Fotoğrafın Ali Fuat Cebesoy’a Ait Olduğu İddiası Doğru Değil
Paylaşılan görüntüdeki kişinin Ali Fuat Cebesoy olduğu iddiası doğru değil. Ali Fuat Cebesoy’a ait olduğu iddiasıyla yer verilen görüntüdeki kişi aslında Çolak Faik Paşa olarak tanınan Faik Süleyman Paşa’dır.
Bugün, Milli Mücadelenin önemli kahramanlarından Ali Fuat Cebesoy’un (10 Eylül 1883 – 10 Ocak 1968) vefat yıl dönümü. Günün anlamından hareketle, Ali Fuat Cebesoy hakkındaki bir yanlışı konu edineceğiz.
Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde paylaşılan bir fotoğrafın, Anadolu’nun işgal altında olduğu dönemde Ankara’ya ilerleyen İngiliz birliklerine ateş açma emrini vererek Kurtuluş Savaşı’nı fiilen başlatan komutan Ali Fuat Cebesoy’a ait olduğu zannedilerek paylaşıldığına şahit oluyoruz.
Fotoğrafın Ali Fuat Cebesoy’a ait olduğunu öne süren haber ve paylaşımlar şu şekilde:
Ali Fuat Cebesoy’un özgeçmişini aktaran Biyografya.com adlı internet sitesinin yanlış fotoğrafa aktarmasının bu hatanın yaygınlaşmasına önemli katkı sunduğu anlaşılıyor.
Fotoğraftaki Kişi Ali Fuat Cebesoy Değil, Faik Süleyman Paşa!
Ali Fuat Cebesoy’a ait olduğu sanılarak paylaşılan fotoğraf aslında Çolak Faik Paşa olarak da bilinen Faik Süleyman Paşa‘ya (1876-1916) aittir.
Osmanlı Dönemi’nde orduda askerlik görevi üstlenen 2’nci Kolordu Komutanı Çolak Faik Paşa, 1916 yılında Kafkas Cephesi’nde şehit olmuştur. Süleyman Paşa, Maşrık-ı Azam-ı Osmanî adıyla kurulan büyük mason locasının büyük üstadıdır.
Osmanlı Ordusu’nda da askerlik görevi üstlenerek birçok vazifede önemli rol oynayan Ali Fuat Cebesoy, Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları arasında yer almış, TBMM başkanlığı, bayındırlık bakanlığı ve ulaştırma bakanlığı gibi görevlerde yer almıştır. Cebesoy, 10 Ocak 1968 tarihinde 85 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
Ali Fuat Cebesoy’un TBMM internet sitesinde yer alan özgeçmişi şu şekilde:
“Ali Fuat Cebesoy 10 Eylül 1883’te İstanbul’da doğdu. İki kuşak asker olan bir ailenin çocuğudur. Saint Joseph okulunu bitirdikten sonra Harp Okuluna geçti ve Harp Akademisini de 1905’te bitirerek kurmay subay olarak orduya katıldı. Balkanlarda çete ve eşkıya izledi. Balkan savaşlarında Yanya savunmasında üstün başarılar kazandı. Birinci Dünya savaşında özellikle Sina, Filistin ve Doğu cephelerinde çarpıştı. Gösterdiği üstün başarılar sonucu 1917’de generalliğe yükseltildi. Kurtuluş Savaşının başında Ankara’daki XX. Kolordu Komutanı olarak Atatürk’ü hemen desteklemiş, büyük mücadelenin bütün evrelerinde Önder’in yanında yer almıştır. Batı Cephesindeki Kuvay-ı Milliye’yi örgütlemiş ve önemli başarılar kazanmıştır. Birinci TBMM’ne katılmış ve bir süre Batı Cephesi komutanlığında bulunduktan sonra Moskova Büyükelçiliğine atanmıştır. TBMM’ni tanıyan ilk büyük devlet olan Sovyetler Birliği ile ilişkilerin kurulmasında büyük çaba harcadı. Büyük Zaferden sonra bir süre 2. Ordu komutanlığına getirildi. İkinci TBMM’ne Konya Milletvekili seçildi. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurucularındandır. Fırka kapatıldıktan sonra gene Atatürk’ün yakın çevresine girmiştir. 1939-1943 yılları arasında bayındırlık, 1943-1946 arasında da ulaştırma bakanlığı yapmıştır. Kazım Karabekir’in vefatı üzerine 30 Ocak 1948’de TBMM başkanlığına seçildi. 1 Kasım’a kadar bu görevde kaldı. Ali Fuat Cebesoy 1950’de Eskişehir, 1957’den 1960’a kadar İstanbul Milletvekilliği yaptı. 1968’de İstanbul’da vefat etti. Cebesoy, Atatürk’ün Harp Okulunda sınıf arkadaşı idi. Arkadaşlıkları hiç sarsılmadan sürdü. Onunla ilgili anılarını ve diğer siyasi anılarını yayınlamıştır.”
Ali Fuat Cebesoy’un Moskova Hatıraları Milli Mücadele ve Bolşevik Rusya, Milli Mücadele Hatıraları, Siyasi Hatıralar ve birçok eserinin kapak fotoğrafında kendi fotoğrafı yer almaktadır.
Ali Fuat Cebesoy’a ait diğer bazı fotoğraflar şu şekilde:
Ali Fuat Cebesoy’un fotoğrafı ile birlikte hakkında habere yer veren bazı haber küpürleri de şu şekilde:
Ali Fuat Cebesoy’un Fotoğrafını Karıştıran Yazarlar
Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, sosyal medya hesabından “Milli Mücadele’nin Önderleri”ni aktardığı videoda bahse konu fotoğrafı Ali Fuat Cebesoy zannederek paylaşmıştı.