Videonun Çin’de yaşanan solucan yağmurunun ardından araçların ve sokakların durumunu yansıttığı iddiası doğru değil
Çin’in başkenti Pekin’de insanların ve araçların üzerine yağmur gibi solucan yağdığı, hayrete düşüren olay sonrası yetkililerin vatandaşları evden çıkınca şemsiye kullanmaları konusunda uyardığı iddiası sosyal medyada büyük ilgi çekti.
Birol Alkan: “Çin’de gökyüzünden solucan yağmış. Antik Mısır’ın 7 lanetinin güncel halini yaşıyor gibiyiz”
absürt olaylar: “Çin’in Liaoning şehrindeki solucan yağmuru videosu sosyal medyada gündem oldu.”
Hortum nedeniyle kurbağaların ya da solucanların bulundukları yerden farklı alanlara taşınabildiği biliniyor. Şiddetli rüzgar nedeniyle havada sürüklendikten sonra tırtılların, solucanların farklı bir bölgeye düşmüş olması olası.
Ancak, paylaşılan video şiddetli rüzgarın etkisiyle, sokaklara ve otomobillere gökten solucan yağdığı anı yansıtmıyor.
Solucan sanılan varlıklar aslında söğütgiller familyasından kavak (populus) gibi bir ağacın çiçeği.
“Titrek kavak” olarak da adlandırılan “aspen” ağaçları ya da ak kavak (akçakavak) (populus alba / aspen alba) tırtılsı yapıda (5-8 cm. uzunluğunda) erkek ve (8-12 cm. uzunluğunda) dişi çiçeğe sahiptir.
Benzer şekilde Çin’in bazı bölgelerinde yaygın şekilde bulunduğu bilinen kavak ağaçlarından dökülen çiçeklerin görüntülendiği farklı görsellerle kıyaslama yapılabilir.
Videodaki arabaların camındaki yansıma incelendiğinde, yakınında bir ağaç olduğu anlaşılıyor (Araçların etrafındaki ağaç püskülleri, yapraklar ve çiçekler de bu durumun bir başka emaresi).
Çinli sosyal medya kullanıcıları da (New York Post gibi) bazı basın organlarının solucan yağmuru eseri sandığı görüntünün kavak cinsi ağaç çiçeği olduğunu belirtmişti.
“Bu Populus tomentosa, Çin’de eşsiz bir bitki olan Salicaceae familyasındaki Populus cinsinin bir bitkisidir. Çin’in güneyinden de solucan gibi göründüğünü düşünen birçok Çinli var”
this is Populus tomentosa,is a plant of the genus Populus in the family Salicaceae , which is a unique plant in China.
have many Chinese who from southern of China also thought is look like worm— freedom🖤human right🤍 (@Miyamamatsu_01) March 12, 2023
“Sahte Haber! İlkbaharda kavak ağaçlarından düşenler tırtıl değil, kavak ağaçlarının çiçek salkımlarıdır. Kavak çiçeklerinin sivri uçları dökülmeye başladığında çiçek açacakları anlamına gelir.”
Fake News!The things that fall from poplar trees in spring are not caterpillars, but inflorescences of poplar trees. When poplar flower spikes start to fall, it means that they are about to bloom.
春天从杨树上掉落的东西不是毛毛虫,而是杨树花序,杨树花穗开始掉落后,说明要开花了。 pic.twitter.com/8FLy4CV3D6— 笋初🍀🌻💤 (@Vxujianing) March 11, 2023
“Sakinlerden şemsiye taşımaları ve sığınak bulmaları isteniyor çünkü… yağmur yağıyor. Bunun neden benim zaman çizelgemde olduğunu bilmiyorum ama bunlar kavak ağacı tohumları… Kavaklar, kuzey Çin şehirlerinde yeşillik olarak oldukça yaygındır.”
The residents are asked to carry umbrellas and find shelter because… well it’s raining. I don’t know why this is on my timeline but these are poplar tree seeds… Poplars are pretty common in northern Chinese cities as greeneries. pic.twitter.com/D2N6ttL0SK
— aaalexiaaa (@aaale_xiaaa) March 11, 2023
Çin’den sosyal medya kullanıcıları paylaştıkları farklı videolarla solucan sanılanların aslında kavak ağacı çiçeği olduğunu aktarmıştı.
Çin’den sosyal medya kullanıcıları paylaştıkları farklı videolarla solucan sanılanların aslında kavak ağacı çiçeği olduğunu aktarmıştı. pic.twitter.com/EEuTJgPkYB
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) March 12, 2023
Hülasa, Çin’de yaşanan solucan yağmurunun ardından araçların ve sokakların durumunu yansıttığı iddiasıyla paylaşılan videoda kavak ağaçlarından düşen çiçekler görülüyor.
İLAVE: Reuters, görüntüye dair yayımladığı içerikte uzmanların görülen cisimlerin ağaç tırtılı olma olasılığını belirttiğini aktarmış.