Bratislava’daki Čumil adlı yoldan geçenleri izleyen kanalizasyon işçisi heykelinin işinden bahsettikten sonra kendisini terk eden bir kıza aşık olan bir temizlikçinin anısına dikildiği iddiası UYDURMA
Slovakya’nın başkenti Bratislava’nın en tanınmış heykellerinden biri olan Čumil (okunuşu: Çumil) adlı rögar kapağında dinlenirken yoldan geçenleri izleyen kanalizasyon işçisinin sıra dışı bronz heykeli hakkında uydurulan hikâyeye değineceğiz.
Bratislava’nın “Eski Kehir” bölgesinde, Panská ve Laurinská sokaklarının kesişiminde yer alan, bir kanalizasyon kapağından dışarı bakan bir işçiyi tasvir eden bronz heykelin, aşık olduğu kadın tarafından işini beğenmediği gerekçesiyle terk edildikten sonra acıdan ölen temizlik işçisi anısına dikildiği ileri sürülüyor.
Eski zaman taciri (eskizamantaciri_) & Yılmaz Aslan (@felyesufff): Slovakya’nın başkenti Bratislava’da bulunan bu heykel, işinden bahsettikten sonra kendisini terk eden bir kıza aşık olan bir temizlikçinin anısına dikilmiştir. Kız onu yüz yüze terk edecek cesarete sahip değildi, bu yüzden onunla kahve içmeye söz verdi, ancak sözünü tutmadı. Her gün aynı saatte ve aynı yerde onu bekledi. Bunu bilen arkadaşları onu teselli etmeye ve cesaretlendirmeye çalıştılar. Birkaç ay sonra melankoli ve acıdan öldü. Şehir, bu heykeli dikerek ve yanına bir kafe açarak onu onurlandırmaya karar verdi, böylece insanlar gelip onunla kahve içebilir, sevgilerini, şefkatlerini ve çalışmalarına olan takdirlerini ifade edebilirlerdi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Slovakya’nın başkenti Bratislava’da bulunan bu heykel, işinden bahsettikten sonra kendisini terk eden bir kıza aşık olan bir temizlikçinin anısına dikilmiştir.
Kız onu yüz yüze terk edecek cesarete sahip değildi, bu yüzden onunla kahve içmeye söz verdi, ancak sözünü tutmadı.
Her… pic.twitter.com/VFq4u9yuVO— Yılmaz Aslan (@felyesufff) September 3, 2024
trsehirtopluluklari: “Bu heykel Slovakya’nın başkenti Bratislava’da, bir kıza aşık olup işini anlattıktan sonra onu terk eden bir temizlik işçisinin anısına !! Yüz yüze terk edecek cesareti olmadı, onunla kahve içeceğine söz verdi ama sözünü tutmadı. Onu her gün, aynı zamanda ve aynı yerde bekledi. Arkadaşları (bunu bilen) ona sempati duyup teselli etmeye çalıştılar. Melankoli ve acıdan birkaç ay sonra öldü. Şehir, bu heykeli yaparak yanına bir kahvehane açarak onu onurlandırmaya karar verdi ki, insanlar gelip onunla kahve içmeye, sevgilerini, sempatilerini ve eserlerine takdirlerini ifade etsin”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
New York’taki rögar kapağından çıkıp kafasında para torbası olan küçük bir insanı kanalizasyona çekmeye çalışan takım elbise giyen timsah heykellerinin, 1930’lu yıllardan bu yana dile getirilen New York kanalizasyon sisteminde yaşayan timsahlarla ilgili şehir efsanesine dayandığına değinmiştik.
Benzer şekilde, Bratislava’nın eğlenceli ve sıradışı sokak sanatının bir örneği olan Čumil hakkında ortaya atılan “hikâye” de uydurulmuş.
Čumil, kendisini terk eden sevgilisini her gün aynı yerde aynı saatte bekleyen, daha sonra melankoli ve acıdan ölen temizlik işçisi anısına hazırlanıp dikilmemiş.
“Čumil” kelimesi, Slovakçada “gözleyen”, “dikizleyen” ya da “merakla bakınan” anlamına gelmektedir. |
Bratislava’da turistlerin en çok rağbet ettiği ve etrafında fotoğraf çektirdiği, gülümseyen bir yüz ifadesiyle rögar kapağından başını çıkarmış, etrafı merakla gözetleyen bir adamı tasvir eden Čumil heykeli, Slovak heykeltıraş Viktor Hulík tarafından yapılmıştır ve 1997 yılında yerleştirilmiştir.
Hulík, eserini oluşturma motivasyonunu “Čumil, ergenliğimde gezinti yolunu çok sık ziyaret ettiğim ve bu figürün bir zamanlar burada hüküm süren refah, gülümseme ve iyi ruh halinin bir ifadesi olmasını istediğim için benim uydurduğum tamamen anonim bir figürdür.” sözleriyle açıklamıştı.
Yani, Čumil aslında, Slovak heykeltraş Hulík’in Bratislava’daki gezinti yoluna dair mutlu anılarını temsil eden hayalî bir kişi, anonim bir gözlemcidir.
Rehberlik yapan Hasan Kızıl da Bratislava’nın tarihi dokusuna mizahi bir dokunuş katan ve ziyaretçilere keyifli bir fotoğraf molası sunan bu heykelin arka planını yansıttığı iddiasıyla paylaşılan anlatının kurgu olduğuna değinmişti:
“Bratislava’nın Gizemli Heykeli: Čumil!
Bratislava’nın en tanınmış heykellerinden biri olan Čumil (İş Başında Adam), Eski Kent bölgesinde, Panská ve Laurinská sokaklarının kesişiminde yer alıyor.
Rögar kapağından çıkan bu bronz adam, 1997 yılında heykeltıraş Viktor Hulík tarafından yapıldı ve şehrin simgelerinden biri haline geldi.
Son zamanlarda sosyal medyada heykel hakkında ilginç bir hikâye dolaşıyor:
![]()
Efsaneye göre bir temizlik işçisi bir kıza âşık olmuş ama aşkına karşılık bulamamıştı.
![]()
Kız onunla kahve içmeye söz vermiş, ancak hiç gitmemişti.
Yine de her gün aynı saatte ve aynı yerde onu beklemeye devam etmişti. Aylar boyunca umutsuzca bekleyen adam, sonunda melankoli içinde hayatını kaybetmişti.
Şehir halkı ise ona duyduğu saygıyı göstermek için bu heykeli yapmış ve yanına bir kahve dükkânı açmıştı.
Peki bu hikâye doğru mu?
Tamamen kurgusal!
Čumil heykeli aslında hiçbir gerçek kişiyi temsil etmiyor.Heykelin anlamı konusunda farklı yorumlar var:
Kimi, işini bitirdikten sonra dinlenen bir kanalizasyon işçisi olduğunu söylerken,
Kimi de sadece sokaktan geçenlerin dikkatini çekmek isteyen biri olarak görüyor.
Gerçek ne olursa olsun, Bratislava’nın en sevilen maskotlarından biri haline geldiği kesin!
“