İzmir, Manisa, Hatay, Adana, Karabük ve Bursa başta olmak üzere yangından etkilenen tüm illerimizdeki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Orman yangınları ile mücadele ederken hayatını tehlikeye atan, yangını söndürmeye çalışırken canından olan, bir canı daha yaşatmak için ateşe yürüyen tüm görevlilere şükranlarımızı sunuyoruz. |
26 Temmuz 2025 günü Bursa’nın Kestel ilçesinde başlayıp Gürsu ve Osmangazi ileçelerine sıçrayan ve Karabük’te yaşanan orman yangınlarının ardından sosyal medyada “bir orman işçisinin / itfaiye erinin yangından kurtardığı kirpi” ile görüntülendiği iddiasıyla bir görsel sosyal medyada dolaşıma girdi.
Bir itfaiyecinin / orman işçisinin tehlike altında olmasına rağmen orman yangınıyla mücadele ederken bir kirpiyi kurtardığı belirtilerek, “bir can kurtarmanın gözlerde oluşturduğu parıltı” gibi yorumlarla paylaşılan görsel şu şekilde:
Görseli güncel olduğu algısıyla sunan paylaşım örneği:
Gündem 7×24 (@gundem7x24): “Kahraman itfaiye eri, yangından kurtardığı kirpi ile poz verdi”
Kahraman itfaiye eri, yangından kurtardığı kirpi ile poz verdi pic.twitter.com/DYEuC33Hfb
— Gündem 7×24 (@gundem7x24) July 27, 2025
Söz konusu görselin yapay zekâ uygulaması ile oluşturulmuş olabileceğinden şüphelenen sosyal medya kullanıcılarına rastlandı.
Tersine görsel arama yoluyla taradığımızda, “itfaiyecinin / orman işçisinin yangından kurtardığı kirpi” görselinin güncel olmadığı, 2025 yılı Temmuz ayı başında İzmir’deki yangınların ardından dolaşıma girdiği, çevrim içi araçlarla incelendiğinde yapay zekâ üretimi olmadığı anlaşılıyor.
Görsel sosyal medyada 7-11 Temmuz 2025 arasında Suriye’de kaydedildiği iddiasıyla kullanılmış.
azza.kurdi_1111: “Bu resimde sadece yangın kıyafeti giyen bir adam değil ölümden kaçan bir kirpi değil, insanlığın tüm tanımını bir anda görüyorsunuz. Siyahla kaplı bir yüz, duman, ter ve uzun bir gece. Sert el, yorgun ama küçük, çaresiz ve güçsüz bir yaratığın inanılmaz bir hassasiyetini tutuyor. Arka planda ateş hala yanıyor, alevlerin dilleri geceyi çalıyor, araçlar kıpkırmızı titriyor, sanki her şey ölüm burada diye bağırıyor. “ Ama sahneden önce, hayat var. Beyaz kasklı bir adam, ne bir resim ne de bir alkış. “Bu sadece bir hayvan” demedi “ Sadece bir ağacı, bir evi kurtarmak için değil, küçük bir kirpiyi almak için koştu, korktu, ateşi kimin yaktığını bilmediği, savaş sloganlarını anlamadığı, ormanların neden olduğunu anlamadığı bir köşeye saklandı Küçük memleketi yanıyor olsaydı. Şu anda bu kirpi sayılardan kurtarmaya çalıştığımız her şeyin sembolü haline geldi: Masumiyet, güvenlik ve korkusuz yaşama hakkı. Ve o adam… Suriyelileri yıllardır sakat bırakan soruya verilecek tek cevap: “Kül olduktan sonra bizde merhamet kaldı mı? ” ” Evet kaldı. Ve kanıtı, hayatı kucaklayan bu kirli el, fotoğraf çekmek için değil, sessizce bize anlatması için: Yeniden doğmak sadece hayatta kalmak değil, esaretin asla taşımadığı şeyleri de yanımızda taşımak anlamına gelir: Ateşle söndürülemeyen bir kalp..”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Suriye’deki yangınlara ilişkin sosyal medya paylaşımlarında kullanılmasının ardından bazı sosyal medya kullanıcıları fotoğrafın Suriye’de değil, Türkiye’de kaydedildiğini belirtmiş.
Türk kurtarıcının resminin yayınlanmasına neden karşı çıkıyoruz?
Fotoğraf sanki Suriye’de çekilmiş gibi yayınlanmış ve yayılmıştır. Bu bir hatadır ve yayılmaması gereken yanıltıcı ve yanlış bir bilgidir.– Sık dolaşım, güvenilir platform ve sayfaların bilgileri doğrulamadan yayınlamaya başlamasına neden olabilir; bu da söz konusu platform ve sayfaların güvenilirliğini etkiler.
– Sen, ben, o, o duygusallıkla yayınlamış olabilir ama Suriye’de olmadığını bilerek ilk defa yayınlayanın amacı neydi?
Fotoğrafın tam olarak hangi amaçla yayınlandığını bilmiyoruz ama popülerliğinin, yayınlanma amacını doğrular nitelikte olduğunu biliyoruz.Yanlış bilgi, gerçek haberleri, olaya duyulan sempatiyi ve elbette Acil Durumlar ve Afet Yönetimi Bakanlığı’na ulaşan dış desteği etkiliyor.
Bu sebeplerin, onu silmek için yeterli olduğunu ve duygusal bir duruş olduğunu, ister Suriye’de ister Türkiye’de olsun, duygusal bir tavır olduğunu düşünüyorum.
لماذا نحذر من نشر صورة المنقذ التركي ..
– تم نشر الصورة وتداولها على أنها في سورية، وهذا خطأ، بل هي معلومة مضللة كاذبة لا ينبغي تداولها.– كثرة التداول قد تدفع منصات وصفحات موثوقة إلى الاستعجال في النشر قبل التأكد، وهذا يؤثر في مصداقية هذه المنصات والصفحات.
– أنا وأنت وهو وهي… pic.twitter.com/7uSG4K2tgE
— ˢᵃˡᵐᵃᶰ | سلمان (@salma_5n) July 7, 2025
Sosyal medya platformlarında, elinde kirpi tutan bir sivil savunma görevlisinin fotoğrafı dolaşıma sokuldu ve bu fotoğrafın Suriyeli bir sivil savunma görevlisine ait olduğu iddia edilerek , fotoğrafın başlığı şöyleydi: “#Suriye kıyı yangınlarından kurtulanlardan biri ” Yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda: Bu fotoğrafın, 4 Temmuz 2025 Cuma günü # Türkiye’nin #İzmir ilinde çıkan yangından olduğu ortaya çıktı . Böyle bir konuda bile yalan söylüyorlar.
https://www.facebook.com/groups/275839293076871/posts/1680310652629721/
“Doğru değil, bu fotoğraf Suriye’den değil Türkiye’den.”
Incorrect , this photo is from Turkey not Syria هده الصورة من تركيا وليس سوريا .. في صور كتير احلى للدفاع السوري
Incorrect , this photo is from Turkey not Syria
هده الصورة من تركيا وليس سوريا .. في صور كتير احلى للدفاع السوري— Mustafa (@BackoMustafa) July 7, 2025
Söz konusu görsel 29 Haziran 2025 günü İzmir’in Seferihisar ilçesinde başladıktan sonra yayılan, farklı ilçelerde de görüldükten sonra 4 Temmuz 2025 günü kontrol altına alınan yangınlar sırasında sosyal medya platformlarında paylaşılmış.
secularturkey: “Biz toprağına, ağacına, hayvanına sahip çıkanların tarafındayız. Gerisi kül. Yurdumuzun canlarını canları pahasına koruyan görevli ve gönüllülerimize minnet ve sevgiyle. İyi ki varsınız.”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Sinem Güçlü (@guclusinemm): “Bu insanların yüzlerini unutmayın kötüyle iyinin savaşındaki İYİ insanlar onlar . Bu ülkede gündem olması ve asla unutulması gereken insanlar bunlar . #izmiryanıyor”
Bu insanların yüzlerini unutmayın kötüyle iyinin savaşındaki İYİ insanlar onlar . Bu ülkede gündem olması ve asla unutulması gereken insanlar bunlar .
#izmiryanıyor pic.twitter.com/Je15ADIKN5— SiNEM GÜÇLÜ (@guclusinemm) July 4, 2025
Görselin yapay zekâ aracıyla oluşturulduğundan da şüphelenilmiş.
Ancak, görsellerin yapay zeka destekli uygulama çıktısı olup olmadığını incelemeye yarayan çevrim içi araçlar kullanıldığında bahse konu görselin yapay zekâ üretimi olduğuna dair kuvvetli bir kanının olmadığı görülüyor (“Yapay Zekâ Destekli Uygulamalarla Oluşturulan Görseller Nasıl Tespit Edilebilir?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.).
Farklı çevrim içi tespit araçlarıyla tarandığında yapay zekâ üretimi olma olasılığının düşük olduğu görülüyor. pic.twitter.com/x0PR3wIm8m
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) July 27, 2025
Kaynağı net şekilde belirlenemeyen görsel dikkatle incelendiğinde de, yapay zekâ çıktısı olduğunu ortaya koyan bir delile rastlanamıyor.