Charlie Chaplin Küçükken Babasının Sirk Gösterisini İzlemeye Ailesiyle Gelen Ancak Yeteri Kadar Parası Olmayan Adama Cebindeki Tüm Para Olan 20 Doları Vererek Kendileri Yerine O Ailenin Sirke Girmesini Sağladığı İddiası Asılsız

Charlie Chaplin küçük yaştayken babasının cebindeki tüm parayı başka bir ailenin sirk gösterisine girmesi için harcadığına dair hikâye asılsızdır. Charlie Chaplin’in bahse konu hikâyede aktarıldığı gibi babasıyla iyi bir ilişkisi olmamıştır. Charlie Chaplin’in bu yönde bir anı aktardığına yönelik de kaynaklarda herhangi bir bilgi yer almamaktadır. 

 

Ünlü İngiliz sinema oyuncusu ve yönetmeni Charlie Spencer Chaplin’in (1889 – 1977), nam-ı diğer Şarlo’nun küçük yaştayken babasının cebindeki tüm parayı başka bir ailenin sirk gösterisine girmesi için harcadığına dair bir hikâye türemiş.

Bu hikâyeye göre Charlie Chaplin’in bir röportajında şu ifadeleri kullandığı iddia edilmektedir:

“Küçük bir çocukken babamla bir sirk şovunu izlemeye gittik. Bilet sırasında uzun bir kuyruk vardı ve önümüzde anne-baba ve 6 çocuktan oluşan bir aile vardı.

Fakirlik hallerinden belliydi, elbiseleri eski ama temizdi. Çocuklar sirkten bahsederken çok mutlu görünüyordu.

Onların sırası gelince, babaları gişeye geçti ve bilet fiyatını sordu. Gişe çalışanı ona bilet fiyatını söyleyince adam kekelemeye başladı ve dönüp karısının kulağına bir şeyler fısıldadı.

Mahcubiyet yüzünden kolayca okunuyordu.

Birden babam cebinden 20 dolar çıkardı ve yere attı. Sonra da eğilip yerden aldı ve adamın omzuna dokunarak şöyle dedi:

‘Paranız düştü beyefendi.’

Adam babama baktı ve gözleri dolarak, ‘Teşekkür ederim efendim’ dedi.

Onlar içeri girdikten sonra babam beni elimden çekti ve kuyruktan çıktı. Çünkü babamın adama verdiği 20 dolardan başka parası yoktu.

O günden beri babamla gurur duyuyorum ve o iki dakika benim hayatımda izlediğim en güzel şovdu. O gün izleyemediğim sirk şovundan eminim daha güzeldi!”

 

Dokunaklı hikâye uydurmakta üzerine olmayan ülkemiz insanının “20 dolara hayat dersi” temalı bu hünerli çabasının ne yazık ki gerçeklik payı bulunmuyor.

Londra’nın fakir semtlerinden biri olan East Lane, Walworth’ta doğan Charlie Chaplin, iddia edildiği gibi babasıyla çok yakın bir ilişkiye sahip değildi. Vokalist ve aktör olan baba Charles Chaplin Sr. (1863-1901), Charlie Chaplin ile birlikte annesi şarkıcı ve aktris Hannah Chaplin‘i (1865-1928) ve (başka babadan olma) abisi Sydney Chaplin’i (1885-1965) terk etmiştir. Anne ve baba Chaplin, küçük Charlie henüz 2 yaşındayken 1891 yılında boşanmadan ayrılmıştır. Bu ayrılığın ardından Charlie Chaplin, annesinin yanında İngiltere’de kalmıştır. Şarlo, annesinin 1898 yılında akıl hastanesine yatırıldığı kısıtlı süre dışında babasıyla iddia edildiği gibi yakın bir ilişkiye sahip olmamıştır. Annesinin akıl hastalığı ve babasının alkol bağımlılığı nedeniyle Charlie Chaplin, kendi başının çaresine bakmak durumunda kalmıştır. Abisi ve annesiyle zorlu koşullar altında büyüyen Şarlo, babasının da aileye maddi katkı sunmaması nedeniyle 7 yaşından sonra “workhouse” olarak bilinen bakım evlerinden birine yollanmıştır.

Baba Chaplin, 38 yaşında (Şarlo 12 yaşındayken) alkol bağımlılığının etkisiyle oluşan siroz nedeniyle vefat etmiştir. 1892 yılında anne Hannah Chaplin, Leo Dryden ile ilişkisi sonucunda Charlie Chaplin’in farklı babadan olma kardeşi George Dryden Wheeler‘ı (1892-1957) doğurmuştur. Frengi ve akıl hastalığı nedeniyle uzun süre gözetim altında kalan anne Hannah Chaplin 1928 yılında vefat etmiştir.

Babasıyla aralarının sanıldığı gibi iyi olmasının ötesinde, bu hikâyenin gerçeklik payının olmadığı, başta İngilizce olmak üzere Türkçe dışındaki kaynaklarda bu hikâyenin yer almıyor olmasından anlaşılabiliyor (Saudi Magazine adlı bir Facebook sayfası dışında bu hikâyenin aktarıldığı bir başka kaynak bulunamamıştır. Bahse konu sayfada da Chaplin’in anılarında bu hatırayı aktardığı iddia edilse de, Chaplin’in hatıratında bu yönde bir anı yer almamaktadır). Chaplin’in izniyle biyografisini kaleme alan David Robinson’ın “Chaplin, yaşamı ve sanatı” (“Chaplin, his life and art”) adlı kitabında Şarlo’nun babasıyla iyi bir ilişkiye sahip olduğu ya da iddia edildiği yönde bir anı yaşadığına yönelik bir ize rastlanılamamaktadır.

Şarlo’nun bu anıyı aktarmamış olabileceğinin diğer bir göstergesi, hikâyede kullanılan para birimidir. Her ne kadar babasının diğer babaya 20 doları takdim ettiği iddia edilse de, İngiltere’de yaşamını sürdüren ailenin sirk girişi için 20 dolar vermiş olması ihtimali gayet düşük görünüyor. Ayrıca, Şarlo ABD’ye ilk kez 21 yaşında gitmiştir (Hikâyeyi kurgulayan dolar yerine pound kullansaymış inandırıcılığı (!) artırırmış). İlaveten, anne ve babası sirklerde de çalışan Chaplin’in babasının sirk gösterisine oğlunu parayla bilet alarak götürmek istemesi de başka bir açmaz.

Charlie Chaplin’in bu anıyı “bir röportajında” aktardığı iddiası ise şehir efsanelerinin en bilindik özelliği olan meçhul “kaynağa sahip olma” yönünü akıllara getirmektedir. Kaynaksız bu iddia karşısında yaptığımız taramalar Charlie Chaplin’in bu hatırayı anlattığı bir röportajın var olmadığını göstermektedir.

2012 yılı öncesinde herhangi bir sanal kaynakta bu hatıranın yer almamış olması, yani 2012 yılından sonra uydurulmuş olduğu gerçeği de cabası…

Söz konusu anlatının Katherine Hepburn ve babasının bir anısı olduğu belirtilerek de paylaşıldığı görülüyor.

 

Charlie Chaplin’in Babasıyla İlgili Uydurulan Hatırasıya Köşesinde Yer Veren Yazarlar

Tespit edilebilenler şöyle:

 

charlie chaplin babasi sirk

 

Yorumunuzu yazınız...