Görselin Ay’ın 27 (ya da 28) Gün Boyunca Aynı Yer ve Saatte Çekilen Fotoğraflarının Birleşimi Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Aynı yer, saat ve konumda; Ay’ın 27 günlük fotoğraflarının birleşimi” ya da “Ay’ın 28 gün boyunca aynı yer ve saatte fotoğraflanmasının sonucunda oluşan birleşim” gibi notlarla paylaşılan aşağıdaki görsele değineceğiz…

 

ay analemma

 

Mezkur iddia ile bahse konu görseli aktaran paylaşımlardan örnekler şöyle sunulabilir:

 

ay 28 gün boyunca

 

ayın 27 günlük fotoğraflarının birleşimi

 

Paylaşılan görselin Ay’ın 27 günlük fotoğraflarının bileşimi olduğu söylemi tam olarak gerçeği yansıtmıyor.

Görsel, Ay’ın 1 yıl boyunca çekilen fotoğraflarının 27 günlük yörüngesini temsil etmek üzere bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş.

Yılın farklı günlerinde farklı anlarda çekilen Ay görsellerinin, bir kavuşum ayının, yani Ay’ın Yer’den görünen tüm evrelerini içeren tam bir çevriminin süresini temsil eden analemma görüntüsünü simüle etmek amacıyla, Ay’ın ilgili andaki doğru konumunu göstermesi hedeflenmeden bir eğri üzerinde birleştirilmesiyle bu fotoğraf oluşturulmuş.

Görseli oluşturan kişi olan Giorgia Hofer’in oluşturduğu analemma hakkında yukarıda aktarılan detaylara değindiği açıklaması şu şekildeydi (Türkçe tercüme Google Çeviri ürünüdür):

“In this composite image I wanted to represent the position and the changing phases of the Moon above the peaks of the Cridola Group, in Italy, during a lunar month, called synodic month. With an astronomical software I calculated for 27 days the position of the Moon every 1481 minutes (24 hours and 41 minutes), but for the capture of all the lunar phases I spent a whole year because the weather, in my country, is almost always unfavorable. The moons in the waning phase, on the left, were captured in January 2017 while the moons in the growing phase, on the right, between the month of July 2017 and December 2017. To photograph the moon I used a 400mm telephoto lens Author: Giorgia Hofer www.giorgiahoferphotography.com for the landscape Nikon D750, Nikkor 20 mm Exp. 8 sec, iso 800, f/8. from Lozzo di Cadore.- Belluno-Italy for the Moon :Nikon D750, Sigma 120/400 mm”

“Bu bileşik görüntüde, İtalya’daki Cridola Grubunun zirvelerinin üzerindeki Ay’ın konumunu ve değişen evrelerini, sinodal ay olarak adlandırılan bir ay boyunca temsil etmek istedim. Bir astronomik yazılımla 27 gün boyunca Ay’ın konumunu her 1481 dakikada bir (24 saat 41 dakika) hesapladım, ancak tüm ay evrelerini yakalamak için bir yıl geçirdim çünkü ülkemdeki hava neredeyse her zaman elverişsiz. Solda, küçülme evresindeki aylar Ocak 2017’de, büyüme aşamasındaki aylar ise Temmuz 2017 ile Aralık 2017 arasında çekildi. Ayı fotoğraflamak için 400 mm telefoto lens kullandım Yazar: Giorgia Hofer www.giorgiahoferphotography.com manzara için Nikon D750, Nikkor 20 mm Exp. 8 saniye, ISO 800, f / 8. Lozzo di Cadore’den. – Ay için Belluno-İtalya: Nikon D750, Sigma 120/400 mm”

 

 

Bahsi geçen fotoğrafta Ay’ın gözüktüğü farklı konumlar bir Ay analemmasını temsil etmesi için bir araya getirilse de aslında (aşağıdaki çalışmalardan görülebileceği üzere) uydumuzun gerçek analemmasına karşılık gelmez.

 

ay analemması
Ay analemması

 

Bu noktada, “analemma” (“günsekizi”) kavramına değinmekte fayda var.

 

analemma nedir

 

Gezegenimizdeki sabit bir noktadan gök cisimlerinin her gün aynı saatte görüntülenmeleri hâlinde konumları -Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin eliptik; ekseninin ise eğik olması nedeniyle- farklılaşmaktadır.

Evrim Ağacı‘nın da aktardığı üzere “Dünya’nın üzerinde sabit bir noktadan gökyüzüne bakarak yapılan çekimlerde, uzayın derinliklerinde bulunan nesneler bu ikisinin birleşiminden ötürü doğrusal bir hat izlemezler ve bu şekilde yamuk bir “8” rakamını takip ederler.”

İşte, Dünya’dan diğer gökcisimlerinin gözlemlendiğinde günün belirli anındaki konumunun hareketini gösteren eğri, “analemma” olarak adlandırmaktadır.

 

güneş analemma
Güneş analemması

 

Analemma oluşturmak için gökcisimlerinin aynı konumdan, aynı açıdan ve aynı andan görüntülenmesi, hava koşullarının da elverişli olması ve elde edilen görüntülerin çeşitli programlarla işlenerek üst üste bindirilmesi gerekiyor.

 

analemma anlamı

 

 

Her gün ortalama 50 dakika 29 saniye sonra Ay aynı konuma gelmektedir. Bu nedenle, ardışık olarak günbegün çekim yapılan anın 50 dakika 29 saniye sonrasında çekim yapılırsa Ay analemması oluşturulabilir.

 

 

Yorumunuzu yazınız...