Apple’ın Ünlü Isırılmış Elmalı Logosunun İngiliz Bilim İnsanı Alan Turing’in İntihar Ettiği Siyanürlü Elmayı Temsil Ettiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog Alan Mathison Turing (23 Haziran 1912 – 7 Haziran 1954) 8 Haziran 1954 günü Manchester’deki evinde ölü bulunmuştu. Eşcinsel olma suçundan mahkeme tarafından hüküm giyen, eşcinsellik tedavisi için 1 yıl boyunca östrojen iğnesi vurulmaya mahkûm edilen Turing’in yatağının kenarında bulunan siyanürlü elmayı yemek suretiyle siyanür zehirlenmesinden öldüğü açıklanmıştı. Devlet için önemli görevler icra eden Turing’in ölümü şüpheli görülmüştü. İngiliz gizli istihbarat servisinin suikast girişimiyle intihar süsü verildiği de ileri sürülmüştü.

Alan Turing’in ısırılmış siyanürlü elma ile yaşamına son vermesinden esinlenerek Apple’ın ünlü logosunun oluşturulduğuna dair şehir efsanesi bir hayli yaygın.

Bu iddiayı aktaran paylaşım örneği şöyle sunulabilir:

 

ELMA (APPLE) NEDEN ISIRILMIŞ FİGÜRLÜ

Apple’ın ısırılmış elma logosu siyanüre bulanmış bir elmayı ısırarak intihar eden bir matematikçiye aittir.. Adı :Alan Turing İcadı : Bilgisayar Ünvanı : Yapay Zekanın Babası 1912’de İngiltere’de doğdu.. Matematik, kripto analitik, bilgisayar mühendisliği ve biyoloji alanlarında uzmandı.. Nazilerin gizli yazışmalarda kullandığı Enigma kodlamasını çözdü. Almanlar’ın ünlü Enigma isimli şifre mekanizmasını çözerek savaşın gidişatını değiştiriyor. Enigmanın çözülmesiyle beraber Alman denizaltıları zor durumda kalıyor.. Alman savaş uçaklarının Londra üzerinden gerçekleştirdikleri bombardımanlar kısmen etkisizleşiyor ve bunlar bir matematikçi, Alan Turing’in başarısıyla oluyor.. Bu sayede savaşı İngiltere lehine çevirerek zaferi getirdi. Turing, ülkesine savaşı kazandıran kodlamaları geliştirdikten sonra 1952’de homoseksüel davranışları sebebiyle tutuklandı.. O zamanlar İngiltere’de eşcinsel olmak suç olduğundan Turing’e hapis yerine östrojen hormonu alma cezası verildi..1954 yılında Turing intihar etmek için bir ısırık aldığı zehirli elma sebebiyle öldü.

Alan Turing’in cesedi bulunduğunda yanında bir ısırık alınmış elma da bulunuyordu.. Ucundan ısırılmış bir elma şeklindeki logo, bilgisayar teknolojisinin babasına bir saygı duruşuydu..”

 

elma apple alan turing

 

Oktay Volkan Alkaya imzasını taşıyan Radikal’de yayımlanan “O elmayı ısıran adam Alan Turing” başlıklı haberde ise Apple logosunu tasarlayan ismin tekzibine rağmen iddia “gerçek” olarak nitelenmiş:

“Turing’in Elmayı ısırarak hayatına son vermesi ise ölümünün ardından çok büyük bir dünya markasına ilham kaynağı olduğu rivayet edilir. Bilgisayar teknolojisinin babası olarak görülen Turing’in ardında ısırılmış bir elma bırakması, modern zamanların en popüler ısırılmış elmasıyla bağdaştırılır. Bu elma elbette ki “Apple” şirketinin logosudur. İlginç bir şekilde Apple’ın ilk logosu da LGBT renklerini taşımasıyla sanki Turing’in eşcinsel hayatına bir gönderme niteliğindedir. Ve ilginç bir şekilde bugün Steve Jobs’un ardından Apple’ın başında dünyanın en meşhur ve güçlü eşcinseli bulunmaktadır. Apple yöneticileri her ne kadar Turing’le ilgili bir logo ya da renk tercihinde bulunmadıklarını iddia etseler de, söz konusu ‘şehir efsanesi’ gerçek olarak kabul görmektedir.”

 

Ancak bu aktarımların aksine Apple’ın kurucuları, eşcinselliği nedeniyle kıymeti bilinmeyerek kötü muameleye tabi tutulan ve öldürüldüğünden şüphelenen Alan Turing’e hayranlıkları nedeniyle şirket logosu olarak ısırılmış elma seçmemiş.  Apple’ın ısırılmış elmalı logosunun Alan Turing’in siyanürlü elmalı intiharından esinlenmediği bizzat şirket yöneticileri ve Apple logosunun tasarımcısı tarafından tekzip edilmişti. Apple’ın ilk logosu, Isaac Newton’un başına düşerek bilimin temelini oluşturduğu düşünülen “elmayı” simgelemekteydi.

Apple’ın ilk logosu 1976 yılında Ronald Wayne tarafından, bir elma ağacının altında oturan Isaac Newton düşünülerek tasarlanmıştı.

 

apple 1976 logo

 

1977 yılında ise Apple’ın logosunun tasarımcısı Rob Janoff bu logo yerine ısırılmış bir elma logosu tasarladı.

Zaman içerisinde Apple’ın logosu aşağıdaki gibi değişim geçirmişti.

 

apple logo degisimi

 

Apple logosunun tasarımcısı Rob Janoff, Alan Turing’in trajik hayat hikâyesinden esinlenerek logoyu hazırladığı yönündeki iddianın “harika bir şehir efsanesi” olduğunu belirtmişti. Janoff, 2009 yılında CreativeBits‘le gerçekleştirdiği röportajda elmanın kiraz olarak algılanmasından kaygılandığı için ısırık alınmış şekilde çizdiğini, renk şeritlerinin ise Apple cihazların renk işlem kapasitesini vurgulamak için kullanıldığını söylemişti.

Apple logosunun ısırılmış elmayla Turing’in ölümüne gönderme yaptığı iddiasının doğru olup olmadığı yönündeki soruya Steve Jobs, “doğru değil, ancak olmasını dilerdik” (“it isn’t true, but God we wish it were!“) yanıtını sunmuştu.

Steve Jobs ve Steve Wozniak, Apple’ın isminin hikâyelerine verdikleri farklı röportajlarda şu şekilde anlatmıştı:

Steve Jobs:

“O dönemde meyve diyetlerimden birini yapıyordum. Bir elma çiftliğinden gelmiştim ve bu ismin göz korkutucu olmadığını, aksine eğlenceli ve canlı olduğunu düşündüm.”

Steve Wozniak:

“Ortaklığımız için bir isim bulmamızdan birkaç hafta sonraydı. Steve Jobs’u havaalanından almıştım, Oregon’dan dönüyordu, ‘elma bahçesi’ dediği yerden. Steve bir isim önerdi; Apple Computer. Ağzımdan çıkan ilk yorum “Peki ama Apple Records?” oldu. Bu, Beatles’a ait olan plak şirketiydi. İkimiz de kulağa daha teknik gelen isimler bulmaya çalıştık ama aklımıza pek iyi seçenekler gelmedi. Apple çok daha iyiydi, aklımıza gelen bütün isimlerden daha iyiydi.”

 

LGBTİ+ hareketinin simgesi “Gökkuşağı Bayrağı” ilk olarak (Apple’ın renkli şeritli ısırılmış elmalı logosu tasarlandıktan 1 yıl sonra) 1978 yılında San Francisco Gay ve Lezbiyen Özgürlük Günü Yürüyüşü esnasında kullanılmıştı.

 

 

Yorumunuzu yazınız...