Balinaların Dijital Müdahale İle Eklendiği Montajlanmış Fotoğraflar

 

Boyu 32 metreyi ve ağırlığı ise 150 tonu geçebilen vücuduyla yaşayan en büyük hayvan olarak nitelenen mavi balinalar (balaenoptera musculus) da sıklıkla görsel düzenlemelerinin konusu olabiliyor.

Daha önce “dijital düzenlemeyle oluşturulan köpekbalığı fotoğrafları“nı derlemiştik.

Bugünkü konumuz, balinalı montajı içeren görseller…

 

Büyük bir mavi balinanın üzerinden geçen küçük bir tekne.” notuyla paylaşılan görselin kuvvetle muhtemel fotomontajla oluşturulduğu düşünülse de, 2014 yılından bu yana sanal alemde dolaşan görüntünün kaynağı henüz tespit edilebilmiş değil.

 

balina tekne

 

Görselin, dünyanın en meşhur romanlarından biri olan Moby Dick’i yazmak için Herman Melville’e ilham veren olayları anlatan Nathanial Phillbrick’in aynı adı taşıyan romanından uyarlanan 2015 yapımı “Denizin Ortasında” (“In The Heart of the Sea“) adlı film için hazırlanmış olabileceği olasılığı dile getiriliyor. Ancak, bu durum henüz ispatlanabilmiş değil.

 

balina tekne

 

“Denizin Ortasında” adlı film için benzer görsellerin tasarlandığı biliniyor.

 

in the heart of the sea

 

Söz konusu görselin “Denizin Ortasında” için hazırlandığı notuyla 2015 yılında paylaşıldığı görülüyor.

Ocean Conservation Society adlı Facebook profili 2014 yılında anılan fotoğrafı, Fransız balina izleme grubu “Mammifères marins de la Côte-Nord” tarafından çekildiği iddiasıyla paylaşmış. (Montaj içeren birçok fotoğrafı paylaştığı görülen) “Mammifères marins de la Côte-Nord” adlı Facebook profilinde Denizin Ortasında adlı filmin afişi ve fragmanı 24 Mart 2015 tarihinde paylaşılmıştı.

 

 

Balina temalı bir diğer montaj fotoğraf da “Bir çift kürek küreğinin hemen altında 70 ton ağırlığında 30 metre uzunluğunda mavi balina, zamanımızın yaşayan en büyük memelisidir.” notuyla aktarılan kayığın altından geçen dev balina görseli.

 

 

Türkiye’den sosyal medya kullanıcılarının “kayığın altındaki korkunç büyük mavi balina” notuyla paylaştığı görsel de fotomontaj ürünü.

 

kayik balina

 

Dimitris Glouftsis adlı fotoğrafçı ve dijital tasarımcı tarafından oluşturulan görsel 2017 yılı Temmuz ayında “d_fordesign” adlı Instagram profilinde paylaşılmıştı.

 

balina kayik

 

Anılan görseldeki kürekçilerin bulunduğu stok fotoğrafın benzer fotomontajlarda da kullanıldığı görülüyor.

 

kurekci

 

kayik megalodon

 

Sosyal medyada paylaşılan, bir köprü altından geçen iki dev balinayı içeren görsel de dijital düzenleme içeriyor.

 

balina kopru

 

Söz konusu görsel, (Malezya’daki “Sungai Johor” adlı köprüyü andıran) stok fotoğraf kullanılarak oluşturulmuş.

Umur Reçber, 26 Temmuz 2019 tarihinde söz konusu montajı Instagram hesabında “dijital düzenleme” olduğu notuyla paylaşmıştı.

 

balina montaj

 

Reçber, Behance‘teki profilinde söz konusu (kendi deyimiyle) “foto manipülasyonu” nasıl yaptığını şöyle detaylandırmıştı:

 

balina fotomontaj

 

Ülkemizden (Karar gibi) haber sitelerinde “Görenler photoshop sanıyor! Birbirinden ilginç gerçek fotoğraflar” başlığıyla ve “Dalgalarla dans eden bu sörfçü arkasında duran dev balinadan habersiz gibi duruyor.” notuyla sunulan fotoğraf da dijital düzenleme içeriyor.

 

balina sorfcu

 

Tim McKenna tarafından 28 Temmuz 2006 tarihinde kaydedilen, Manoa Drollet adlı Tahitili sörfçünün görüldüğü fotoğraf üzerinde Julian Herbrig tarafından oynanarak oluşturulmuş.

 

balina sorfcu montaji

 

Söz konusu fotomontajta kullanılan balina fotoğrafı ise 22 Temmuz 2005 tarihinde İzlanda’daki bir gezi sırasında balina izleme rehberi Linda Guðrúnardóttir tarafından çekilmiş.

McKenna, orijinal fotoğrafının döndürülerek üzerinde oynanmış versiyonunu 2 Nisan 2016 tarihinde Instagram hesabında paylaşmıştı.

 

sorfcu balina montaj

 

Alaska’da bir kayığın yanında deniz yüzeyine çıkan balinaların görüntülendiği anı yansıttığı sanılarak paylaşılan fotoğraf da Scott Methvin tarafından montajlanan bir görseldi.

 

balina alaska montaj

 

Sadece balinaların yer aldığı orijinal fotoğrafa üzerinde 2 kişinin bulunduğu kayık dijital müdahale ile eklenmiş.

 

balinalar deniz yuzeyi

 

Methvin, kendi montajladığı görüntüyü gerçek gibi sunan bir sosyal medya paylaşımına şu yorumu bırakmıştı:

“This is my PHOTOSHOPPED image. Someone took my name off of it. I did it for fun and took two photos and combined them. The (other photographer) grabbed it from a mutual “friend.” The scale is rediculous and was funny to me, so I made it. It is actually my first PS composite I ever made. Given the viral nature of this image, maybe I should make some more and do a cleaner job.”

“Bu benim fotoşoplanmış görselim. Biri ismimi görselden çıkarmış. Bunu eğlenmek için yaptım ve iki fotoğraf çekip birleştirdim. (Diğer fotoğrafçı) onu ortak bir “arkadaştan” aldı. Ölçeği gülünç ve bana komik geldi, ben de yaptım. Aslında yaptığım ilk fotoşop kompozitim. Bu görüntünün viral doğası göz önüne alındığında, belki biraz daha yapıp daha temiz bir iş yapmalıyım.”

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...