Google Haritalar’da Kuzey Kore’de görülen Osmanlı İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Çing Hanedanı ve Nazi Almanyası elçilik etiketlerinin bir kullanıcı tarafından (mizahî gönderme amacıyla) eklendiği anlaşılıyor.

 

 

Sosyal medyada Google Haritalar’dan bir ekran görüntüsü Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (Kuzey Kore) başkenti Pyongyang’da “Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçiliği”nin bulunduğu iddiasıyla kullanılıyor.

 

Creepy.org (@creepydotorg): “Embassy of the Ottoman Empire in Pyongyang, North Korea.”

 

 

serkan j. inci (@srkninci): “Kuzey Kore’nin başkentinde, Osmanlı imparatorluğu konsolosluk binası gözüküyor. Aksakallılar yine neyin peşinde acaba? İttihatçılar yeni Cumhuriyet sonrası yeraltına çekilip Kuzey Kore mi taşındılar? Naziler kutuplara taşındı iddiası geldi aklıma”

 

alın bu bilgiyi napıyorsanız yapın (@ortambilgileri): “En tuhaf ve ilgi çekici haritalar floodu 1. Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da günümüzde var olan Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçiliği”

 

 

Gerçekten de Google Haritalar’da Pyongyang’da Osmanlı İmparatorluğu’nun elçiliği olarak etiketlenen bir bina mevcut.

 

 

Ancak bu durum, Kuzey Kore’de, tarihe karışan Osmanlı İmparatorluğu’nun faal bir büyükelçiliği bulunduğu anlamına gelmiyor.

Google Maps’te kullanıcıların konumlara atadıkları etiketler, ilgili yerin adı veya statüsü hakkında kesinlikle doğru bilgi sunduğu ya da bir resmîyet taşıdığı anlamına gelmiyor.

Hâliyle Osmanlı İmparatorluğu’nun 9 Eylül 1948 tarihinde kurulan Kuzey Kore’de bir elçiliği yoktu.

Bir kullanıcı tarafından Kuzey Kore’ye tarihe karşılan devletlerin elçiliklerini konumlandırıldığı anlaşılıyor.

Örneğin, “Osmanlı İmparatorluğu Elçiliği” eklemesine benzer şekilde Google Haritalar’da Kuzey Kore’ye “Selçuklu Hanedanı Elçiliği” (“The Embassy of The Saljuk Dynasty”), “Çing Hanedanı Elçiliği” (“Embassy of the Qing Dynasty”) ve “Nazi Almanyası / Üçüncü Reich Elçiliği” (“Embassy of Third Reich”) gibi etiketlerin yerleştirildiği de görülüyor.

 

 

 

Hâlihazırda ülkemizin Kuzey Kore ile ilişkileri sınırlı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde bir elçiliği bulunmuyor.

İki ülke, diplomatik ilişkilerini farklı ülkelerdeki akredite elçilikler üzerinden yürütmektedir.

Seul Büyükelçiliğimiz Kuzey Kore’ye akreditedir. Kuzey Kore’nin Sofya Büyükelçiliği ise ülkemize akreditedir.

Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye – Kuzey Kore Siyasi İlişkileri” başlıklı içerikte iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin geçmişi şöyle özetlenmiş:

“Ülkemizin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) ile ilişkileri sınırlıdır.

Diplomatik ilişkilerimizin temelini, 15 Ocak 2001 tarihinde Pekin’de imzalanan Mutabakat Zaptı oluşturmaktadır. Türkiye ve Kuzey Kore’deki gerekli hukuki sürecin tamamlanmasını müteakip, 27 Haziran 2001 tarihinde iki tarafça eşzamanlı olarak yapılan ortak açıklamada, iki ülkenin 15 Ocak 2001 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Büyükelçi düzeyinde diplomatik ilişki kurdukları duyurulmuştur.

Seul Büyükelçiliğimiz Kuzey Kore’ye, Kuzey Kore’nin Sofya Büyükelçiliği ise ülkemize akreditedir.

Türkiye, dünyanın nükleer silahlardan arındırılmasını teminen kitle imha silahlarının ve bu silahları taşıma sistemlerinin yayılmasının önlenmesi yönündeki uluslararası çabalara aktif olarak destek vermektedir. Bu çerçevede, ülkemiz, Kore Yarımadasının tam, doğrulanabilir ve geri döndürülemez şekilde nükleersizleştirilmesini desteklemekte; geliştirmekte olduğu nükleer programı ve uzun menzilli füze fırlatma denemeleri nedeniyle Kuzey Kore hakkında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından alınan ve tüm BM üyesi ülkeler için bağlayıcı nitelikte olan yaptırım kararlarını uygulamaktadır.”

 

 

Yorumunuzu yazınız...