Sokak Röportajı Videosunda “Arapça Tabelalar Olsun, 1300 Lira Artırılsın, Daha Çok Özgürlük İstiyoruz” İfadelerini Kullanan Kişinin Suriyeli Sığınmacı Olduğu İddiası Doğru Değil
Sosyal medyada ve haber sitelerinde tekrar dolaşıma giren bir mizansen videoyu konu edineceğiz.
Bahse konu video kayıt: pic.twitter.com/jfmF0Qtyhe
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) July 7, 2021
Paylaşılan videodaki Suriyeli sığınmacının verdiği sokak röportajında “Biz burada çok iyiyiz.” “Nargilemiz var, denize giriyoruz.” “Savaşmadık değil, bizim dedelerimiz Kurtuluş savaşını yaptı bu ülke için.” “Özgürlük, Arapça tabela istiyoruz.” “Devlet 1.300 lira veriyor, daha çok versin.” ifadelerini kullandığı öne sürülmüştü.
Konuya ilişkin Aykırı adlı haber sitesinin “Suriyeli sığınmacının sözleri: “Arapça tabelalar olsun, 1.300 lira artırılsın, daha çok özgürlük istiyoruz”” başlığıyla yayımladığı (ve sonradan yayından çektiği) haberi şu şekildeydi:
Suriyeli sığınmacının sözleri: “Arapça tabelalar olsun, 1.300 lira artırılsın, daha çok özgürlük istiyoruz”
Sokak röportajları sırasında Suriyeli bir sığınmacının yaptığı açıklamalar gündem oldu. İsmi öğrenilemeyen Suriyeli sığınmacı, Türkiye’de nargile içtiklerini, deniz girdiklerini ve çok mutlu olduklarını belirtirken, Arapça tabelaların ve daha çok özgürlüğün olması talebinde bulunuyor. “Ülkenize dönün” diyen bir vatandaşa da “Kurtuluş savaşını benim dedelerim yaptı” diye tepki gösteriyor.
Sayıları gayri resmi olarak 9 milyona dayandığı ifade edilen Suriyeli sığınmacılarla ilgili tartışmalar sürüyor. Yapılan kamuoyu anketlerinde sığınmacıların Türkiye’deki yerleşik hayata geçmelerinin ortaya çıkardığı zorlukların vatandaşları etkilediği görülüyor.Suriyeli sığınmacılar, aslında Türkiye’nin kapalı kutusu, çoğu konuşmuyor, açıklamada bulunmuyor. Kendilerine ait sosyal medya platformlarında Arapça diliyle yaptıkları paylaşımlar da çok dikkat çekmiyor.Ancak bazıları daha atik ve cesur bir şekilde taleplerini sıralayabiliyor. İşte orada kara kutu açılıyor.Halkın Sesi TV isimli youtube kanalının sokak röportajında konuştuğu Suriyeli sığınmacının sözleri ise gündeme adeta bomba gibi düştü.Youtube kanalına konuşan Suriyeli sığınmacı “Burada deniz var, nargile var, çok mutluyuz” sözlerini sarf ettikten sonra bir vatandaşın “Neden ülkene gitmiyorsun, orada savaşmıyorsun” tepkisiyle karşılaşıyor.Sığınmacı bu talebe tepki göstererek “Ben bu ülke için savaşmadım mı. Benim dedelerim Kurtuluş savaşını yaptı” ifadelerini kullanıyor.Röportajın devamında ise Suriyeli sığınmacının talepleri dikkat çekiyor:“Özgürlük, Arapça tabela istiyoruz.” “Devlet 1.300 lira veriyor, daha çok versin.”
İşte sosyal medyanın gündemine oturan o röportaj:
“Gündeme bomba gibi düştüğü” iddia edilen video sanılanın aksine güncel değil. Aktarılan sokak röportajı mizansen. Suriyeli sanılan kişi de Türk.
Paylaşılan kayıt, (haber metninde de belirtildiği üzere) Halkın Sesi TV adlı Youtube kanalında 6 Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan “Suriyeliler Gitsinler mi, Kalsınlar mı? Referandum Yaptık | Suriyeli Geldi Ortalık Karıştı!” başlıklı videodan alıntı.
https://www.youtube.com/watch?v=z_g9nYmVqz8
Bahse konu kayda gelen tepkilerin ardından Halkın Sesi TV adlı kanal, Youtube’deki videolarının yorum bölümünde bahse konu videonun bir sosyal deney olduğunu, Suriyeli taklidi yapan kişinin aslında bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu belirtmişti.
Video açıklamasında belirttik buradan da özellikle belirtelim. 13.Dakikada konuşan arkadaşın talebi üzerine yapıldı. Kendisi hem çevrenin tepkisini ölçmek hem de kendine göre bazı gerçeklikleri ortaya koymak adına bu konuşmayı yapmıştır. Necdet Bey ü şıı. Video sonunda kendisinin esas röportajını izleyebilirsiniz.
Halkın Sesi TV Youtube kanalında yayınlanan bahse konu videonun son bölümünde Necdet adlı kişinin Suriyeli sığınmacılar hakkında görüşlerini paylaştığı görülüyor.
Kullandığı ifadeler şu şekildeydi:
“Abi niye kalıyorlar gitsinler. Kendi ülkemizde ikinci sınıf vatandaş haline geldik. Ben üniversite sınavına girdim benim okulumda % 100 tam bursla okuyan Suriyeli var. Ben her ay 7500 lira para verirken adamlar benim okulumda okuyabiliyor. Ben lise hayatım boyunca üniversite sınavına çalışmış biri olarak söylüyorum bunu ben ikinci sınıf vatandaş konumundayım. Bana KYK bursu veriyor işe başlayınca alıyor ama onlara verdiği parayı almıyor. İkinci vatandaş konumundayım. Şey gibi aslında, o evin büyük çocuğu ben evin küçük çocuğu gibiyim.”