İsrail’in yardımların ulaşmasını engellediği Gazze’de açlık, sağlık sorunları ve birçok zorlukla mücadele eden Filistinli halk, her gün hayatta kalma savaşı veriyor. Gazze’de yaşam mücadelesi sürerken, eski tarihli ve ilintisiz bazı görüntüler İsrail ablukası altındaki Gazze’de yaşanan trajediyle ilişkilendirilerek paylaşılıyor.

 

 

7 Ekim 2023 günü Hamas’ın başlattığı saldırıların ardından İsrail’in abluka altına aldığı Gazze’de 21. yüzyılda emsali görülmemiş trajediler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279’u kadın olmak üzere 38 bin 243 Filistinli öldü, 88 bin 33 kişi yaralandı.

İsrail’in saldırıları sürerken Gazze’de kıtlık ve yetersiz beslenme nedeniyle ölenlerin sayısı da giderek artıyor.

Gazzeli sağlık kaynakları 7 Ekim 2023-22 Haziran 2024 tarihleri arasında yetersiz beslenme nedeniyle 44 çocuk hayatını kaybettiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2,3 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunduğu Gazze Şeridi’nde halk, insanî yardım, ilaç ve yakıt girişi olmadığı için açlık ve susuzlukla mücadele ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze’de 10 çocuktan 9’unun ciddi gıda kıtlığıyla mücadele ettiğini, yetersiz beslenmenin hayatî tehlike riskini artırdığını belirtti.

İsrail saldırıları sürerken Gazze’de halkın, açlıktan ölmemek için mücadele ettiği, ağaçlardan ve çeşitli bitkilerden yaprakların toplandığı, ayıklandığı ve yendiği, Gazzelilerin yardım çağrısında bulunduğu görüntüler basına ve sosyal medya platformlarına yansıdı.

 

 

 

gazze-agac-yapragi-topluyor
Fotoğraf: Ayman Amriti

 

 

Gazze’de yaşanan açlık mücadelesinde halkın hayatta kalabilmek ağaç yapraklarını yemeye başladığı görüntüler mevcutken, sosyal medya platformlarında farklı ülkelerden ilintisiz ve etki tarihli fotoğrafların ve videoların dolaşıma sokulduğu görüldü.

 

Gazze’de ölüm-kalım savaşı sürerken yanlış yorumlanan ya da (gerçek olanlar yerine) dolaşıma sokulan eski tarihli ilintisiz görüntülerden bazıları şöyle:

 

Gazze’de İsrail ablukası altında açlıktan yaprak yiyen çocuğun görüntülendiği sanılarak paylaşılan video şu şekilde:

 


 

Hatalı aktarımda bulunan paylaşım örneği:

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Bahadır Tekin (@baha_tekin)’in paylaştığı bir gönderi


 

Söz konusu video Gazze’de değil Azerbaycan’da kaydedilmiş.

Videonun orijinalinde Azerbaycanlı bir çocuğun Azerbaycan’da yemeklerde yaygın şekilde kullanılan kuzukulağının çiğ hâlini yediği görülüyor.

Ağaçtan yaprak yiyen bir Gazzeli çocuğa ait olduğu iddiasıyla paylaşılan videonun kaynağı paylaşımda kuzukulağı yiyen bir Azerbaycanlı çocuğun görüldüğü şu ifadelerle aktarılmış:

“Kuzu kulağı yenir başlangıç gibi dış mekan bitkisidir turşu da denir pazarda satılır pişirilir çiğ yenir çoban salatasına eklenir bol C vitamini içerir bulantıya karşıdır kaynatılır +bal içilir ısı azalır soğukta erişte tabağına eklenir kabızlığa ağız yarasına sindirime iyi gelir kökü sirkede haşlanır mukusa sürülür iticidir yıkanır kırılır beyazlar, çok yoğun kanı olanlara tavsiye edilmez, böbrek taşı, osteoporoz, podagra hastalığı, cinsel her şeyin zararını öğrenin zayıflık yaratır… #bitkiselilaç #qidalanma #sağlıq #sactokulmesinecare”

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

@sactokulmesine_care’in paylaştığı bir gönderi

 

 

 

Filistinlilerin İsrail ablukası altında Ramazan ayında sahur ve iftarlarını zor şartlar altında yaptığı günlerde “Filistinliler ot yiyor” cümlesiyle yanlış bir iddia dolaşıma sokuldu.

Arap coğrafyasının geleneksel bir sebze yemeği, “Filistinlilerin ot yediği” iddiasıyla sunuldu.

 

gazzede-ot-yiyorlar

Gazze’nin kuzeyinden bir ailenin mütevazı sofrasına ait görselde, Orta Doğu ve Kuzey Afrika mutfağında popüler bir sebze yemeği olan, Mısır ıspanağı olarak bilinen Molehiya görülüyor.

 

gazze-molehiya

 

 

Yine Gazze’de bir çocuğun açlıktan ot yediği ana ait olduğu sanılarak paylaşılan başka bir video da eski tarihliydi.

 

 

 

“Açlıktan topraktan kopardığı otu yiyen çocuk” gibi ifadelerle kullanılan görüntü Suriye’de kaydedildiği belirtilerek 2022 yılında paylaşılmış.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...