalya’da 1899-1989 yılları arasında Corriere della Sera adlı gazetenin eki olarak her Pazar günü yayımlanan La Domenica del Corriere adlı gazetenin 16 Aralık 1962 tarihli baskısının arka kapağında yer almış.

 

La Domenica del Corriere 2022
La Domenica del Corriere adlı gazetenin 16 Aralık 1962 tarihli baskısının arka kapağı

 

Arka kapak görseli, iddia edildiği gibi salgın nedeniyle uygulanan sosyal izolasyon ya da hijyen tedbirlerini değil, trafik keşmekeşini konu ediniyor. Bu husus, La Domenica del Corriere’nin arka kapağı yerine ön kapağında yer alan görsele göz atılarak idrak edilebilir.

 

La Domenica del Corriere 1962
La Domenica del Corriere adlı gazetenin 16 Aralık 1962 tarihli baskısının ön kapağı

 

Walter Molino tarafından hazırlanan arka kapak görselinin üzerinde yer alan İtalyanca ifadelerin Türkçemize (gayrıresmî) çevirisi de görselin salgın hastalığa değil, ulaştırma sistemlerinin geleceğinin konu edinildiğini ortaya koymaktadır:

“Bunun gibi şehirleri dolaşacak mıyız? Tamamen çözülmezse şehirlerdeki trafik sorunu şu şekilde hafifletilebilir: küçük bir alanı işgal eden tek kişilik küçük arabalar… ”

New York’taki bir caddede yaşanan trafik sorununu gösteren resimde aslında şehirlerdeki trafik sorununun gelecekte daha az yer kaplayan küçük, biniciyi hava koşullarından korumak için kubbe biçimli camla kaplı dört tekerlekli bir scootera benzer tek kişilik araçlar kullanarak nasıl hafifletilebileceğini göstermektedir.

Küresel pandemi sonrasında yaşanacak izolasyon sürecini değil, geleceğin kentsel ulaşım sürecini görselleştiren retro fütüristik görselin hiçbir yerinde 2022 yılının esamesi okunmamaktadır.

 

italyan dergisi salgın

 

Yorumunuzu yazınız...