Osman Özsoy’un Uğur Dündar’ın Soyadının Aslında Dindar Olduğu İddiası Doğruyu Yansıtmıyor
Osman Özsoy, Yenişafak Gazetesi’nde 14 Kasım 2013 günü yayınlanan “Uğur Dündar Soyadını Değiştirmiş” başlıklı yazısında Uğur Dündar’ın, “Dindar” olan soyadını tek harf değişikliği yaparak “Dündar” yaptığını iddia etmişti; ancak bu iddia, Uğur Dündar tarafından ortaya konulan kanıtlarla yalanlanmıştı:
"Bugünkü dersimizde bu örneklere yeni bir ismi daha ilave edeceğiz. Ünlü gazeteci Uğur Dündar'ın daha önce soyadı 'Dindar'mış. Anlayacağınız, soyadından sadece bir harf değiştirmiş. Bir harf değişikliği bile, anlamı ne kadar farklılaştırıyor değil mi? Bu bilgiyi, değerli gazeteci Hüseyin Gökçe'nin Han Yayınları'ndan yeni çıkan 'Defterimdeki Ünlülerin 200'ü' başlıklı kitabından aldım. Kitap elime geçtiği andan itibaren 200 ünlü ismin yaşam hikayesinden anekdotları bir çırpıda okurken, Uğur Dündar'ın anlatıldığı kitabın 338. sayfasında şu satırlar çıktı karşıma; 'Uğur Dündar, ailesinden gelen 'Dindar' soyadını 'Dündar' olarak değiştirdi. Bu tek harfti ama, bu önemli değişiklik, yakışıklı ve gözü yukarılarda yeni bir televizyoncu için önemliydi. Din düşmanı olduğundan değil elbet. Dindar algılanmayı uygun bulmadığından...'"
Uğur Dündar bu iddiaya, babası Osman Dündar’ın Ankara Polis Enstitüsünden aldığı sertifika ile belgelendirerek Sözcü Gazetesi’nde 8 Ekim 2016 günü yayınlanan “Dindar Dündar” başlıklı yazısında aşağıdaki şekilde yanıt vermişti:
“Ünlü gazeteci Uğur Dündar'ın daha önce soyadı ‘Dindar'mış! Anlayacağınız, soyadından sadece bir harf değiştirmiş. Bir harf değişikliği bile, anlamı ne kadar farklılaştırıyor değil mi? Bu bilgiyi, değerli gazeteci Hüseyin Gökçe'nin (…) kitabından aldım. Kitap elime geçtiği andan itibaren 200 ünlü ismin yaşam hikayesinden anekdotları bir çırpıda okurken, Uğur Dündar'ın anlatıldığı kitabın 338. sayfasında şu satırlar çıktı karşıma; ‘Uğur Dündar, ailesinden gelen ‘Dindar' soyadını ‘Dündar' olarak değiştirdi. Bu tek harfti ama, bu önemli değişiklik, yakışıklı ve gözü yukarılarda yeni bir televizyoncu için önemliydi. Din düşmanı olduğundan değil elbet. Dindar algılanmayı uygun bulmadığından!..” * * * Okuduğunuz yazı yandaş Yeni Şafak Gazetesi'nde 14 Kasım 2013 tarihinde yayımlandı. Yazarı Osman Özsoy sıradan biri değil, profesör!.. O tarihlerde radyo ve televizyon habercilerine yüksek lisans ve doktora dersleri veriyor, haberciliğin evrensel ilkeleriyle etik değerleri öğretiyordu!. Ama gelgelelim o yazıyı kaleme alırken, ilkokulda duvar gazetesi çıkaran öğrencilerin bile haberdar oldukları çok önemli bir mesleki kuralı uygulamamıştı! Gerçekte “Dindar” olan soyadını “Dündar” olarak değiştirdiğini iddia ettiği kişiyi arayıp, bunun doğru olup olmadığını sormaya gerek görmemişti!.. * * * Sormuş olsa alacağı cevap şuydu:. Sizin değerli gazeteci olarak takdim ettiğiniz Hüseyin Gökçe yalan yazmış!.. Ben kitap çıktıktan sonra kendisini buldum ve “Elinizde soyadımı Dindar olarak değiştirdiğimi kanıtlayan bir belge var mı” diye sordum. “Hayır yok” dedi. “Peki o halde doğrulatmadan nasıl ve niçin yazdınız” diye üsteleyince de, özür dileyerek “Ben öyle duymuştum…” cevabını verdi! Profesörün “değerli” (!) gazetecisinin elinde aksini kanıtlayan bir belge olması mümkün değildi. Çünkü babamdan miras kalan ve gururla taşıdığım soyadım “Dündar”dı. Kaldı ki “Dindar” olsa ne değişirdi? Onu da gururla taşımaya devam ederdim. Soranlara da“Ailemizde hacılar, hocalar hatta İstanbul'da müftülük yapmış ama çocuğunu Siyasal Bilimler'de Maliye okutup Merkez Bankası Başkanlığı'na kadar yükselmesini sağlamış aydın din adamları vardı. Sanırım soyadımız bu nedenle Dindar olmuş” derdim. * * * Profesörün yazısını pek seven yandaşlar ve sosyal medya trolleri bu yalana sazan gibi daldılar! Okumak ve doğruyla yalanı ayırmak gibi bir kaygıları bulunmadığından, bana hâlâ “Dindar soyadımı niçin Dündar olarak değiştirdiğimi” soruyorlar!..
Köşe yazısında Uğur Dündar, “Babam Osman Dündar, Türkiye’nin ilk yüksek dedektiflerindendi. Emniyet Teşkilatı’nda 33 yıl görev yaptı, sayısız takdirname aldı. Emekli olup vefat ettiğinde bir operasyon sırasında isabet eden iki kurşun hâlâ bedeninde duruyordu” notuyla babası Osman Dündar’ın dedektiflik sertifikasını paylaşmıştı.
Özetle, Uğur Dündar’ın “Dindar” olan soyadını “Dündar” olarak değiştirmiş olduğu iddiasının doğruluk payı bulunmamaktadır.
* Yenişafak Gazetesi, Osman Özsoy’un yazısını internet arşivinden kaldırmıştır.