Moskova Metrosu, insan etkileşimlerini taklit eden yapay zekâlı kasiyerleri test etmeye başlaMAdı

 

Yapay zekâ uygulamaları gün geçtikçe popülerlik kazanıyor. İşletmeler, ekonomik verimliliklerini artırmak ve hizmet kalitesini yükseltmek için yapay zekâ destekli çözümler uygulamayı deniyor. Veri güvenliği, süreç otomasyonu ve müşteri hizmetleri yapay zekâdan en çok faydalanabilecek alanlar olarak öne çıkıyor.

Yapay zekânın giderek ilerlemesiyle günlük hizmetlerde kullanılmaya başlandığı örnekler ardı sıra gelirken, sosyal medyada çarpıcı bir iddia servis edildi.

Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da metroda gerçek insan tepkileri verebilen bir yapay zekâ kasiyerinin hizmete alındığı ileri sürüldü.

Moskova metrosunun insan etkileşimlerini taklit eden yapay zekâlı kasiyerlerini test etmeye başladığı, yapay zekâlı kasiyerlerin, bilet satışı, ödeme işlemleri ve yolcuların sorularını yanıtlamak gibi görevleri yerine getirebildiği iddia edildi.

Paylaşılan görüntü:

 


 

 

Görüntüyü yanlış aktarımla sunan paylaşım örnekleri:

Webtekno (@webtekno): “Moskova Metrosu, gerçek insan etkileşimlerini taklit eden yapay zeka kasiyerleri tanıttı. Henüz test aşamasında olan bu kasiyerler bilet satışı, ödeme ve soruları yanıtlamak üzere tasarlandı.”

moskova-yapay-zeka-kasiyer

 

Metropol Haber (@metropolmedya_) & Tuhaf Ama Gerçek (@TuhafAmaGercek): “Moskova metrosunda yapay zeka destekli dijital kasiyerler:”

 

 

Conflict (@ConflictTR) & Bee Haber (@beehaber): “Moskova metrosu gerçek insan tepkileri verebilen bir yapay zeka kasiyerini hizmete aldı”

medya20_haber (@Medya20_): “Rusya. Gerçek insan etkileşimlerini taklit eden yapay zekâ kasiyer Moskova Metrosu’nda bilet satıyor.”

Îmam Khrîstos (@khristos_imam): “Gerçek insan etkileşimlerini taklit eden yapay zeka robotu, Moskova Metrosu’nda bilet kesimi yaparak vatandaşların sorularını cevapladı. Türkiye’de de sakız orucu bozar mı bozmaz mı tartışmalarında halen net bir sonuç anılamadı..!!”

 

Görüntünün Moskova metrosunda hizmete alınan gerçek insan tepkileri verebilen bir yapay zekâlı kasiyere ait olduğu iddiası doğru değil.

Videodaki Rusça “Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim? Ödeme kartla mı? İyi günler” gibi ifadeler bütün dilleri konuşabilen, bilet satışı, ödeme ve soruları yanıtlamak üzere tasarlanan yapay zekâ tarafından seslendirilmiyor.

Video ve sesin yapay zekâ tarafından gerçek zamanlı olarak üretildiği sanılan görüntü aslında yapay zekânın ürünü değil, önceden kaydedilip tekrar eden döngü (loop).

Görüntü, Moskova’daki Manej Meydanı’ndaki istasyonda ziyarete açılan “Moskova 2030: Rus Ulaşım Sisteminin Geleceği” (“Moscow 2030: The Future of Russian Transport“) adlı sergide kaydedilmiş.

Eski istasyonların mevcut modernizasyon programıyla karşılaştırıldığı etkinlikte bilet satışı görevlilerinin eski ve yeni hâli de önceden kaydedilmiş ses ve görüntü ile temsil edilmiş.

 

moskova-metro-yapay-zeka-kasiyer

 

moskova-metro-kasiyer-eski

 

Moskova metrosundaki etkinliği ziyaret eden diğer kişilerin kaydettiği görüntüler incelendiğinde, bahsi geçen videodaki kasiyer görüntüsünün yapay zekâ ile bir ilgisinin olmadığı görülebiliyor.

 

 

 

Her ne kadar görüntü yapay zekânın metroda bilet satış hizmeti verdiğini göstermese de, Moskova belediyesinin 2030 vizyonunda yapay zekâdan vatandaşlara hizmette faydalanılması bir hedef olarak zikredilmiş.

“Akıllı şehir” hedefleri kapsamında yapay zekâ konusuna şöyle değinilmiş:

Yapay zeka, ekonomi ve sosyal yaşamın dijital dönüşümünde lider bir itici güç haline gelmektedir. Sosyal yapı, üretimin organizasyonu ve hizmetlerin sağlanması değişmektedir. Rutin işlemler robotik cihazlar tarafından yapılacak ve kararlar yapay zeka teknolojileri temelinde alınacaktır.

Yapay zeka, yönetim hatalarını önlemeye yardımcı olacak ve şehir ekonomisi ve yönetiminin tüm alanlarında en uygun kararların alınmasını kolaylaştıracaktır. Şehir yönetimi ve kurumsal yönetim, yapay zeka ve büyük veri analitiğindeki en son gelişmeleri kullanarak karar vermek için kaliteli profesyonel araçlar elde edecektir.

 

Yorumunuzu yazınız...