Videonun komşuları tarafından altın gününe çağırılmayan yaşlı kadının torunuyla birlikte, komşusunun evine kız kaçıran isimli füze fırlattığı anı yansıttığı iddiası KURGU
Sosyal medya platformlarında tek cümlelik haber paylaşan profillerin uydurma haber / içerik hastalığının son örneklerinden biri “füze atan nine” videosu üzerinden oldu.
Torununun oyununa katılarak evinin penceresinden plastik boru ile füze fırlatan yaşlı kadınının görüntüsü şu şekilde:
Bahsi geçen görüntü: pic.twitter.com/wbBN26NJnM
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) July 15, 2024
Görüntüyü uydurma anlatıyla sunan paylaşım örneği:
23 Derece (@yirmiucderece): “➖ Komşuları tarafından altın gününe çağırılmayan yaşlı kadın torunuyla birlikte, komşusunun evine ‘kız kaçıran’ isimli füze fırlattı.”
Görüntü ne güncel ne de komşularının altın gününe çağrılmayan yaşlı kadının intikamını yansıtıyor.
“Ninesiyle füze atışı yapan çocuk” ya da “füze atan nine” olarak nitelenen viral görüntü 2015 yılından.
2015 yılında popüler olan “füze atan nine” videosu için 2024 yılında “yaşlı kadının altın gününe kendisine çağırmayan komşularından intikamı” anlatısı uydurulmuş.
Görüntü 2015 yılı Ağustos ayında sosyal medya platformlarında yaygın şekilde paylaşılıp viral olmasının ardından haber sitelerinde de kendine yer bulmuştu.
Bazı haber ajansları ve siteleri, “füze atan nine” videosunu aşağıdaki gibi ifadelerle aktarmıştı:
“Sosyal medyada yayınlanan görüntüde yaşlı kadın torunun plastik boru ile yaptığı füzeyi camdan fırlatmak hazır bulunuyor. Daha sonra torununun füzeyi ateşlemesi ile camdan fırlaması bir oluyor.”
“Sosyal medyada torunun paylaştığı ‘füze atan nine’ videosu izlenme rekoru kırıyor.”
“Görüntülerde, torununun muziplikleri karşısında çaresiz kalan yaşlı kadının evin penceresinden dışarıya mini bir füze fırlattığı görülüyor. Omuzunun üzerine yerleştirdiği borunun içinden geçen füzenin kadrajdan çıkmasıyla birlikte, yaşlı kadının pencere ve perdeyi hızla kapatarak torununa el salladığı video, sosyal medyada günün öne çıkan görüntüleri arasında yer aldı.”