KADEM Vakfı’na Ait Ataşehir Kız Öğrenci Yurdu’ndan Çıkan Ağır Silahların Bir Kamyona Yüklendiği İddiası Gerçeği Yansıtmıyor
Paylaşılan Görüntüde İstanbul/Ataşehir’de Çekilen “Mahrem” Adlı Belgeselin Setinde Aksesuar Olarak Kullanılan İmitasyon Silahlar Yer Alıyor
Caner Taşpınar’ın OdaTV’de yayımlanan “Öğrenci yurdundan çıkan silahlar” başlıklı yazısı 27 Haziran 2021 Pazar günü sosyal medyada büyük ilgi çekti. Çünkü yazıda, KADEM Vakfı’na ait Ataşehir Kız Öğrenci Yurdu’nun içinden çıkarılan silahların bir kamyona taşındığı iddiasına ilişkin görüntülere yer verilmekteydi.
Kız öğrencilerin kaldığı yurttan gerçek silahların bir kamyona yüklenirken görüntülendiği iddiası bahse konu yazıda şu satırlarla aktarılmıştı:
“Odatv’nin ulaştığı görüntülerde, kız öğrenci yurdu önüne gelen bir kamyona silah taşındığı görülüyor.
Fotoğraflarda, kız öğrencilerin yurda giriş-çıkış yaptığı sırada, iki kişinin, yurdun içinden silahları alıp yurt önündeki duvara yasladığı görüldü.
Silah dışında, kalkan, çelik yelek ve kutu içinde mühimmatlar olduğu da anlaşıldı.
Silahların taşınmasına tanık olan, çevre sakinleri ve öğrenciler uzun menzilli, ağır silahları görünce şoke oldu.”
“Kız öğrencilerin yurda giriş-çıkış yaptığı sırada, iki kişinin, yurdun içinden silahları alıp yurt önündeki duvara yasladığı görüldü. Silah dışında, kalkan, çelik yelek ve kutu içinde mühimmatlar olduğu da anlaşıldı. Silahların taşınmasına tanık olan, çevre sakinleri ve öğrenciler uzun menzilli, ağır silahları görünce şoke oldu“
Ulaşmaya çalıştıkları KADEM’den yanıt alamadığını belirten Taşpınar, söz konusu yazısında şu soruları yöneltmişti:
– Bu silahlar gerçek mi?
– Silahlar kimin?
– Neden KADEM Vakfı’na ait Ataşehir Kız Öğrenci Yurdu’nda bulunuyor?
– Silahlar nereye taşındı?
Fotoğrafları askeri uzmanlara inceleten Taşpınar, görülen silahların gerçek olduğu değerlendirmesini şöyle aktarmıştı:
Askeri uzmanlar, fotoğraflarda görünün silahların G3 Piyade Tüfeği, M4 Piyade Tüfeği, AK-47 Kalaşnikov Saldırı Tüfeği olduğunu belirtti. Silahların gerçek olup olmadığı konusunda ise askeri uzmanlar, bir silahın ele alınmadan gerçek olup olmadığının net şekilde tespit edilemeyeceğini belirtirken fotoğrafta yer alan “özel ayrıntılar” nedeniyle silahların gerçek olduğunu düşündüklerini söyledi.
…
Askeri uzmanlar, bir silahın ele alınmadan gerçek olup olmadığının net şekilde tespit edilemeyeceğini belirtti. Fotoğraflara göre ise silahların gerçek olduğunu ifade eden askeri uzmanlar şu ayrıntılara dikkat çekti:
“G3 kayışı orijinal, M4’ün tetik kolu ve kurma kolu olması gerektiği gibi, dipçiğinde çentik olur o da var bu fotoğrafta. Eğer bunlar taklitse süper taklitler, tebrik etmek lazım.”
OdaTV’nin “Odatv’den çarpıcı fotoğraflar… Öğrenci yurdundan çıkan silahlar…” notuyla sosyal medya hesapları ve internet sitesi üzerinden duyurduğu görüntüler aslında FETÖ’nün mahrem yapılanmasını ve TSK’ya sızma faaliyetlerini anlatan “Mahrem” adlı TRT belgeselinin çekimlerinde kullanılan imitasyon silahlara aitti.
Haberin ardından bir açıklama yayımlayan TRT, OdaTV’nin paylaştığı görüntüdeki silahların gerçek mahiyetini şöyle aktarmıştı:
FETÖ’nün mahrem yapılanmasını ve TSK’ya sızma faaliyetlerini anlatan MAHREM belgeselinde kullanılan imitasyon silahlar üzerinden yapılan çarpıtma haberler hakkındaki açıklamamız
Odatv internet sitesinde Caner Taşpınar imzası ile bugün “Öğrenci yurdundan çıkan silahlar” başlıklı bir haber yayınlanmıştır.
KADEM tarafından yapılan kamuoyu açıklamasında da belirtildiği gibi, TRT için yapılmakta olan FETÖ’nün mahrem yapılanmasını, TSK’ya sızma faaliyetlerini ve örgütsel şemasını itirafçıların beyanları ile anlatan; kamuoyunda örgütün mahrem yapılanması hakkında farkındalığı artıracak olan bir dokü-drama çekimi gerçekleştirilmektedir.
İtirafçıların yüzleri açık şekilde verdikleri beyanlara dayanan ‘Mahrem’ isimli belgesel, bu anlamda bir ilk olacaktır.
Bu özel yapım için 159 ayrı mekanda çekimler yapılmıştır. Bu mekanlardan birisi de, belgeselin birçok iç mekan ihtiyacını karşılayacak şekilde sanat ekibi tarafından dekore edilen Ataşehir Kız Öğrenci Yurdu’dur.Bahsi geçen haberde yer verilen fotoğraftaki silahlar, bu çekimlerde kullanılan imitasyon silahlardır. Gerçek silah değildir. Sadece bir film setinin aksesuarlarıdır. Çekimler sonrasında set eşyalarının taşınması esnasında çekilen fotoğraflar üzerinden FETÖ’cü hainlerin ekmeğine yağ sürecek şekilde algı oluşturmak, gazetecilik etiğine sığmayan bir davranıştır.
Bir film seti olduğu ilk bakışta anlaşılan ve önünde TRT logosu olan bir kamyonun bulunduğu yerde art niyetli olarak sadece bir kareyi alıp bunun üzerinden aksesuarların gerçek olup olmadığını uzman olduğu söylenen bazı kişilere yorumlatmak ve buradan bir algı oluşturmak kumpas davalarını hatırlatan bir FETÖ taktiğidir. Ne trajiktir ki bu taktik, FETÖ’nün “MAHREM” yüzünü ortaya çıkaracak olan bir belgesele denk gelmiştir.
Bu vesile ile halkımızı, 15 Temmuz Haftası’ndan itibaren TRT 1 ekranlarında yayınlanacak olan MAHREM adlı 6 bölümlük belgeselimizi izlemeye davet eder, kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.
KADEM ise yayımladığı açıklamada görüntülerin TRT’nin çektiği belgesel setinden olduğunu belirterek konuyla ilgili hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.
KADEM’in “iftira haberciliğine cevaben!” başlıklı açıklamasında anılan yurt binasında pandemi nedeniyle bir yıldan uzun süredir öğrenci bulunmadığı belirtilerek “Söz konusu silahlar gerçek olmayıp TRT tarafından çekilen ve terör örgütü FETÖ’yü anlatan bir belgesel için kullanılan imitasyon çekim aksesuarlarıdır” ve “Emniyet birimlerinin bilgisi ile mahalle sakinlerinin gözü önünde tamamlanan çekimlerde kullanılan set malzemelerinin taşınma görüntüsünü ‘gizli bir silahlanma hareketi’ gibi göstermek akıl ve mantık dışıdır” denildi.
Yapımcı ve direktör Ömer Sevinç, gerçek sanılan silahların görüntülendiği sette çalıştığını sosyal medya paylaşımında şöyle aktarmıştı:
“Türkiye’de habercilik bu işte. Film seti orası. Bizzat setinde çalışıyorum. Askeri danışmanlarımızın olduğu film seti üstelik. Gelip sorsaydınız anlatırdık ama işte.. ayrıca motorumun bagajı gözüküyor hemen siliyosunuz fotoğrafı izinsiz çekim yapmışsınız.”
Oyuncu Gülşah Yavuz da rol aldığı setten görüntüye sosyal medya paylaşımında şöyle değinmişti:
“Abi siz deli misiniz? O bizim set ya. Pembeli sanattan Aşkın abi. Bi de bişey dicem. Böyle bi operasyonda silahlar sokağın duvarına mı dikilir? Oyuncak onlar ya bizim oyuncular kullanıyor onları.”
Oyuncu Batuhan Sert de sosyal medya hesabında paylaştığı hikâyede görüntülenen silahların gerçek olmadığını şöyle belirtmişti:
“Silahlar setimizde bulunan sanat ekibi tarafından getirilen silahlardır. Silahlar gerçek değildir. Kamyonlarla tüfekler, silahlar taşındı’ haberi aslında ekibimizin işini ne kadar iyi yaptığının göstergesidir.”
Senarist Halis Cahit Kurutlu da görüntünün FETÖ’nün mahrem yapılanmasını konu edinen belgeselin setinden olduğunu dile getirdi:
“Yaklaşık 2 yıldır çalıştığımız, FETÖ’nün “Mahrem” yapılanmasını, örgütsel şemasını anlatan, Türkiye tarihinde bir ilk olarak itirafçıların yüzü açık röportajları alınan “Mahrem” projesine Temmuz ayında yayınlanınca FETÖ’den büyük tepki bekliyorduk fakat ilk ses oda tv’den geldi.”