Videoda Dağcıların Tırmanış Esnasında Zirveden Aşağı Doğru Kar Üstünde Kayan Cesetleri Görüntülediği Doğru; Ancak, Bahsi Geçen Kayıt Everest Dağı’nda Değil Manaslu Dağı’na Tırmanırken Yapılmış

 

Dağcıların tırmanış esnasında dağın zirvesinden karlar üzerinde aşağı kayan cesetleri dehşete kapılmış vaziyette görüntülediği bir video Everest’te kaydedildiği iddiasıyla paylaşıldı.

 

Bahsi geçen görüntü:

 


 

Dağcıların, daha önceki tırmanışlarda yaşamını yitiren dağcıların cesetleriyle karşılaştığı anları görüntülediği videoyu aktaran paylaşım örnekleri:

 

Hassas Videolar (@hassasvideotr): “Everest Dağı’nda hala kimliği belirlenememiş 200’den fazla ceset olduğu biliniyor..”

 

 

Metropol Haber (@metropolmedya_): “Everest’te tırmanan dağcılar yukardan düşen cesetleri kayda alıyor.”

 

 

 

Videoda dağcıların tırmanış yaparken karlar üzerinde aşağı doğru kayan dağcı cesetlerini ve eşyalarını görüntülediği doğru; ancak, bahsi geçen görüntü Everest’ten değil, Nepal Himalayalarının bir parçası olan Mansiri Himal’de bulunan Manaslu Dağı‘na yapılan tırmanışta çekilmiş.

 

Everest’e Tırmanırken Ölen Dağcıların Cesetleri Neden Kurtarılmaz?

 

Nepal ve Çin sınırında bulunan, dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı’nın 8.848 metre yükseklikteki zirvesine ulaşmak, fiziksel ve zihinsel açıdan zorlu bir iştir.

Everest Dağı’nın zirvesine ilk defa 1953 yılında Yeni Zelandalı dağcı Edmund Hillary ve Nepalli dağcı Tenzing Norgay’ın çıktığı, günümüze değin yaklaşık 5.000 kişinin Everest Dağı’na tırmandığı bilinmektedir.

Everest’in zirvesine genellikle 2-3 hafta süren tırmanış sürecinde dağcılar, dağın zor ve tehlikeli koşullarına dayanmak zorundadır.

Everest Dağı’na tırmanış sırasında karşılaşılan zorlu koşullar sıkça ölümlere neden olmaktadır.

Everest’e tırmanan her 10 kişiden 1’inin hayatını kaybettiği, Everest Dağı’nda yaklaşık 300 kadar dağcı cesedinin bulunduğu tahmin edilmektedir.

Everest’e tırmanış patikasında “Gökkuşağı Vadisi” (“Rainbow Valley”) gibi çok sayıda dağcı cesedinin bulunduğu bölgeler “ölüm bölgesi” olarak adlandırılmaktadır.

Birçok dağcıya mezar olan Everest’te vefat eden ünlü dağcıların cesetlerinin bulunduğu noktalara farklı isimler verilmektedir. Örneğin 1996 yılında bir fırtınada ölen Tsewang Paljor adlı dağcının Everest Dağı’nın en tehlikeli bölgelerinden biri olan Hillary Step’te bulunan cesedi “Green Boots”, 1998 yılında ölen Francys Arsentiev’in Everest Dağı’nın zirvesine yakın bir yerde bulunan cesedi “Sleeping Beauty” olarak adlandırılmaktadır.

Everest’ten cesetleri çıkarmak için geçmişte bazı girişimlerde bulunuldu. Örneğin 2008 yılında bir ekip, 1996 yılında bir fırtınada ölen 11 dağcının cesedini kurtarmayı başardı. Ancak bu tip girişimler nadir, tehlikeli ve düşük başarı olasılığına sahiptir.

“Ölen dağcıların mezarlığı” ve “atık çöplüğü” olarak nitelenen Everest Dağı’na tırmanırken ya da dağdan inerken yaşamını yitiren dağcıların cesetleri genel güvenlik ve zorlu koşullar nedeniyle genellikle kurtarıl(a)maz.

Tırmanışta ya da inişte Everest’te hayatını kaybedenlerin cesetlerinin kurtarılmamasının sebepleri şöyle sıralanabilir:

  • Tırmanış yaparken ölen dağcıların cesetlerini Everest Dağı’ndan çıkarma süreci, bir dizi zorluk ve tehlike içerir.
  • Cesetler, genellikle dağın en zor ve tehlikeli bölgelerinde bulunur. Bu bölgelere ulaşmak, donma, yüksek irtifa hastalığı ve düşme gibi risklerle doludur.
  • Everest’in yüksek rakımı, zorlu iklim koşulları, tehlikeli yüksek rakımlı bölgeler ve çeşitli faktörler nedeniyle cesetleri kaldırmak fiziksel olarak zorlayıcı ve tehlikeli olabilir. Bu durum, dağcıların kendi güvenliklerini riske atmak anlamına gelebilir.
  • Bazı durumlarda cesetlerin kaldırılmasının teknik olarak mümkün olamamaktadır.
  • Cesetleri kaldırmak özel ekipman, hava desteği ve eğitimli personel gerektiren pahalı bir işlemdir.
  • Kurtarma operasyonlarında hayatta kalan insanların kurtarılması önceliklidir. Bu nedenle, ölen dağcıların cesetlerinin kurtarılması için gerekli kaynaklar tahsis edilmeyebilmektedir.
  • Dağcılar, tırmanış sırasında yollarını kaybetmemek için ölen meslektaşlarının cesetlerini yön bulma işaretleri olarak kullanmaktadır.
  • Bazı dağcılar, Everest’e tırmanırken ölüm riskinin farkında olup, yaşamlarını kaybetmeleri durumunda cesetlerinin dağda bırakılmasını isteyebilmektedir. Bu durumda, kurtarma ekipleri, dağcının veya ailesinin bu yöndeki isteğine saygı göstermektedir.
  • Everest Dağı’ndaki cesetler dağcılar için dünyanın en yüksek dağına tırmanmanın tehlikelerini ve zorluklarını gösteren çarpıcı bir “hatırlatma” görevi görmektedir.

 

 

Yorumunuzu yazınız...