Görüntü İsmet İnönü’nün Lozan Antlaşması’nın Hemen Ardından Değil 1931 Yılındaki Yunanistan Ziyaretine Ait

 

İsmet İnönü’nün 1931 yılındaki Yunanistan ziyaretinden görüntülerin Lozan Antlaşması’nın 1923 yılında imzalanmasının hemen ardından kaydedildiği iddiasıyla sosyal medyada dolaşıma sokulduğu görülüyor.

 

 

Hatalı aktarım içeren paylaşım örnekleri:

 

Cengiz Acar:

 

“Lozan’da atılan imzaların daha mürekkebi dahi kurumamıştır. İsmet İnönü anlaşmanın hemen sonrasında Yunanistan’a ziyarete gider. Olimpia stadında Yunan halkının coşkulu karşılamasına böyle karşılık verir. (Merak edenler bu törenin videosuna internetten ulaşabilir.)”

 

ismet inonu lozan sonrasi yunanistan iddiasi

 

Abdullah Quilliam:

 

“İsmet paşa Lozan’dan sonra Yunanistanı ziyaret eder. Olimpiyat arenasında bir kahraman gibi karşılama düzenlenir. Onbinlerce Yunanlı İsmet Paşayı coşkuyla karşılar. Peki bu bizim kahramanımız değil miydi? Lozan bizim zaferimizdi de Yunanlılar neden mutlu? Ah Kadir Mısıroğlu ah!”

 

Melih Gökçek:

 

“İsmet paşa Lozan’dan sonra Yunanistanı ziyaret eder. Olimpiyat arenasında bir kahraman gibi karşılama düzenlenir. Onbinlerce Yunanlı İsmet Paşayı coşkuyla karşılar. Peki bu bizim kahramanımız değil miydi? Lozan bizim zaferimizdi de Yunanlılar neden mutlu?”

 

“Yunanı denize dökmüşüz; Lozanda imzalar atılmış, güya zafer bizim. İnönü Lozandan Yunanistana uğruyor. Yunan halkı olimpiyat arenasında İsmet’i müthiş coşkuyla karşılıyor. İyi de biz Yunanı yenip zafer kazandıysak, Yunan halkı neye seviniyor? Yunanlıların neden bir yas günü yok.”

 

İsmet İnönü iddia edildiği gibi 1923 yılında Lozan Anlaşmasını imzaladıktan hemen sonra Yunanistan’a gitmemişti.

Paylaşılan görüntü, 24 Temmuz 1923 günü Lozan Antlaşması’nın imzalanmasından hemen sonra değil, Lozan’dan 8 yıl sonra 1931 yılında kaydedilmiş.

 

 

1 Ekim 1931 günü İstanbul’dan ayrıldıktan sonra 3 Ekim 1931 günü Atina’ya varan İsmet İnönü başkanlığındaki heyet Yunanistan’da coşkun bir kalabalık tarafından karşılanmış ve Yunan Başbakan Venizelos tarafından misafirperverce ağırlanmıştı.

Türk heyetinin Yunanistan’a yaptığı bu diplomatik ziyaret İsmet İnönü’nün Başbakan olarak ilk yurtdışı gezisiydi.

Yunanistan ziyaretinde İsmet İnönü’ye eşi Mevhibe Hanım ve 2 çocuğu da eşlik etmişti.

Bu diplomatik ziyaret, Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos’un 29 Ekim-1 Kasım 1930’da tarihlerinde Ankara’ya gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaretin iade-i ziyareti niteliğindeydi.

Ziyaret ile Lozan’ın akabinde barış sağlandıktan sonra iki ülke arasında gelişmeye başlayan dostluğun pekiştirilmesi amaçlanmıştı.

İtalyan yayılmacılığına karşı Balkanlarda bir paktın oluşturulmak istendiği dönemde Türk-Yunan dostluğunun güçlendirilmesinin hedeflendiği ziyarette İsmet İnönü, iki milletin de savaştan bıktığını ve bu nedenle olası bir savaşta iki devletin de tarafsız kalacağını, Balkan birliğinden ümitli olduğunu, bu birlik oluşturuluncaya kadar Türkiye ve Yunanistan’ın birbirlerine karşı düşmanca tavır takınmamalarının önemini belirtmişti (Hâkimiyet-i Milliye. 5 Ekim 1931. Sf: 4).

 

cumhuriyet 3 ekim 1931
Cumhuriyet – 3 Ekim 1931

 

İnönü, Atina’da onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Gözlerimizin önünde yükselen ve gittikçe büyümekte olan bina, en sağlam ve dayanıklı yapılardan biri olacak ve her türlü tecrübelere karşı durabilecek kuvveti haiz bulunabilecektir. Çünkü biz bu yapı için çok iyi malzeme kullandık. Bu yapının kuruluşunda kullanılan harç, dünyanın en iyi ve en sağlam çimentosu olan menfaat birliğidir…”

 

Türk heyetinin Yunanistan’a yaptığı diplomatik gezi Türk ve Yunan kamuoyunda büyük yankı uyandırmış olup, İsmet Paşa ve beraberindekilere Yunanistan’da halk tarafından büyük teveccüh gösterilmişti. İki ülke basınında çıkan haberler de Türkiye ve Yunanistan arasındaki yakın ilişkilerden duyulan memnuniyeti ortaya koymuştu (Mustafa Özyürek (2018). “Başbakan İsmet Paşa’nın Atina ve Peşte Ziyaretleri”. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Dergisi. Cilt 2. Sayı 4. Haziran 2018).

 

vakit 4 ekim 1931
Vakit – 4 Ekim 1931

 

Yunanistan’daki temas ve faaliyetlerini tamamlayan Türk heyeti, Macaristan’ın Başkenti Peşte’ye gitmek için 6 Ekim 1931 akşamı Atina’dan Pire’ye doğru hareket etmişti.

 

cumhuriyet 6 ekim 1931
Cumhuriyet – 6 Ekim 1931

 

2 Yorumlar

  1. Hemen arkasından ile ardından ne farkı var Ziyaret etmiş mi etmiş. Neyini aklama çabalarına giriyorsunuz ki. İsmetizmcilik mi oynuyorsunuz

  2. Boş boş konusmayın aklamayada çalışmayın ilk ziyaretini yaptiği ulke ve çoskuyla karşılanması herşeyi özetliyor

Yorumunuzu yazınız...