Japonya’nın Nagasaki Kentine ABD’nin 1945 Yılında Attığı Atom Bombasından ve 2011 Depremi Sonrası Meydana Gelen Tsunamiden Sağlam Çıkan Yapının Görüldüğü İddiasıyla Paylaşılan Fotoğraf Aslında Japonya’nın 2 Farklı Kentinden

Yanlış İddia

 

II. Dünya Savaşı’nın son aşamasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları insanlık tarihinin en karanlık olaylarından biri olarak kabul ediliyor.

 

ABD, II. Dünya Savaşı’nın sonuna doğru ilerlenen dönemde 6 Ağustos 1945 Pazartesi günü saat 08:15’te Japonya’nın Hiroşima kentinin merkezine merkezine 600 metre yükseklikten “little boy” (küçük çocuk) lakaplı atom bombasını attı.

Hiroşima’ya atılan uranyum-235 tipi atom bombası, Hiroşima’nın %70’ini yok etti ve yaklaşık 140.000 kişinin ölümüne neden oldu.

ile yaklaşık 140 bin kişinin, 9 Ağustos 1945 günü attığı “fat man” (“şişman adam”) lakaplı atom bombası da yaklaşık 80 bin kişinin ölümüne neden olmuştu.

Akabinde 9 Ağustos 1945 Cuma günü saat 11:02’de Nagasaki kentinin merkezine 500 metre yükseklikten “fat man” (“şişman adam”) olarak adlandırılan, plütonyum-239 tipi bir atom bombası atıldı.

Bombanın patlaması, Nagasaki’nin %50’sini yok etti ve yaklaşık 80.000 kişinin ölümüne neden oldu.

İnsanlığın tarihindeki ilk nükleer saldırıların doğrudan etkilerinin yanı sıra, radyasyona maruz kalmanın yol açtığı dolaylı etkiler de çok ağır oldu.

Hiroşima ve Nagasaki’de, bombaların atılmasından sonra yıllar boyunca binlerce kişi, kanser ve diğer hastalıklardan öldü.

Bu saldırıların ardından Japonya, 15 Ağustos 1945’te teslim oldu ve savaş sona erdi.

 

 

Savaşın yıkıcılığını ve nükleer silahların tehlikesini gözler önüne seren atom bombalarının atılmasının yıl dönümlerinde genellikle 1945 yılında atom bombasından ve 2011 yılındaki tsunamiden kurtulan tapınak yapısının fotoğrafları olduğu iddiasıyla aşağıdaki görselin paylaşıldığı görülüyor.

 

nagasaki-1945-atom-bombasi-tsunami

 

Kolaj görseldeki hatalı karşılaştırmayı aktaran paylaşım örnekleri:

 

Ertan Özyiğit (@ErtanOzyigit): “1945 atom bombası 2011 tsunami ve bir şehrin iki kez yerle bir oluşu Nagasaki”

 

1945-atom-bombasi-2011-tsunami

 

Distopya (@1distopyaa): “Japon halkının dini simgesi olan bu yapı, Atom bombası atıldıktan sonra ve tsunami felaketinden sonra yıkılmayan tek yapıdır.”

 

 

Kompulsiv Bozuk (@tangunes): “1945 atom bombası sonrası 2011 deprem ve tsunami sonrası Şu kapının malzemesini ve ustasını merak ettim ??”

 

 

 

Kolaj, 1945 ve 2011 yıllarından karşılaştırma içeriyor; ancak, aynı noktadan değil.

Fotoğraftaki tapınak kemerleri aynı değil, Japonya’nın 2 tarafındaki farklı şehirlerdedir.

İlk fotoğraf 1945 yılı Ağustos ayında ilk atom bombası atıldıktan sonra Nagasaki’de kaydedilmiş.

İkinci fotoğraf ise Nagasaki’den değil, Iwate vilayetindeki Otsuchi’deki Kozuchi tapınağında çekilmiş.

Nagasaki, Japon ana adalarının en güneyindeki Kyushu’nun batı tarafında yer alıyor. Iwate vilayeti ise Japonya’nın kuzeydoğu kıyısındadır.

 

11 Mart 2011 tarihinde, Japonya’nın Tōhoku bölgesindeki Oshika Yarımadası’nın 72 km doğusunda, Pasifik Okyanusu’nda meydana gelen 9,0 Mw büyüklüğündeki depremin ardından Pasifik Okyanusu’nda ( bazı bölgelerde 40,5 metreye kadar ulaşan) tsunami dalgaları oluştu ve bu dalgalar Japonya’nın doğu kıyılarını vurdu.

Büyük hasara yol açan 2011 Japonya tsunamisi nedeniyle 19.759 kişi hayatını kaybetti, 6.242 kişi yaralandı ve 2.553 kişi kayıp olarak ilan edildi.

Tsunami, Japonya’nın altyapısına da büyük zarar verdi. Kara ve demiryolları ağır hasar gördü, çeşitli yerlerde yangınlar çıktı ve bir baraj yıkılarak bölgenin sular altında kalmasına neden oldu.

Tsunami, Japonya’nın çevresine de yayıldı. Tsunami dalgaları, Hawaii’ye 12 saatte ulaştı ve Kanada’ya kadar ulaştı.

 

İlk fotoğrafta, 1945 yılı Ağustos ayında Nagasaki şehrine atılan atom bombasından sonra hâlâ ayakta duran bir “torii” görülmektedir.

 

japonya-sinto-tapinagi-1945

 

İkinci fotoğraf, ise modern zamanlardaki en yıkıcı doğal afetlerden biri olan 2011 Japonya tsunamisinden sonra Iwate vilayetindeki Otsuchi’deki Kozuchi tapınağından.

 

Japonya’da büyük insanî ve ekonomik kayıplara yol açan 2011 tsunamisi sonrasında Otsuchi Kozuchi’deki şinto tapınağının görüntüleri basına yansımıştı.

 

 

Japonya’nın Iwate vilayetindeki Otsuchi kasabasındaki bir Şinto tapınağının giriş kapısı ve çevresinin 11 Mart 2011 depreminden ve tsunamisinden 3 gün sonraki hâli ve 3 Haziran 2011 günkü hâli aynı noktadan şöyle karşılaştırılmıştı:

 

2011-japonya-tsunami-sinto-tapinagi

 

2. Dünya Savaşı sonuna doğru atılan atom bombalarının ardından ve 2011 tsunamisinin ardından salt betondan oluşan tapınak kemerlerinin sağlam çıktığı biliniyor.

 

Yorumunuzu yazınız...