Makatına Kaçan 20 Santimetre Uzunluğunda 2 Kilogram Ağırlığında Dambıl (Dumbell) Çıkarılan Kişinin Sporcu Olduğu ve Gazetecilere ‘Spor Benim İçin Bir Yaşam Biçimi‘ Dediği İddiası Kurgu

Yanlış İddia

 

Her gün gündeme birbirinden absürt birçok haber düşüyor. Ancak, bazen bu absürt haberlere gazetecilerin ya da ravilerin kurgularının karışması daha da ilginç durumlara yol açabiliyor. Bu durumun bir örneğine geçtiğimiz gün sosyal medyaya ve basına yansıyan makatına dambıl (dumbell) kaçan kişi ile ilgili aktarımda şahit olduk.

Makatına 2 kilogramlık dambıl kaçan kişinin doktorların yoğun çalışması sonucu sağlığına kavuştuğu, makata “kaçan” dambılın operasyonla çıkartıldığı, taburcu olan kişinin gazetecilere “spor benim için bir yaşam biçimi” dediği ileri sürülmüştü.

 

Muhbir:

 

“Makatına 2 kilogramlık dambıl kaçan kişi doktorların yoğun çalışması sonucu sağlığına kavuştu. Taburcu olan vatandaş, gazetecilere “Spor benim için bir yaşam biçimi” dedi.”

 

Tele1.com:

 

“Makatına dumbell kaçan yurttaş: Spor benim için bir yaşam biçimi”

 

spor benim icin bir yasam bicimi

 

Ancak bu aktarım kısmen doğru. Bir erkeğin makatından 2 kg. ağırlığında 20 cm. (8 inç) uzunluğunda metal bir dambılın operasyonla çıkarıldığı doğru. Fakat, makatından dambıl çıkarılan bu erkeğin bir sporcu olduğu ve ‘spor benim için bir yaşam biçimi‘ dediği kısmı kurgu.

Aktarımın kaynağı Uluslararası Cerrahi Vaka Raporları Dergisi’nin (International Journal of Surgery Case Reports) 2022 yılı Nisan sayısında yayımlanan bir makaleye dayanıyor.

Olayın kahramanı kişinin sadece yaşı, milliyeti ve nerede yaşadığı biliniyor. Kimliği ve mesleği belirsiz kişinin spor yaptığı ve sporun kendisi için bir yaşam biçimi olduğu yönünde bir aktarımına rastlanamıyor. Anılan makalede sağlık görevlilerinin olağandışı vakanın ‘cinsel nitelikte’ olduğunu aktardığı belirtilmiş. Brezilya’nın Manaus kentinde yaşayan 54 yaşındaki erkeğin düzenli spor yaptığı yönünde bir söylemi herhangi bir güvenilir kaynağa yansımış değil.

“Olağandışı rektal yabancı cisim yönetimi – Olgu sunumu ve literatür taraması” (“Management of unusual rectal foreign body – Case report and literature review“) başlıklı makalede vaka için şu özet sunulmuştu (Tercümede Google Çeviri’den istifade edilmiştir):

“54 yaşında erkek hasta, 24 saat önce başlayan hipogastrium, sağ ve sol iliak fossada kramp şeklinde karın ağrısı şikayeti ile bir acil servis hastanesinin cerrahi acil servisine kendi imkanlarıyla geliyor. Yaklaşık 2 gün boyunca mide bulantısı, az miktarda kusma ve tahliyenin durdurulmasını ifade eder. Kilo kaybı, disfaji, anoreksi, olağandışı gıda alımı, hematokezi veya diğer semptomları reddediyor. Önceki komorbiditeleri veya kronik ilaç kullanımını ya da ilaç alerjisini reddediyor. Fizik muayenede hasta klinik olarak stabildi, ancak şişkin bir karın, yaygın palpasyonda, özellikle sol iliak fossa ve hipogastriumda hafif ağrı, peritoneal irritasyon veya palpabl kitle belirtisi yoktu. Parmakla rektal muayene, ele gelen kitle, kan, veya diğer bulgular, hasta muayene sırasında işbirliği yapmadı. Normal aralıkta hayati belirtiler (BP 130 × 90; FC 98; Sat %98). Akut karın için radyografinin yanı sıra kan sayımı ve biyokimyasal inceleme istendi.

 

Göğüs ve karın radyografisinde, pnömoperitonyum yokluğu, inen, enine ve çıkan kolon anslarında hafif distansiyon ve rektosigmoid geçişte yaklaşık bir yerde egzersiz dambıl şeklinde yabancı bir cismin varlığının kanıtı

 

Hastanın stabil klinik durumu ve perforasyon belirtisi olmaması nedeniyle, ilk rektal yaklaşım seçildi.

 

Hasta ameliyathaneye sevk edildi, ilk spinal blok ile anestezi uygulandı ve yabancı cismin kısmi görselleştirilmesiyle, ancak kavrama aletleri kullanılarak nesnenin çıkarılması olasılığı olmadan ilk anoskopi yapıldı. Nesnenin cımbız olmadan, zorluklarla, ancak tamamen çıkarılmasıyla manuel olarak çıkarılması tercih edildi.

 

Prosedür yerinde incelemede, aktif kanama, mukozal lezyon veya başka komplikasyon yok.

 

Hasta 4 saat anestezi sonrası derlenmede kaldı ve genel cerrahi servisine sevk edildi. İşlemden 12 saat sonra pnömoperitoneum belirtisi olmayan bir kontrol karın grafisi çekildi. Postoperatif 4. günde taburcu olan hasta 3 gün hematimetrik değerlerde veya diğer komplikasyonlarda değişiklik olmaksızın hastanede yattı.”

 

Bahse konu operasyona ilişkin ilgili makalede yer verilen görseller şu şekildeydi:

 

dambil makat

 

dumbell makat

 

makattan cikarilan dumbell

 

Karın ağrısı, mide bulantısı ve dışkılayamama şikayetiyle hastaneye başvurmadan önce Brezilyalı erkeğin rektumunda dambılla 2 gün beklediği belirtilmiş. Sağlık görevlileri çeşitli aletlerle çıkarmayı başaramadıkları çok sıkı şekilde yerleştirilen metal nesneyi elle müdahale ile çekebilmiş.

Rektumda cisimlerin acil servislere nadir görülen bir şikâyet olduğunu; ancak, son yıllarda bu vakaların giderek arttığını belirten makalede her iki cinste de cinsel tatmin motivasyonuyla makatta çeşitli cisimlerin uygulanması nedeniyle yaralanma vakalarına rastlandığı aktarılmış.

İddianın kaynağını taradığımızda ise karşımıza parodi içerik paylaşan Kritik Haber adlı Twitter profili çıkıyor.

 

 

kritik haber

 

Elbette bu haber de geçmişte basına yansıyan “Maden suyu şişesine oturup ölmeyi bekledi” başlıklı haberi hatırlattı…

 

maden suyu sisesine oturup olmeyi bekledi

Yorumunuzu yazınız...