Apple’ın Açığını Bulan Görme Engelli Gencin 10000 Dolar Ödül Kazandığı İddiası Asparagas
Belirli zaman aralıkları ile haberlerde veya sosyal medya platformlarında mutlaka “Apple açığını bulan gece ödül”, “Google’dan ödül aldı”, “Apple’ın güvenlik açığını bulan ve ödülünü reddeden genç” içerikli başlıklar ile paylaşılan içeriklere denk gelmişsinizdir. Bu tür haberlerde genellikle gençlerin dev teknoloji firmalarının güvenlik açıklarını buldukları ve açıklarını buldukları şirketin gençlere verdiği ödüllere dair bilgiler yer alır.
Sizce bu dev teknoloji şirketlerinin açıklarını bulan gençlere dair haberlerin içerikleri ne kadar doğru?
Yukarıda bahsedilen haber içeriklerinin sahte olduğunu ifade eden ve bu konuya dikkat çekmek isteyen Utku Şen isimli bilgisayar programcısı iddialarını desteklemek amacı ile uydurma bir haber metni kalem almış.
Uydurulan sahte haberin içeriğinde görme engelli bir gencin gerçekte var olmayan “Apple Video” isimli bir uygulamada güvenlik açığını bulduğunu, bu açık ile Youtube üzerindeki bütün video başlıklarını değiştirebileceğini fark ettiğini, bu durumu Apple’a ve Microsoft’a bildiren gencin 10 bin dolarlık hediye çeki aldığını, güvenlik açığını bulan görme engelli kişinin Kadıköy’deki bir internet kafede arkadaşları ile güvenlik açığı hakkında çalışmalar yaptığı gibi birbirinden alakasız absürt ifadeler yer alıyor.
Haber metnini absürt içeriklerle dolduran Şen’in PR ajansı aracılığı ile gönderdiği “Apple’ın açığını bulan görme engelli genç 10 bin dolar kazandı” başlıklı asparagas haber içeriği ise hiçbir kontrolden geçirilmeden aynı şekilde yayınlanmış.
“Apple’ın açığını bulan görme engelli genç 10,000 dolar ödül kazandı” başlıklı yayınlanan haber şu şekildeydi:
‘Apple’ marka bilgisayarında bulunan “Apple Video” isimli programda açık aramaya başlayan Faysaloğlu, programda kritik bir güvenlik açığı buldu. Durumu Apple’a bildiren Faysaloğlu’nun hesabına Apple, $10,000’lık hediye çeki tanımladı.
İstanbul’da yaşayan 25 yaşındaki Erdal Faysaloğlu, profesyonel olarak siber güvenlik araştırmacılığıyla ilgilenmekte. ‘Apple’ marka bilgisayarında bulunan “Apple Video” isimli programda açık aramaya başlayan Faysaloğlu, programda kritik bir güvenlik açığı buldu. Bulduğu açıkla, Youtube üzerindeki bütün video başlıklarını değiştirebileceğini farketti. Durumu Apple’a bildiren Faysaloğlu’nun hesabına Apple, $10,000’lık hediye çeki tanımladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Faysaloğlu, şunları söyledi: “Biz Kadıköy Trip internet kafede arkadaşlarımızla her gün güvenlik açığı araştırmaları yapmaktayız. Geçtiğimiz günlerde Apple’ın Video uygulamasını test ederken, Youtube üzerinde bir güvenlik açığı bulduk. Bunu Apple ve Microsoft’a bildirdikten sonra, bize para ödülü verdiler. Biz de Trip İnternet kafe ekibi olarak bu ödülü bağışlama kararı aldık.”
Apple’ın Video uygulamasının son güncellemesinde bu açığı kapattığı öğrenildi.
Birçok haber sitesi de İHA’da yayınlanan asparagas haberin doğruluğunu kontrol etmeden internet sitelerinde yayınlamıştı.
Utku Şen haberin yayınlanmasının ardından Youtube hesabı üzerinden “Sözde “Apple’ın Açığını Bulan Gençler” ve Sahte Haber Yayınlatma Rehberi” başlıkla videoda uydurma bir metin kaleme alarak “görme engelli bir gencin” gerçekte olmayan “Apple Video” isimli bir uygulamada açık bulduğuna dair bir haberi uydurduğunu ve asparagas haberi nasıl yayınlattığını aktarmıştı.
Utku Şen, videoda kendisini güvenlik açığı bulma sektöründe çalışan birey olarak tanıtıyor. Söz konusu videoda Şen, basında yer alan haberlerin gerçeklikten uzak ve para karşılığı yayınlanan haberlerden oluştuğunu ifade ederek söz konusu asparagas haberlerin nasıl yayınlandığını da uygulamalı bir şekilde gösteriyor.
Utku Şen, bir kişi bir güvenlik açığını bulduğu zaman bunu derecesine göre bir ödül verilebileceğini, bu işin piyasasının ortalama 300 dolardan başladığını dile getiriyor.
Şen, Twitter hesabı üzerinden de haberi kendisinin uydurduğunu dile getirmişti.
“Medya’da yer alan “Apple’ın açığını bulan genç” sahte haberlerinin PR ajanslarıyla nasıl yayınlandığını deşifre ediyorum. Videoda konuyu ele alıp sonrasında canlı bir şekilde kendi sahte haberimizi yazıp ajans ile yayınlatıyoruz. (IHA’da bugün yayınlandı).”
İhlas Haber Ajansı, 11 Ağustos 2020 tarihinde yayınladığı “Apple’ın açığını bulan görme engelli genç 10,000 dolar ödül kazandı” başlıklı haberi daha sonra internet sitesinden kaldırmıştı.