Videonun İran’ın Azerbaycan ve Ermenistan Arasındaki Savaşı Kızdırmak İçin Füze Saldırısında Bulunduğunu Gösterdiği İddiası Doğru Değil
Videonun İran’ın Azerbaycan ile Ermenistan Arasındaki gerilimi arttırmak amacı ile füze saldırısında bulunduğunu gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor. İlgili iddia ile paylaşılan görüntü Rusya’da 2019 yılında gerçekleştirilen atış gösterisine ait.
Son günlerde Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan bu gergin süreçte sosyal medyada İran’ın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşı kızdırmak adına füze saldırısında bulunduğuna dair bir video yer aldı. Bahse konu iddia ile paylaşılan video birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından gerçek sanılarak paylaşıldı.
İran’ın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunu büyütmek amacı ile füze saldırısında bulunduğuna yönelik paylaşılan videoyu içeren paylaşımlar şu şekilde:
“Azerbaycan ve işgalci Ermenistan arasındaki savaş İran tarafından böyle izleniyor”
"Iranians stood on the top of the mountain and watched the war between Azerbaijan and Armenia launching rockets at each other as if watching some cracker show. Both countries have borders with Iran." "İranlılar dağın tepesinde durdular ve sanki bir kraker şovunu izliyormuş gibi Azerbaycan ile Ermenistan arasında birbirlerine roket fırlatan savaşı izlediler. Her iki ülkenin de İran ile sınırı var."
İran’ın Azerbaycan ve Ermenistan Arasındaki Gerilimi Arttırmak İçin Füze Saldırısında Bulunduğu İddiası İle Paylaşılan Görüntüler 2019 Yılına Ait
İran’ın Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşı kızdırmak adına füze saldırısında bulunduğu iddiasıyla paylaşılan video aslında İran’ın savunma güçlerine ait değil.
Söz konusu video 2019 yılında Rusya’nın savunma güçleri tarafından düzenlenen bir atış gösterisine dayanıyor.
İran’ın Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşı kızdırmak adına füze saldırısında bulunduğu iddiasıyla paylaşılan Rusya’ya ait “atış gösterisi”nin haber sitelerinde ve sosyal medya mecralarında 2019 yılındaki görüntülerine ulaşmak mümkün.
Ayrıca videonun ikinci saniyesinde mavi mont giyen adamın üzerinde İngilizce “Russia” (Rusya) yazısı görülebilmektedir.