Miyozin Proteininin Endorfin Hormonunu Taşıdığı Anı Yansıttığı İddiasıyla (Mutluluğun Yürüyüşü Notuyla) Paylaşılan Video, Mutlulukla Bir İlgisi Bulunmayan Kinesin Proteinine Dair Bir Animasyon

 

Aşağıdaki bağlantıdaki video, miyozin proteininin endorfin hormonunu hücre içinde taşıdığı anı yansıttığı iddiasıyla sosyal medyada uzun süredir “mutluluğun yürüyüşü” vurgusuyla paylaşılagelmekte

 

 

Hatalı aktarım içeren örnek paylaşımlar şöyle sunulabilir:

 

“Mutluluğa adım adım, Miyozin proteininin, endorfin hormonunu beynin iç kısmındaki parietal kortekse taşıması. Daha basit bir ifadeyle mutluluğun yürüyüşü. 😇”

“Gördüğünüz sey,flament ile birlikte bir endorfini sürükleyen bir miyosin proteinidir.
Yani mutluluk,
Şu an mutluluğa bakıyorsunuz
Pek bir havalı yürüyüşü var 😍”

 

mutluluga adim adim

 

Baş bölümünde küre şeklinde büyük bir cisim taşıyan yapının, bir filament üzerinde adımlar attığı kayıt, mutluluğun görsel bir temsili olduğu notuyla paylaşılsa da, görüntünün gerçek mahiyeti bu değil. Paylaşılan görüntü, gerçek bir mikroskobik görüntü değil, sadece animasyon.

Videoda hücre içinde bir hat boyunca endorfin hormonunu taşıyarak mutluluk yaratan miyozin proteini görülmüyor.

Görüntü, miyozin proteininin hareketini değil, hücre içi taşıma görevini üstlenen bir diğer motor proteini olan kinesin proteinini içermektedir. Kinesin proteini, faaliyet ve etki açısından endorfin hormonu ve mutluluk ile bir ilgiye sahip değil.

 

kinesin adim

 

motor protein

 

Kinesin proteinin renklendirilmiş halini gösteren videonun kökeni, Harvard’da görev yapan Dr. Robert Lue ve Dr. Alain Viel adlı bilim insanlarının gözetimi ve desteği ile John Lieber adlı medikal sanatçı ve animatör tarafından 2006 yılında hazırlanan “Hücrenin İç Yaşamı” (“The Inner Life of the Cell“) başlıklı animasyona dayanıyor.

Paylaşılan görüntü, söz konusu animasyon için John Lieber tarafından hazırlanan daha erken bir görselleştirme versiyonunu yansıtıyor.

 

kinesin yuruyusu

 

Lieber, 2014 yılında bir blog yazısında söz konusu animasyonu bir yan proje olarak hazırladığını belirtmişti.

 

 

 

Hücre içinde ihtiyaç duyulan molekülleri ihtiyaç duyulan yerlere mikrotübül lifler üzerinde yürüyerek taşıyan motor proteininin adımları farklı animasyonlarda şöyle sunulmuştu:

 

https://twitter.com/biltek_pluss/status/1084201531723927552

 

 

Video içeriğine 2017 yılında Snopes ve 2019 yılında Teyit de değinmişti.

Yorumunuzu yazınız...