Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in ‘rüşvet ve yolsuzluk’ iddialarında adı geçen Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu Halkbank Genel Müdürü ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı olarak atayan kişi(ler) hakkında yanlış iddiaların dile getirildiği görülüyor.

Öncelikle, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun özgeçmişini özetleyelim…

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, finans kariyerine Faisal Finans Kurumu’nda başlamış. 1988-1996 yılları arasında Faisal Finans Kurumu’nda Baş Uzman olarak görev yaptıktan sonra 1996 yılında açılan Bank Asya’ya geçmiş. 16 yıl görev yaptığı Bank Asya’da sırasıyla 1996 – 1999 yılları arasında Krediler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı; 1999 – 2003 yılları arasında Merter Şube Müdürü, 2003 – 2005 yılları arasında Sultanhamam Şube Müdürü, 2005 – 2008 yılları arasında Krediler Tahsis Birim Müdürü, 2008 – 2010 yılları arasında Krediler Tahsis Birim Müdürü, Mart 2010 tarihinden itibaren Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı pozisyonlarında bulunmuş. Taşkesenlioğlu,  (FETÖ / PDY operasyonları sürecinde TMSF tarafından el konarak faaliyet izni kaldırılan) Bank Asya’dan 2011 yılında Bank Asya’dan ayrılmış. 30 Mart 2012 – 06 Şubat 2014 tarihleri arasında Vakıfbank’ta Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini üstlenmiş. Ali Fuat Taşkesenlioğlu, (17 / 25 Aralık operasyonları kapsamında tutuklanmasının ardından 14 Şubat 2014’te tahliye olan Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın yerine) 7 Şubat 2014 tarihinde Türkiye Halk Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak atanmış. Halkbank Genel Müdürlüğünün yanı sıra Şubat 2014 – Nisan 2018 tarihleri arasında Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Nisan 2015 – Haziran 2017 tarihlerinde Halk Sigorta A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Ağustos 2016 – Ağustos 2017 tarihleri arasında da Halkbank Beograd A.D. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuş.  8 Haziran 2017 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda alınan karar sonucu Ali Fuat Taşkesenlioğlu yerine Halkbank Genel Müdürlüğü pozisyonuna Osman Arslan atanmış. Taşkesenlioğlu, 17 Nisan 2018 tarihinde atandığı SPK Başkanlığından (görev süresinin dolması nedeniyle) 17 Şubat 2022 tarihinde ayrılmış.

 

Ali Fuat Taşkesenlioğlu
Ali Fuat Taşkesenlioğlu

 

Halka açık bir kamu bankası niteliği nedeniyle Türkiye Halk Bankası A.Ş., “ilgili kuruluş” statüsüyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gözetimi kapsamındadır (Teamüller, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Hazine Bakanının Halk Bankası’ndan sorumlu olarak ilân edilmesi yönündedir).

Hazineden sorumlu bakanlık görevini üstlenen isimlerin geçmişi şu şekilde:

Hazine Bakanı Göreve Başlama Tarihi Görevden Ayrılış Tarihi
Nurettin Nebati
Berat ALBAYRAK 11.07.2018 10.11.2020
Mehmet ŞİMŞEK 24.11.2015 09.07.2018
Cevdet YILMAZ 29.08.2015 24.11.2015
Ali BABACAN 02.05.2009 29.08.2015
Mehmet ŞİMŞEK 31.08.2007 02.05.2009
Ali BABACAN 19.11.2002 31.08.2007

 

2017 yılında yapılan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliği akabinde 2018 yılında başbakanlık ve bakanlar kurulu kaldırılarak yürütme yetkisi tamamen cumhurbaşkanına verilmeden önceki dönemdeki son Başbakanlar ve görev tarihleri şu şekilde:

Başbakan Göreve Başlama Tarihi Görevden Ayrılış Tarihi
Binali Yıldırım 24.05.2016 09.07.2018
Ahmet Davutoğlu 28.08.2014 24.05.2016
Recep Tayyip Erdoğan 14.03.2003 09.07.2018
Abdullah Gül 18.11.2002 24.11.2015

 

Görülebileceği üzere Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Halkbank Genel Müdürlüğüne ve SPK Başkanlığına sırasıyla Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in Hazineden Sorumlu Bakan olduğu, Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Binali Yıldırım’ın Başbakan olduğu dönemlerde atanmış (SPK Başkanlığına Taşkesenlioğlu’nun atanması Maliye Bakanı Naci Ağbal’la hatalı şekilde ilişkilendirilmişti).

 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Av. İdris Şahin, gazeteci Cüneyt Özdemir‘e yaptığı açıklamada Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu Halkbank yönetimine öneren kişinin Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, atayanın ise DEVA Partisi Lideri Ali Babacan olduğunu söylemiş.

Cüneyt Özdemir’in İdris Şahin’in aktarımına yer verdiği 30 Ağustos 2022 tarihli Youtube yayınındaki (Taşkesenlioğlu hakkındaki iddialar ve süreç hakkında güzel bir özet sunan) ifadeleri şu şekildeydi:

“DEVA Partisi sözcüsü İdris Şahin’le uzun bir telefon görüşmesi yaptım. Konu: Ali Fuat Taşkesenlioğlu, daha önceki görevleri, Zehra Taşkesenlioğlu, Mine Tozlu Sineren ve tabii ki Ünsal Ban. Peki neden DEVA Partisi Sözcüsü daha doğrusu Hukuk Müşaviri Sayın İdris Şahin beni aradı? Çünkü, durun ya çok dangır dungur girdim. Biliyorsunuz Sedat Peker’in anlattığı bir hikaye var. Ankara’da SPK’da yolsuzluk yapıldığı iddia ediyor ve SPK’nın eski başkanı, eski başkanın kardeşi, kardeşinin ayrılmakta olduğu kocasının da bu işe dahil olduğunu söylüyor. Bunun üzerine bir iş kadını bir programa katıldı, Halk TV’de, Mine Tozlu Sineren, ben rüşvet verdim demedi ama kendisi bir rüşvet çarkının ortasında olduğunu anlattı. Erzurum’a gittiğini bu işleri nasıl kotardığını anlattı. Zehra Taşkesenlioğlu ile Ünsal Ban evlenmişler, daha sonra ayrılık dilekçelerinde en son İsmail Saymaz kardeşimizin detaylı bir şekilde anlattığı dilekçelerden görüyoruz ki, 2,5 milyon dolar verilmiş, karşılıklı çeşitli iddialar var. İşte, kendisi Ünsal Ban’ın ailesini kullandığını söylüyor. Ünsal Ban ise bizzat Zehra Hanım’ın bizzat bu işin içinde olduğunu söylüyor. En son bir görüntü yayınladı Sedat Peker, Ünsal Ban çekmiştir bu görüntüyü muhtemelen. Ve dün Ünsal Ban, kaçmak üzere olduğu iddia edildiği Milas’ta gözaltına alındı. Yunanistan’a kaçmak üzere olduğu söyleniyor. Tabi şimdi tüm bu iddialar olduğunda diyorsunuz ki, ha bak görüyor musun? Sedat Peker tweet attı Ünsal Ban da tüm bu meselelerle ilgili gözaltına alındı diye algı oluşuyor. Neymiş, Ünsal Ban Zehra Taşkesenlioğlu’nun görüntülerini izinsiz yayınladığı için veya çektiği için tehditten dolayı gözaltına alınmış. Buraya kadar herhalde şu ana kadar olan biteni anladık yani. Zehra Taşkesenlioğlu dün bir açıklama yaptı beni başörtüsüz mahrem halimle gösterdiler yayınladılar diye. Mağdur olduğunu iddia etti. Oysa bakıyorsunuz ki o kadar büyük iddialar var ki ortada. Elbette bir kadının başörtülü bir kadının başörtüsüz görüntüsünün yayınlanması çok büyük sakınca ya da ayıp ama bir yandan da o kadınla ilgili o kadar çok iddia ortaya saçılmış durumda ki milyon dolarlar alınıyor veriliyor böyle büyük bir trafiğin içerisinde bizzat kendi dilekçesinden öğreniyoruz. En azından bir araştırılması gerek diye düşünüyorsunuz.

Ben dün tüm bu hengamenin içerisinde Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun Bank Asya’da çalıştığını biliyoruz. Uzun yıllar Bank Asya’da çalıştı, sonra Halk Bank’a geldi, sonra da SPK’ya geçtiğini biliyoruz. Bu konuyla ilgili girdim şöyle bir arşive baktım. İlginç haberler var. İşte Ali Fuat Taşkesenlioğlu Halkbankasına geçerken dönemin Maliye Bakanı Ali Babacan’ın tek tek adaylarla konuştuğu mülakat ettiği ve onları göreve getirdiği söyleniyor. Zaten atamasını da Ali Babacan yapıyor. 6’lı masa biliyorsunuz gitti dün hepsi tekmili birden suç duyurusunda bulundular, Sedat Peker’in yaptığı bu açıklamalarla ilgili. Bu açıklamalarda geçen ismi ise zamanında Ali Babacan HalkBankasının başına atamış hem de Bank Asya’dan gelmiş. Bank Asya da biliyorsunuz neredeyse hesabı olan insanları ceza gerekçesi olarak Bank Asya ile ilişkilerinin sunulduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Ben de Ali Babacan’a bir mesaj attım, Ali Bey merhaba nasılsınız diye. Size 1-2 soru sormak isterim. Sedat Peker’in rüşvet iddiaları ile ilgili gündeme getirdiği Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu Bank Asya’dan Halkbankasının başına siz mi atamışsınız? Siz atamıştınız sanırım. 7 yardımcısını da Bank Asya’dan Halkbankasına getirmişsiniz. Hatta mülakatı yaptığınız söyleniyordu. Bu konuyla ilgili bir haber yapıyorum. Acaba o süreçte nasıl işlemişti? Bugün pişman mısınız? Perde arkasında bizim bilmediğimiz pazarlıklar yaşanmış mıydı? Bu konuyla ilgili bir açıklama yapmak ister misiniz? diye sordum. Bunu da Whatsapp’tan cep telefonuna mesaj attım. Her şeyi sizinle paylaşıyorum şeffaf olsun diye. Bir ses gelmedi bugün yayın öncesinde İdris Şahin aradı. Kendisi DEVA Partisi sözcüsü olduğunu. Ali Bey’in müsait olmadığını, ailesiyle özel bir yerdeymiş, durumdan kendisini haberdar ettiğini kendisini, görüştüklerini, konuştuklarını ve bu soruma cevap vermek istediğini söyledi ve yarım saat anlattı.

Şimdi İdris Bey’in açıklamaları şöyle: Diyor ki, Ali Fuat Taşkesenlioğlu Bank Asya’daydı ama Bank Asya’da cemaatçi ekibin tasfiye ettiği ekibin içindeydi. Ve diyor ki 2011 yılı Mayıs ayında Bank Asya’dan bir nevi atıldı FETÖ’cüler tarafından. 2012 yılında da Vakıfbank’a bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak atandı. Diyor ki, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu hem ailesini tanır. O yıllarda değil, daha öncesinden de siyaseten tanır. Sever. Ve bu atamada da o dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu Halkbankasındaki Genel Müdür boşluğunu doldurmak için Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu önerdi. Onun üzerine de Ali Babacan kendisini araştırdı. Konuşturdu ve sonra da bu atamayı yaptı. Ve de diyor ki, 2017’e kadar yani SPK’nın başına gelene kadar biz herhangi bir şey duymadık. Yani görevdeyken. Ali Fuat Taşkesenlioğlu. Ve de o zamana kadar biz bilmiyoruz. Sonrasında ne oldu ne bitti bilmiyoruz. Fakat ilginç bir şey söylüyor diyor ki bütün Ankara Ünsal Ban’ı tanır. Ünsal Ban artık herkesin tanıdığı bildiği hatta bizim daha önceden DEVA Partisi’nde dile getirdiğimiz suç duyurusunda bulunduğumuz bir insandı diyor. Şu anda bir anda Sedat Peker’in şeyleriyle ortaya çıktı ama bütün Ankara’nın dilinde olan bir şey diyor.”

 

 

Bu aktarım basına “Taşkesenlioğlu’nu Halkbank’a Davutoğlu önermiş, Babacan atamış!” ifadeleriyle taşınmıştı.

Ancak, Taşkesenlioğlu Halkbank’ın başına getirildiğinde Ahmet Davutoğlu Başbakan değil Dışişleri Bakanı idi. Davuoğlu, 28 Ağustos 2014 – 24 Mayıs 2016 tarihleri arasında Başbakanlık görevini üstlenmişti.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan ise konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında “Sn. Ahmet Davutoğlu Başbakanlık görevine 28 Ağustos 2014 tarihinde başlamıştır. Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun Halkbank Genel Müdürü olarak atanması ise 7 Şubat 2014 tarihindedir. Bu bilgileri verirken zahmet buyurup en azından göreve başlama tarihleri incelenebilirdi!” ifadelerini kullanmıştı.

Konuya dair DEVA Partisi tarafından 1 Eylül 2022 günü yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiş:

“Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun 2012 yılında Vakıfbank Yönetim Kurulu ve Denetim Komitesi üyeliğine bilahare 2014 yılında Halkbank Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Müdürlüğü’ne atanması ilgili mevzuata uygun olarak gerekli tüm inceleme, izin ve onay süreçleri çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

 

 

Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Müdürlüğüne atanması da bu madde hükmü çerçevesinde atanmaya engel bir hal bulunmadığına ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) izni çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

 

Diğer yandan atanma sürecinde ve Sayın Genel Başkanımızın Bakanlık görevinden ayrıldığı 28 Ağustos 2015 tarihine kadar geçen sürede olumsuz herhangi bir bilgi, belge, ihbar veya şikâyet söz konusu olmamıştır.”

 

Konu hakkında İdris Şahin, Medyascope‘a şu açıklamayı yaptı:

“Ali Babacan’ın tek başına onayladığı bir atama değildi. O dönem bakanlık ve BDDK içinden yetkili bir ekip kuruldu. Ali Fuat Taşkesenlioğlu Bank Asya’dan FETÖ’cüler tarafından uzaklaştırılmıştı. Aynı durumda başka kişiler de vardı. 2013 sonunda Süleyman Aslan tutuklanınca yerine birinin getirilmesi için oluşturulan ekibe Ali Bey yetki verdi. O ekip de Taşkesenlioğlu’nu göreve uygun buldu. BDDK’nın da onayı vardı. O dönem için liyakatli bir atamaydı.”

 

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Hakan Atilla Halkbank Genel Müdür Yardımcısı olarak gittiği ABD’de tutuklandığı dönemde Halkbank Genel Müdürü görevindeydi.

17 Aralık Soruşturması kapsamında 17 Aralık 2013 günü gözaltına alınarak tutuklandıktan sonra 28 Şubat 2014 günü serbest bırakılan Reza Zarrab ABD’de görülen İran’a yönelik yaptırımların yasa dışı yollarla delinmesi davasında Halkbank Genel Müdürü olarak atanan Ali Fuat Taşkesenlioğlu’na rüşvet teklif etmediğini, Taşkesenlioğlu’nun da kendisinden böyle bir şey talep etmediğini anlatmıştı.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı iken ABD’de tutuklanan Hakan Atilla, Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu’na yaptığı açıklamada Taşkesenlioğlu ile ilgili olarak, “Hangi vasfı değerlendirildi de bu göreve getirildi ben de merak ediyorum. Beraber çalıştık. Bankaya katkı sağlayacak tek bir şey yaptığını görmedim. Ne sıfatı vardı da genel müdür oldu anlayamadım. Belki kendisini atayan imzayı atan Ali Babacan biliyorduraçıklamasını yaptı.

 

Kapak fotoğrafı: A. Fuat Taşkesenlioğlu

 

Yorumunuzu yazınız...