Fotoğrafın Burma’da Bir Gölde Kenarındaki Yana Yatmış Anne ve Çocuk Görüntüsüne Sahip Kaya Oluşumu ve Suya Yansıyan Simetrisini Yansıttığı, Bu Anın Yılda Sadece Bir Gün Kısa Bir Süre Görüntülenebildiği İddiası Doğru Değil
Burma’da göl kenarındaki bir kaya ve suya yansıyan simetrisi olduğu iddiasıyla uzun yıllardır çeşitli internet sitelerinde, forumlarında paylaşılan bir görselin sosyal medyada da kendisine yer bulmaya başladığı anlaşılıyor. Malumatfurus.org‘a yöneltilen talep üzerine Burma’da “belirli aralıklarla sadece “bir an” görülebilen oluşum” olduğu iddia edilen bu görselin gerçek değil kurgu olduğunu aktaralım istedik.
Burma’daki bir göle yansıyan anne çocuk silüetindeki kaya oluşumuna yönelik uydurma anlatı şu şekilde:
“Çok ilginç bir görüntü. Gördüğünüz fotoğraf Burma’da bir göldeki kaya oluşumudur. Bu fotoğraf yılda sadece bir gün, güneş ışınları bu kayaya belli bir açıda geldiği zaman çekilebiliyor. Fotoğrafa dikkatli bakın. Başınızı sola doğru eğerek bir daha bakın. İnanılır gibi değil”
“Doğaüstü fotoğraf” başlığıyla Yeni Akit ve Finans Gündem gibi çeşitli haber platformlarının galerini süsleyen bu görselin “güneş ışığının uygun açıda geldiği yılın bir günü ve sadece kısa bir an için izlenebilen görüntü” olduğu öne sürülmektedir.
Yönü çevrildiğinde görüntünün bir kadın ve çocuğun silüetini andırdığını söylemeye dahi lüzum yok…
Görsel Doğadan Gerçek Bir Manzara Değil, Kurgusal Bir Çizim
Görselin Burma’da bir gölde kenarındaki yana yatmış anne ve çocuk görüntüsüne sahip kaya oluşumu ve suya yansıyan simetrisini yansıttığı bu anın yılda sadece bir gün kısa bir süre görüntülenebildiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Paylaşılan görsel sanılanın aksine nadir ve gerçek bir doğa manzarası değil, bir çizim.
Koreli sanatçı Kim Jae-hong’un göz yanılsaması amacıyla oluşturduğu kurgusal çizim, “Doğu Nehri’nin Çocukları” (Children of the East River) adlı çocuklara yönelik hikaye kitabında yer almış.
Koreli illüstratör Kim Jae Hong’un aşırı gerçekçi çizimlerinin birçok internet sitesinin eserlerini fotoğraf bölümlerinde sergilediği ya da doğadan gerçek bir görüntü olduğu iddiasıyla paylaştığı aktarılmaktadır.
Anılan görselin Flickr‘da da “Jae Hong Kim libro Children of the East River” notuyla 9 Eylül 2012 tarihinde kaydedilmiş olduğu görülebiliyor.