Kurtuluş Savaşı’nda Cepheye Mühimmat Taşıyan Kara Çarşaflı Kadınlara Ait Olduğu İddia Edilen Görsel Aslında Ortodoks Hristiyan Rahibelere Ait

Yanlış İddia

 

Çarşaflı birini gördüğünde “Yallah Arabistan’a!” diyen kokonalar, Kurtuluş savaşında bir tane mini etekli resmi bulun ulan” ve “Çarşaf düşmanı olupta ‘Cumhuriyet kadınıyım’ diye övünen Kokona, cepheye mühimmat taşıyan işte bu analarımızdı” gibi söylemlerle Kurtuluş Savaşı’nda cepheye mühimmat taşıyan kara çarşaflı kadınları gösterdiği iddia edilen fotoğrafın gerçek mahiyeti aslında pek de sanıldığı gibi değil.

Bahse konu fotoğraflarda yer alan kara çarşaflı kadınlar aslında Müslüman değil, Ortodoks Hristiyandır.

 

Kurtuluş Savaşı’nda cepheye mühimmat taşıyan kara çarşaflı kadınlara ait olduğu iddia edilen görsel

 

Kurtuluş Savaşı’nda cepheye mühimmat taşıyan kara çarşaflı kadınlara ait olduğu iddia edilen görsel

 

kurtuluş savaşı esnasında çarşaf

 

Cepheye mühimmat taşıyan kara çarşaflı Müslüman kadınlara ait olduğu iddia edilen fotoğraf aslında “Giritli Ortodoks Rahibeler”e aittir. 

Kurtuluş Savaşı esnasında cephede ve gerisinde vatan savunmasına katkı sunan çarşaflı kadınlarımız olsa da, bu husus için anılan fotoğraf doğru bir temsil arz etmemektedir.

Fotoğrafın aslının altında Fransızca “religieuses orthodoxes” yani “ortodoks rahibeler” notunun yer aldığı, fotoğrafın kullanıldığı kaynaklarda ise “1900’lü yıllarda Girit’teki Ortodoks kadınlarının giyim şekilleri” başlığının atıldığı, “Osmanlı’da Gayrimüslimler” başlıklı paylaşımlarda bahse konu fotoğrafın kullanıldığı görülmektedir.

 

Cepheye Mühimmat Taşıyan Çarşaflı Kadınlara Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Ancak Ortodoks Hristiyan Rahibelere Ait Olan Fotoğrafın Aslı

 

Fotoğrafın aslına dair Ebay’den bir satış ilânı:

 

 

mühimmat taşıyan kara çarşaflı kadınlar

 

* Hata tespiti için TrakyaBalkan‘a teşekkürlerimizi sunarız

 

Yorumunuzu yazınız...