Gagavuz Türkü bir gencin kuruyemişlerle bozkurt portresi oluşturduğu iddiasıyla paylaşılan görsel yapay zekâ uygulaması ile hazırlanmış
Gün geçmiyor ki yeni bir yapay zekâ aracıyla oluşturulan görsel sosyal medya platformlarında gerçekmiş gibi lanse edilmesin.
Son günlerde yapay zekâ ürünü olduğu hâlde gerçek sanılanlar arasında “kuruyemişle başkurt portresi” hazırlandığı iddiasıyla paylaşılan görsel dikkat çekti.
Bahsi geçen görsel sosyal medya platformlarında milliyetçi, Türkçü, turancı kullanıcılar tarafından gerçekmiş gibi paylaşıldı:
Tamga Kültür Sanat (@TamgaSanat) & Türkçü Paylaşım (@TurkcuPaylasim):
“Gagavuz Türkü bir gencin, kuruyemişlerle yaptığı bozkurt portresi”
Gagavuz Türkü bir gencin, kuruyemişlerle yaptığı bozkurt portresi. pic.twitter.com/kFE5aMgsdS
— Tamga Kültür Sanat (@TamgaSanat) February 23, 2025
Gagavuz Türkü genç bir hanımın kuruyemişlerle yaptığı bozkurt portresi. pic.twitter.com/LiOWeHF4oe
— Türkçü Paylaşım (@TurkcuPaylasim) February 23, 2025
Nigar Ogeday (@ogeday_nigar): “Tek kelmeyle möhtesem.”
Tek kelmeyle möhtesem. pic.twitter.com/K5AJJnOsPM
— Nigar Ogeday (@ogeday_nigar) February 21, 2025
Gagavuz Türkü bir gencin, kuruyemişlerle yaptığı bozkurt portresinin görüldüğü iddiasıyla paylaşılan görsel gerçek değil, yapay zekâ uygulaması ile hazırlanmış.
Söz konusu görseldeki genç kadının sol ve sağ elinin parmak yapısı normal hâli ile uyumsuzluk içeriyor (Daha önce de belirtildiği üzere, yapay zekâ uygulamaları hâlihazırda parmakları tam gerçekçi şekilde resmetmekte güçlük yaşıyor).
Bahse konu görselin yapay zekâ ürünü olduğunun diğer emaresi (“Yapay Zekâ Destekli Uygulamalarla Oluşturulan Görseller Nasıl Tespit Edilebilir?” başlıklı içeriğimizde aktardığımız üzere) Google Görsel Arama’nın analiz sonucu.
Kuruyemişlerle bozkurt suretinin oluşturulduğu iddiasıyla paylaşılan görseli Google Görseller üzerinde taradığımızda sonuç sayfasındaki “Bu görsel hakkında” bölümünde “Google Yapay Zeka ile üretildiğinin” belirtildiğini görüyoruz.
Google Görsel Arama -> “Bu görsel hakkında” başlıklı sekme pic.twitter.com/QeNyJq8miC
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) February 26, 2025
Benzer görsellerin gerçek olup olmadığını incelemek için sıklıkla başvurulan Google Görsel Arama, yapay zekâ tarafından üretilen görsellerin güvenilirliğini artırmak ve bu içeriklerin kötüye kullanımını önlemek için tasarlanmış SynthID adlı dijital filigran teknolojisini kullanmaktadır. SynthID, görsellerde insan gözüyle görülemeyen ancak algoritmalar tarafından tespit edilebilen işaretler kullanarak, içeriklerin orijinalliğini korur ve doğrulanabilir hale getirmektedir. Bu özellik, yapay zekâ içeriklerinin yaygınlaştığı günümüzde güvenilirlik ve şeffaflık sağlamak için önemli bir adımdır. |
Benzer ortam ve arka planla oluşturulan aynı tip görseller sosyal mecralarda paylaşılmıştı.
Söz konusu görselin yapay zekâ araçlarıyla hazırladığı benzer içerikleri paylaşan Sania Obaid isimli afra_art56 uzantılı X profili tarafından oluşturulduğu anlaşılıyor.
Adı geçen hesapta yapay zekâ uygulaması ile benzer arka plan ve ortamda kuruyemişle hazırlanan baykuş portresi görselinin paylaşıldığı görülüyor.
Self made but unfortunately no one appreciated it pic.twitter.com/td9uJEl8yy
— Sania Obaid (@afra_art56) February 16, 2025
Her ne kadar bahsi geçen görseller gerçek hayattan olmasa da, farklı nesneler kullanılarak insan ve hayvan suretlerinin oluşturulduğu sanat çalışmalarının sayısı bir hayli fazla.
Örneğin, Ediz Anavi ve Justin Bateman’ın hazırladığı, yaklaşık 3500 taştan oluşan ve yapımı toplam 11 gün süren Atatürk portresi de bunlardan biriydi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör