Venom Adlı Filmde Corona Virüsünün Önceden Tahmin Edildiği İddiası Asılsız
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan şehrinde ortaya ortaya çıkan ve tüm dünyayı endişeye sevk eden corona virüsü (coronavirus / koronavirüs) hakkında birçok asılsız iddia dijital dünyada paylaşılıyor. Venom (Zehirli Öfke) adlı Hollywood filminde corona virüsünün önceden tahmin edildiği de bunlardan biri.
Venom adlı filmde corona virüsünün önceden tahmin edildiği iddiasına yer veren paylaşımların çoğu şu metni aktarmıştı:
“2018 yılında ABD’de çekilen VENOM (Virüs) filminin 16. dakikasında virüsün ilk taşıyıcısı ‘Çinli bir kadın’ bir ‘Çin pazarında’ ‘yılan’ yiyor ve daha sonra Çin pazarındaki insanları öldürüyor. Virüsün ilk taşıyıcısı olan Çinli kadının gömleğinde ‘CORINNE’ yazısı dikkat çekiyor.”
Venom, Marvel Comics’in bir çizgi romanın adı ve ana karakteri. Bu karakterden uyarlanan Hollywood yapımı filmi de 2018 yılında vizyona girmişti. Filmde, simbiyoz halde yaşayabilen ve adrenalinle beslenen uzaylı bir organizmanın bulaştığı gazeteci Eddie Brock’un başına gelenler aktarılıyor.
Ancak filmi izlemeyenlerin ya da izlediği hâlde senaryoyu unutanlar hataya düşerek filmde aktarılan sahneyi yanlış yorumladığı görülüyor.
Bahse konu sahne şöyle:
Venom’un korona virüs ile bir ilgisinin bulunmadığına dair sebepleri tane tane aktaralım:
- Venom bir virüsü değil aslında zehiri konu ediniyor. Venom, bir simbiyot. Simbiyoz yaşam sürebilen bir uzaylı parazit organizma (Simbiyoz beslenme, iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamaları anlamına gelmektedir). Özellikleri nedeniyle venom, “zehir” olarak tanımlanıyor. İngilizce venom kelimesi Türkçe zehir anlamına gelmektedir. Filmin adı Türkçeye “virüs” olarak değil “Zehirli Öfke” olarak çevrilmişti.
- Venom’un 16. dakikasında uzaylı organizmanın ilk taşıyıcısı Çinli görünümlü bir kadının bir pazarda göründüğü doğru. Ancak, yediği şey yılan değil yılan balığıydı.
- Çekik gözlü Asyalı kadının yediği yılan balıkları coronavirus’un ana kaynağı olarak görülmüyor.
- Bahsi geçen kadın filmin 16. dakikasında yılan balığını yemeden önce enfekteydi. Uzaya gönderilen bir aracın Malezya’nın doğusuna düşmesi sonrasında bir başka kişiden Venom kendisine geçmişti.
- Kadın yılanı yiyip enfekte olmuyordu. Venom, parazit olarak bulaştığı kişiye çok enerji harcattığı için sürekli aç hissetmesinden dolayı açlıktan ötürü balığı yiyordu. Kadın yılan balığını yiyip dönüşmüyordu, dönüştüğü için yılan balığını yiyordu.
- Kadın bulaşıcı bir hastalık ya da virüs taşımıyor. Taşıdığı uzaylı organizma. Simbiyot organizma sadece 1 bünyede yaşamını sürdürebiliyor. Bulaşıcılığı yok.
- Çinli sanılan kadının milliyeti belli değil. Doğu Malezya’da çalışan bir sağlık görevlisinin Malezyalı olduğunu, yılan balığının yendiği pazarın da Malezya’da olduğunu düşünebiliriz.
- Filmde kadının üzerinde Corinne yazdığı doğru. Çünkü bu adı. Dikkatli incelendiğinde venomun bulaştığı yılan balığını tüketen kadının adının ve soyadının Corinne Wan olduğu görülebiliyor. Michelle Lee adlı aktris tarafından canlandırılmış.
- Corona virüs ismi yeni bulunmadı. Uzun süredir kullanımdaydı.
Özetle, Venom adlı filmle corona virüsün tek ortak noktası, filmde oynayan Çin kökenli kişiler. Daha fazlası değil.
Bazen bir film, sadece bir filmdir.
Envai yaratık tüketip virüsün kapıldığı bir film / çizgi roman mutlaka yapıl/mıştır/acaktır. Senaristlerin öngörüsü iyi veya her şey tesadüf de olabilir.
Komplo teorisyenlerine kalsa, Bizimkiler dizisinden bile malzeme çıkarırlar.
1 Yorum
Pingback: Koronavirüs Salgını Hakkında Paylaşılan Asılsız İddialar - Malumatfuruş