Görselin Almanya’da Yer Alan Parmak İzi Şeklindeki Şehir Tasarımını Yansıttığı İddiası Doğru Değil
Almanya’da bir şehre ait sanılan parmak izi şeklindeki yerleşimi yansıtan görsel, MODUS adlı derginin 2015 yılı Şubat ayındaki sayısının kapağını süsleyen Jacob Eisinger adlı sanatçının 3 boyutlu tasarımı.
Parmak izi şeklinde bina, ada, kent tasarımı görselleri sosyal medyada gerçek hayattan sanılarak sıklıkla paylaşılıyor (Daha önce Malumatfurus.org‘da parmak izi şeklinde ada ve bina iddialarına değinmiştik).
Bu durumun bir örneği, Almanya’da bir şehre ait sanılan parmak izi şeklindeki yerleşim tasarımı.
Söz konusu görseli gerçek sanarak aktaran sosyal medya paylaşımlarından bazı örnekler sunacak olursak:
“Parmak izi şeklinde planlanmış bir şehir.”
Kentin düzenlemesini sevgilisinin parmak izi şeklinde yapan mimarın eseriymiş. (İnternette Almanya’da bir kasaba şeklide geçiyor ama burayı bulamadım. Photoshop olma ihtimali yüksek ama düşünmesi bile güzel)
Bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından Almanya’dan bir kentin havadan parmak izine benzeyen havadan görüntüsü sanılan görsel aslında ne Almanya’dan gerçek bir fotoğraf ne de gerçekte var olan bir şehrin görsel tasviri; sadece, MODUS adlı derginin 2015 yılı Şubat ayındaki sayısının kapağını süsleyen Jacob Eisinger adlı sanatçının 3 boyutlu tasarımı.
3 boyutlu tasarımlar hazırlayan Jacob Eisinger’ın Yippiehey adlı stüdyosunun oluşturduğu görüntü “insan dokunuşu” (“the human touch”) başlığıyla sunulmuştu.
Jacob Eisinger, Yippiehey adlı Instagram profilinde 9 Şubat 2017 tarihinde bahse konu tasarımını paylaşmıştı.
2018 yılında Facebook’ta yayılan görselin gerçek mahiyeti hakkında ABC 10 News adlı haber kanalı aşağıdaki bağlantıdaki haberi yayınlamıştı.
Daha önce The Quint ve Fact Crescendo söz konusu görselin gerçek arka planına değinmişti.