Kadın Atletlerin Sansürlendiği Videonun İran’dan Bir TV Kanalına Ait Olduğu İddiası Doğru Değil
Sportif etkinliklerin gündemde yoğunluk kazandığı dönemlerde sosyal medyada kendine yer bulan bir dezenformasyon türü: Hiciv ya da mizahî maksatla kadın sporcuların vücutlarının (siyah blok, yıldız ya da logo ile) örtüldüğü videoları gerçek bir TV yayınına ait olduğu iddiasıyla paylaşmak.
Örnekleri aktaralım…
İran’da bir TV kanalında kadın atletlerin vücutlarının siyah dikdörtgen blok ve asterisklerle sansürlendiği iddiasıyla aşağıdaki videonun paylaşıldığına şahit oluyoruz.
İran’ın yanı sıra Suudi Arabistan ve Katar gibi Orta Doğu ülkelerinin TV kanallarında yayınlandığı iddiasıyla da paylaşılan söz konusu videoyu içeren örnek paylaşımlar ve basına yansıması:
“kadın atletleri sansürlemek, yer iran…”
“İran’da bir televizyon kanalı, kadın atletizm koşu yarışmasında kadınları böyle sansürledi.”
Sosyal medyada tartışma yaratan sansür
İran televizyonuna ait olduğu iddia edilen ve yüz metre yarışında kadın atletlerin sansürlendiği görüntüler sosyal medyada tartışma yarattı…
İran televizyonuna ait olduğu iddia edilen ve yüz metre yarışında kadın atletlerin sansürlendiği görüntüler sosyal medyada tartışma yarattı. Görüntülerde atletlerin çeşitli figürlerle sansürlendiği ve sadece başlarının belli olduğu gözüküyor.
İşte o anlar:
Kaynağı belirlenememiş olsa da videonun bir parodi haber sitesi tarafından oluşturulduğu anlaşılıyor (İLAVE: AFP, görüntünün İranlı gazeteci Saman Arbabi tarafından hazırlandığını tespit etmiş. Snopes ise bahsi geçen hicvin, İran siyasetini tiye alan hiciv içerikler üreten Parazit adlı televizyon kanalında yayınlandığını aktarmış).
Yüz metre yarışında kadın atletlerin vücutlarının farklı figürlerle sansürlendiği versiyonun orijinali 6 Temmuz 2013 tarihinde Diamond League yarışmasında Paris’te çekilmiş.
İran’da kadın sporcuların sansürlendiği ana ait sanılan görüntünün, TheONTENTV adlı siyasi hiciv kanalı tarafından İran’da kadınların spor müsabakalarının kısıtlı şekilde yayınlanmasını eleştirmek amacıyla hazırlandığı anlaşılıyor.
TheOnTenTV’nin 12 Temmuz ve 23 Ağustos 2013 tarihlerinde yer verdiği kayıtların da sosyal medyada gerçek olduğu algısıyla paylaşıldığı görülüyor.
“DİN KARDEŞLERİMİZ ABDESTLERİNİ KAÇIRMADAN TOKYO OLİMPİYATLARINI İZLİYOR”
https://twitter.com/ali94464490/status/1420723544053493761
2016 Rio Olimpiyatlarında Mısır’dan Doaa Elghobashy ile Almanya’dan Kira Walkenhorst’un 7 Ağustos 2016 tarihindeki plaj voleybolu karşılaşması esnasında görüntülendikleri fotoğrafın sansürlenerek satirik bir üslupla paylaşılan versiyonları da bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek sanılmıştı (Blurlanan görsel İran’ın Tasnim News adlı yayın organını taklit eden bir sosyal medya profili tarafından oluşturulmuştu).
Yine sosyal medyada paylaşılan videonun TRT’nin buz pateni yarışmasında kadın sporcuları logosunu kullanarak sansürlediği kayda ait olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını daha önce aktarmıştık.
TRT’nin buz dansı yayını esnasında buz pateni yapan kadın sporcuların kıyafetlerini sansürlediği iddiasıyla paylaşılan videonun orijinali, Tiffany Tang adlı Çinli bir aktris ve şarkıcının 2010 yılında Holiday Ice Show’da sergilediği “Buz Üzerinde Turunçgil” (“Citrus on Ice”) adlı gösterisindendi ve TRT logoları kayda sonradan eklenmişti.
İLAVE: 2024 Paris Olimpiyatları ile birlikte İran devlet televizyonunun olimpiyat yayınında kadın sporcuların sansürlendiği iddiasıyla benzer bir görüntü dolaşıma girdi. İşbu görüntünün dolaşıma girdiği tarihte, 2024 Paris Olimpiyatları’nda atletizm müsabakaları henüz başlamamıştı.
2024 Paris Olimpiyatları ile birlikte İran devlet televizyonunun olimpiyat yayınında kadın sporcuların sansürlendiği iddiasıyla benzer bir görüntü dolaşıma girdi. pic.twitter.com/bT6E8N1QPW
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) July 30, 2024