18 Aralık 1942’de Güney Afrika’nın Cape Town Kenti Açıklarında Çekilen Fotoğrafta Nazi Denizaltısının Yanında Megalodonun Görüntülendiği İddiası Doğru Değil
Dev köpek balığı megalodonun 18 Aralık 1942 tarihinde Güney Afrika’nın Cape Town kenti açıklarında Nazi Almanyasına ait bir denizaltının yakınlarında görüntülendiği iddiasıyla paylaşılan montaj fotoğrafa değineceğiz.
2 milyon yıl önce türünün sona erdiği düşünülen megalodonlardan birinin 1942 yılında yukarıda yer alan fotoğraf karesiyle görüntülendiği iddiasını öne süren metinlerden ve paylaşımlardan örnekler şu şekilde sunulabilir:
“Eski Resimdeki Kanıt : Nazi arşivlerindeki açıklanamayan bu resim geçtiğimiz yıllarda büyük bir heyecan yarattı. 18 Aralık 1942 de Güney Afrika Cape Town da çekildiği belirlenen resimde bir nazi denizaltısı görülmekte. Fakat resmi sıradışı ve açıklanamaz yapan şey denizaltının hemen yanında beliren sudan çıkmış dev yüzgeç ve kuyruk parçasıdır. Bu yüzgece sahip deniz hayvanı inanılmaz bir büyüklükte olmalıdırı. Çünkü denizaltının boyu ile bir ölçeklendirme yapıldığında yüzgeç ile kuyruk kısmının arasındaki mesafe neredeyse 20 metre yakındır. Ki bu ölçeklendirmeye hayvanın baş kısmı dahil değildir. Bu da bu gizemli deniz canlısının bir megalodon olabileceği ihtimalini akıllara getirmektedir.”
“Nazi arşivlerindeki açıklanamayan bir resim geçen yıllarda büyük bir heyecan yarattı. 18 Aralık 1942 de Güney Afrika Cape Town da çekildiği belirlenen resimde bir nazi denizaltısı görülmekteydi fakat resmi sıradışı ve açıklanamaz yapan şey ise denizaltının hemen yanında beliren sudan çıkmış dev hasa bir yüzgeç ve kuyruk parçasıydı. Bu yüzgece sahip deniz hayvanı inanılmaz bir büyüklükte olmalıydı. Denizaltının boyu ile bir ölçeklendirme yapıldığında yüzgeç ile kuyruk kısmının arasının tam 63 feet yani nerdeyse 20 metreye yakındı. Ki hayvanın baş kısmı hariç. Yüzgeçler dikkatle incelendiğinde bir köpekbalığı yüzgeci olduğu açıkça görülmektedir”
“Megalodon Dev Beyaz Köpekbalığı1940’larda çekilen bu denizatı fotoğrafında, yüzgeci ve kuyruğu görünen bir yaratık var. Sorun şu ki, yaratığın kuyruk ve yüzgeci arasındaki mesafe 64 feet, yani yaklaşık 19.5 metre. Bu kadar büyük yaratık ne olabilir? Bazı uzmanlar Megalodon adıyla bilinen, büyük beyaz köpekbalıklarının atası olan balıkların son temsilcisi olabileceğini söylüyor. Ama kesin olarak bilmek imkansız tabii.Megalodon büyük beyaz köpekbalığının atasıdır. Uzunluğu 20 metreyi bulan bu büyük köpek balığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır. Etobur olan bu köpek balığı okyanusun derinliklerinden yüzeye çıkan büyük balinalarla yalnız besleniyordu ve balinalara genelde burun kısmından saldırıyordu. Keskin büyük dişleri ve güçlü çene kasları olan bu köpekbaliği çeşidi kıkırdak yaplı bir iskelete sahipti ve ayrıca 40 tona varan ağırlıkları ile okyanuslarda yaşamış en büyük etobur canlılardı. Yaklaşık 2,5 milyon yıl denizlerde yaşamıştır. Megalodon’un nesli anormal bir iklim değişikliği ile balinaların ılık iklimlerden soğuk iklimlere göç etmesiyle ve Megalodon türünün bu soğuk iklime elverişli yapısının bulunmamasından ve balinalar göç ettiği için yiyecek bulamamaktan ötürü nesli tükenmiştir.”
Sanılanın aksine paylaşılan görsel dijital müdahale içeriyor.
Paylaşılan görselin izi tarandığında karşımıza Atlantik’te çekilen bir video kayıt çıkıyor.
Ahem.
Here is the footage this screenshot comes from.
Surprise surprise, no Megalodon, not even Flipper. https://t.co/XEvqx2gfGD pic.twitter.com/Bm6opJf0n7— Fake History Hunter (@fakehistoryhunt) July 14, 2021
Söz konusu orijinal kayıtta sanılanın aksine ne Alman denizaltısı ne de megalodon yer alıyor.
Bahse konu kayıttan yakalanan bir görselin, üzerine swastika ve köpek balığı kuyruğu montajının yapılarak megalodonun görüntülendiği iddiasıyla servis edildiği anlaşılıyor.
Fotoğrafın swastika işaretini barındırması, sepya tonuna sahip olması, büyüklüğüne nazaran megaolodonun çevresinde denizde bir iz bırakmaması gibi detaylar da fotoğrafın gerçek dışılığının emareleri.
Fake History Hunter ve Guardian’da yayımlanan “Did Discovery Channel fake the image in its giant shark documentary?” başlıklı yazısında George Monbiot bu görselin arka planına değinmişti.