Mustafa Kemal Atatürk’ün günümüzde yaşasaydı nasıl görünebileceğine ilişkin hazırlanarak paylaşılan görüntüler sosyal medya kullanıcılarının büyük ilgisini çekiyor.

Bu gibi görseller, yapay zekâ destekli uygulamalar desteğiyle, yüz değişimi sağlayan uygulamalarla ya da photoshop ile oluşturulabiliyor.

Son günlerde sosyal medyada “Atatürk bugün yaşasaydı” ya da “Atatürk’ün günümüz askerî üniformasıyla / sivil kıyafetiyle fotoğrafı” gibi notlarla paylaşılan görseller, “Stable Diffusion” kullanılarak oluşturulmuş (Reddit’ten yayılan görüntüyü hazırlayan kullanıcı, Stable Diffusion kullandığını belirtmiş. Twitter profilinde de ilave photoshop işleminden geçirip geçirmediğine dair soruya “tek Stable Diffusion kullanıyorum” yanıtını vermiş).

 

stable-diffusion-ataturk

 

 

Atatürk’ün yüz çizgileri ve vücut ölçülerinin bugünkü kıyafetlere uyarlayarak çizildiği iddiasıyla aktarılan bu tip görseller aslında mevcut bir fotoğraf üzerinde yapılan canlandırma / yansıtma işlemini yansıtıyor (Bu yansıtma işleminde Atatürk’ün çehresinin yapay zekâ ile oluşturulup oluşturulmadığı, eklemenin yapay zeka temelli uygulama ile mi yoksa bir photoshop programı aracılığıyla mı yapılmadığı kesin şekilde ortaya konulabilmiş değil (Stable Diffusion’da aynı görüntüyü oluşturamadık (aynı komutlar (prompt) kullanılamamış olabilir))).

Paylaşılan görsellerde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın fotoğraflarını baz almış ve Atatürk’ün yüzünün canlandırmasını yansıtılmış.

 

ataturk-yapay-zeka-hulusi-akar

 

hulusi-akar-genelkurmay-baskani

 

Adı geçen profilin paylaştığı farklı örnekler…

Yine Hulusi Akar’a ait fotoğraflar üzerine işlemeler…

 

ataturk yapay zeka

 

hulusi akar milli savunma bakani

 

ataturk hulusi akar

 

hulusi akar

 

ataturk-hulusi-akar-uniforma

 

Bu defa Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’a ait fotoğraf üzerine…

 

ataturk-tbmm-islenmis-gorsel

 

olcay kilavuz

 

Geçtiğimiz ay sosyal medyada yaygın şekilde paylaşılan görsel de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun fotoğrafı üzerine inşa edilmiş.

 

ataturk bugun

 

mevlut cavusoglu

 

Midjourney AI, Dall-E, Stable Diffusion gibi yapay zeka araçları, metin üzerinden resim tasarlarken arama motorlarında açık kaynakta bulunan görsellerden istifade ediyor.

Yapay zeka canlandırmasının yanı sıra (yüz gençleştirme / değiştirme ya da photoshop) uygulamalarıyla Atatürk’ün işlenmiş fotoğraflarının mevcut görsellere eklenmesi de alternatif yöntem.

Geçmişte Atatürk’ün düşük çözünürlüklü fotoğrafları üzerinde netleştirme ya da gençleştirme oynaması yapıldığı örneklerle karşılaşmıştık.

Mustafa Kemal Atatürk’ün (günümüze ulaşan) bilinen ilk fotoğraflarından biri ı, üzerinde Remini (gibi bir uygulama) ile netleştirme yapılarak paylaşılmıştı.

 

ataturk mektebi harbiye

 

ataturk harp akademisinde

 

ataturk-1902-genclestirme

 

ataturk-1902-harp-akademisi

 

Atatürk’ün Ankara’da “Devlet Resim Sergisi”ni gezdikten sonra düzenlenen çayda sanatçılarla görüntülendiği 8 Mart 1926 tarihli fotoğraf üzerinde “gençleştirme uygulaması” yapılmış gibi görünüyor.

 

ataturk-devlet-resim-sergisi-8-mart-1926

 

ataturk-genclestirme-foto

 

Daha önce, ressam Serdar Ceylanın Atatürk’ün “çocukluk” yıllarına ait hâlini yansıtan karakalem çizimi “Atatürk’ün 20’li yaşlarındaki fotoğrafı” sanılarak paylaşılmıştı.

 

ataturk karakalem cizim

 

Yorumunuzu yazınız...