Looney Tunes çizgi filmlerinde karakterlerin rakiplerini alt etmek için yere bir anda serdiği siyah çukurları hatırlıyor olmalısınız.

Bugün değineceğimiz konu benzer bir husus…  Aslında derin bir kuyunun iki boyutlu siyah bir daire sanıldığı vaka…

Üzerine yansıyan ışığı büyük oranda emen dünyanın bilinen en koyu pigmenti / siyah malzemesi olarak nitelenen “vantablack” ile kaplı daireye ait sanılarak paylaşılan görsel şu şekilde:

 

siyahtan daha siyah madde

 

Görseldeki kara daireyi bu yönde yorumlayan örnek metin şöyle sunulabilir:

“Hani Loony Tunes’ the Roadrunner’da olduğu gibi, görselde baktığınız şey aslında başka boyuta açılan bir portal değil. Ancak inanın photoshop da değil. Bu, bilim tarihinde en siyah materyal olarak bilinen Vantablack ile boyanmış somut bir obje. Şu anda dünyamızda da kara delikler kadar siyah olan ve görünür taraftaki ışınımın azami %99.965’ini yutan vantablack adında bir madde üretilmektedir.”

 

Halbuki, zeminde siyaha boyanmış daire sanılan karaltı aslında 2.4 metre derinliğinde bir kuyu.

Görsel, Anish Kapoor adlı sanatçının 1992 tarihli “Arafa İniş” (“Descent into Limbo“) adlı çalışmasına ait.

İçi ışığı büyük ölçüde soğuran boya ile kaplanması nedeniyle ziyaretçileri 3 yerine 2 boyutluymuş algısına sevk eden esere ait diğer bazı görseller şu şekilde:

 

anish kapoor descent into limbo
Görsel: anishkapoor.com

 

arafa inis
Görsel: anishkapoor.com

 

descent into limbo anish kapoor
Görsel: anishkapoor.com

 

Anish Kapoor’un Porto’daki Serralves Müzesi’nde sergilenen bu enstalasyona bir ziyaretçinin düşerek yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı 2018 yılında basına yansımıştı.

Anish Kapoor’un Survey Nano Systems şirketinin 2014 yılında ürettiği, ışığın neredeyse tümünü absorbe eden Vantablack isimli siyah pigmentin sanat alanında kullanım haklarını alarak başka sanatçıların kullanmasının önüne geçmesi nedeniyle sanat dünyasınca eleştirilmişti.

Ancak, daha güçlü siyah pigment üretim çabaları da sürdürülüyor.

MIT ve Şanhay Jiao Tong Üniversitesi’nden bilim insanları, bilinen en karanlık renk olan vantablack’ten daha karanlık olan ve ışığın % 99,996’sından daha fazlasını emebilen rengi bulduklarını açıklamıştı (Kehang Cui & Brian L. Wardle (2019). “Breakdown of Native Oxide Enables Multifunctional, Free-Form Carbon Nanotube–Metal Hierarchical Architectures”. ACS Applied Materials & Interfaces. 2019 11 (38). 35212-35220. DOI: 10.1021/acsami.9b08290).

 

 

Konuyla ilgili, vantablack ve diğer karanlık malzemelerin işleyiş mekanizmasını aşağıdaki şekilde aktaran Bigumigu yazısına da göz atabilirsiniz:

“Vantablack ve diğer aşırı karanlık malzemelerin ardındaki sır karbon nanotüpler. Malzeme yüzeyinde mikro düzeyde ne kadar çok girinti çıkıntıya bulunuyorsa -ki karbon nanotüpler bunu sağlıyor- ışığın yüzeye çarptıktan sonra geri çıkması zorlaşıyor. Bu yüzeyi labirent gibi düşünebiliriz. Işık labirentin yani yüzeyin içinde kayboluyor ve geri yansıyamıyor.”

 

Yorumunuzu yazınız...