Kayseri’de ‘Üfürükçü’ Bir Kadının Mahalleliyi ‘Okuyup Üfledikten’ Sonra Herkesin Koronavirüse Yakalandığı İddiası Doğru Değil

Kayseri’nin kısmi karantina altındaki Yemliha Mahallesinde, “üfürükçü” olarak nitelenen bir kadının, koronavirüs bulaşmasın diye gelen müşterilerine okuyup üfleyerek koronavirüs bulaştırdığı iddiasının doğruluk payı bulunmuyor. Kayseri’de üfürükçü yoluyla görüldüğü iddia edilen koronavirüs vakalarının, önce bir cenaze ve ardından düzenlenen bir mevlit sonucu mahalleye yayıldığı ortaya çıktı.

Yanlış İddia

 

Kayseri’de koronavirüs taşıyıcısı olan “üfürükçü” bir kadının, insanları okuyup üfleyerek mahallede koronavirüs salgınına (Covid-19) yol açtığı iddiası dün basına yansımıştı.

 

üfürükçü kadın koronavirüs
T24 iddiayı “Kayseri’de ‘üfürükçü’ kadın mahalleyi ‘okuyup üfledikten’ sonra herkes Koronavirüs’e yakalanmış!” başlığıyla haberleştirmişti

 

kayseri üfürükçü kadın
soL Haber iddiayı “Kayseri’de ‘üfürükçü’ tüm mahalleye virüs bulaştırdı” başlığıyla haberleştirmişti

 

Kayseri’deki Mahalleye Koronavirüs Salgını Üfürükçü Kadın Nedeniyle Değil Mevlit Yoluyla Yayılmış

Basına yansıyan haberlerin aksine, bir üfürükçünün koronavirüs salgınına karşı vatandaşları okuyup üflemesinden sonra Kayseri’de Yemliha Mahallesi’nde Covid-19 vakalarının yaşandığı ve mahallenin karantinaya alındığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Yemliha Mahallesindeki vaka sayısının yüksek olduğu ve toplu bir mevlit etkinliğiyle yayıldığı biliniyor. Ancak salgın, mahalleye nakliye şoförlüğü yapan bir vatandaş aracılığıyla gelirken, önce bir cenaze, ardından da yapılan mevlit yoluyla etrafa bulaşmış.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Yemliha Mahallesinde ikamet eden vatandaşlara bir üfürükçü kadın tarafından koronavirüsün bulaştırıldığı iddiasının doğru olmadığını aktarmıştı:

“Yemliha ile ilgili basında yer alan üfürükçü iddiaları doğru olmayıp,oradaki vakalarımızın kaynağı yapılan filyasyon çalışmamızda Kayseriden ziyarete giden otobüs şoförü temaslısının ziyareti olduğu tespit edilmiştir”

 

üfürükçü koronavirüs
Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan’ın üfürükçü kadın yoluyla salgının bulaştığı iddiasını yalanladığı paylaşımı

 

Kayseri’de bir kadının ‘üfürükçülük’ yaparak virüsü yaydığı iddia edilen Yemliha Mahallesi’nin Muhtarı Ömer Topal, mahallelerinde pozitif vakanın olmadığını, 37 kişinin tedbir amaçlı hastanede yatırıldıktan sonra evlere gönderildiğini belirtmişti.

 

İddianın Kaynağı Veli Altınkaya’nın Köşe Yazısıydı

Bir üfürükçü nedeniyle Kayseri’de Yemliha Mahallesi’nde Covid-19 vakalarının yaşandığı ve mahallenin karantinaya alındığı iddiasının kaynağı, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’nın Kayseri Telgraf Haber adlı haber sitesinde yayımlanan “Kadın, okuyup-üfleyip virüsü yaymış” başlıklı 12 Mayıs 2020 tarihli yazısıydı.

Veli Altınkaya’nın ülke çapına sirayet eden yanlış anlaşılmaya yol açan satırları şöyleydi:

“... Kişisel veriler nedeniyle ne mahalle ne de isim vermeyeceğim. Ama siz nere olduğunu anlarsınız.

Halen kısmi karantina uygulanan eski bir beldemizde bir otobüs şoförü virüsü ilk olarak bulaştırıyor. Virüsün bulaştığı isimlerden biri de, ‘okuyup-üflemesi kuvvetli’ olan bir kadın. Mahalle sakinlerinin bir bölümü virüsün bulaşmaması için bu kadını ziyaret ederek kendilerine de ‘okuyup-üflemesini’ istiyorlar. O kadın okuyup üflerken virüsü koca mahalleye yayıyor, iyi mi?

Evinde durmayıp, maskesini takmadan okuyup-üfleyen kadından medet uman yurdum insanı ne diyeyim sana...”

 

kayseri koronavirüs üfürükçü
Veli Altınkaya’nın “Kadın, okuyup-üfleyip virüsü yaymış” başlıklı yazısına ilişkin paylaşım

 

Veli Altınkaya’nın bu iddiası birçok haber sitesince haberleştirilerek manşete taşınmıştı. Hatta yaşanan süreçte Kayseri Tabip Odası vatandaşlara üfürükçüye gitmemeleri yönünde uyarıda bulunmuştu.

Veli Altınkaya’nın yukarıdaki satırları içeren yazısı ilgili haber sitesinden silinmiş.

Ancak Altınkaya, aynı sitedeki 15 Mayıs 2020 tarihli “Kayseri’nin Vaka Oranı ve Ortalığı Karıştıran Yazı” başlıklı yazısında maksadına açıklık getirmeye çalışmış.

Ben de yukarıdaki iddiamda mahalleye virüsü bir otobüs şoförünün getirdiğini ifade ettikten sonra, bir kadıncağızın da ‘okuduğu’ ortamda virüsün yayılmasına istemeyerek de olsa katkı verdiğini iddia ettim.

Gazeteci haber kaynağını söylemez. Bazen muhakeme halinde bu kaynak belli ölçüde söylenebilir.

Kesinlikle o mahallemizde virüsün yayılmasına istemeyerek de olsa katkı veren kadıncağız için bir ‘üfürükçü’ iddiam olmadı. Olamaz da. Böyle bir isnat için Allah’tan korkarım. O mahallemizde son aylarda 5-6 cenaze zuhur etmiş. Bu cenazeler için taziye ziyaretleri olmuş, mevlid okutulmuş. Kadınların olduğu bölümde bir kadıncağız sure ve dua okumuş... İnanmış biri olarak, bu fiili asla ‘üfürükçülük’ gibi göremem. Ama maalesef o taziye sürecinde virüs buradan yayılmış mahalleye ve o hanımdan yayılmış.

Altınkaya, yol açtığı yanlış anlaşılmadan dolayı mahalle sakinlerinden şöyle özür dilemiş:

Benim yazımdan dolayı belki tüm ülkenin diline maalesef kötü bir şekilde düşen o mahalle sakinlerimizin şu mübarek günlerde üzülmelerine vesile olduğum için gerçekten üzgünüm. O yöre halkı tarım, nakliyecilik ve kısmen de hayvancılıkla geçimini sağlayan, milliyetçi-muhafazakar, devlet ve milletle barışık güzel insanlar. Özelde onların, genelde ‘koruma’ noktasında her zaman hassas olduğum Kayserimizin adının da bu vesile ile kötü anılmasından duyduğum üzüntüyü de bu vesile ile ifade ediyorum.

Yorumunuzu yazınız...