Kemal Sunal’ın 10 Kasım’da Doğduğu, Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının Yıl Dönümü Nedeniyle Doğum Gününü 11 Kasım’da Kutladığı İddiası Gerçeği Yansıtmıyor

Yanlış İddia

 

Kemal Sunal’ın yeni yaşını bir gün geç kutladığı ve bu durumu da “Aslen 10 Kasım doğumluyum. Ama Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği günde doğum günü kutlayamam, sevinemem. 11 Kasım doğum günümdür” sözleriyle açıkladığı iddia edilmişti. Sunal’ın doğum gününün aslında 10 Kasım olduğu, sonrasında ‘Atamın öldüğü gün doğum günü kutlayamam’ diyerek yaş gününü 11 Kasım olarak değiştirdiği ileri sürülmüştü.

 

kemal sunal dogum gunu 11 kasim

 

kemal sunal dogum gunu 10 kasim

 

Kemal Sunal’ın Atatürk’ün vefat yıl dönümü nedeniyle doğum gününü değiştirdiği yönünde bir beyanına ya da bu yönde güvenilir bir kaynak aktarımına rastlanamıyor.

Geçmişte kişiliğine yönelik “‘Atatürk’e ayıp etmemek’ için değil, ağız tadıyla doğum gününü kutlamak için bir gün rötarlı doğdu (11 Kasım 1944)” şeklinde aktarımlarda bulunulduğu biliniyor (Ali Kemal Sunal (2001). TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü. Om Yayınevi. Sf: 125 (Tan Gazetesi, 24 Haziran 1995)). Zaman içerisinde tahrif edilmesiyle bu yanlış iddianın oluştuğu anlaşılıyor.

3 Temmuz 2000 tarihinde 55 yaşındayken Balalayka isimli filmin çekimleri için bindiği Trabzon uçağında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Kemal Sunal sanılanın aksine 10 Kasım’da değil 11 Kasım’da doğmuş.

Kemal Sunal’ın kimliklerinde doğum gününün 4 Kasım 1944 olarak kayıtlı olduğu görülüyor. Ancak ailesi, Kemal Sunal’ın 11 Kasım 1944 günü doğduğunu belirtiyor.

Kemal Sunal’ın filmlerde kullandığı kostüm ve aksesuarlarla özel hayatına dair mektup ve fotoğrafların yer aldığı sergide kamuoyuyla paylaşılan kimlik görselleri şu şekildeydi:

 

kemal sunal kimlik karti
Görsel: Nerede Çekildi?

 

kemal sunal nufus cuzdani
Görsel: Nerede Çekildi?

 

Bu yanlış iddia, Show TV Haber‘de 11 Kasım 2019 günü yayımlanan haberle tekrar yaygınlık kazanmıştı.

 

 

Ali Sunal, 2019 yılında Show Haber’e verdiği röportajda “11 Kasım bizim için 11 Kasım yani babamın doğum günü. Çünkü 10 Kasım da çok özel bir gün. Çok önemli. Çok hassas bir gün bizim için.” demişti.

 

ali sunal kemal sunal dogum gunu

 

Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal, Hürriyet’ten Cenker Tezel’in “Kemal Sunal’ın aslında 10 Kasım’da doğduğu, ancak Atatürk’ün ölüm yıldönümüne denk geldiği için doğum günlerini 11 Kasım’da kutladığı doğru mu?” sorusuna “Tabii ki Atatürk’e büyük bir sevgi ve saygısı vardı ama babam 11 Kasım’da doğdu.yanıtını vermişti.

 

kemal sunal gurbetci saban ataturk
Gurbetçi Şaban adlı filmden bir sahne

 

Ali Sunal, babası Kemal Sunal’ın doğum gününü kutladığı 11 Kasım 2020 tarihli Instagram paylaşımında “Canım babam güzel, babam çocuk babam, yaramaz babam, aşkım babam, melek babam… İyi ki doğdun, iyi ki varsın benim iyi kalpli kahramanım .. Çok özledim çok” ifadelerine yer vermişti.

 

ali sunal kemal sunal dogum gunu

 

Kemal Sunal’ın eşi Gül Sunal da 11 Kasım 2020 günü Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Kemal Sunal’ın 11 Kasım 1944 günü doğduğunu belirtmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

Kemal, 11 Kasım 1944 tarihinde doğmuş. Annesi şöyle anlatırdı: Uzun zamandır İkinci Dünya Savaşı nedeniyle elektrikler kesilmişti. Kemal doğdu ve elektrikler geldi. Adını ‘Işık’ koymak istedik ama ebe ‘Bu bebek boylu, poslu, ağırbaşlı bir delikanlı olacak’ deyince ‘Kemal olsun’ dedik. Hazırladığımız kundağa sığmadı. Hakikaten uzun boylu ve iri bir bebekti, hiç ağlamazdı. Sakin ve huzurlu büyüdü.

 

“Kemal ismi, ‘kişisel hırslarından arınmış ve evrende bütünleşmiş kimse. Bu kimse insanın dünyada var olma amacına ulaşmıştır. Bilgi, erdem yönünden erginlik, eksiksizlik, olgunluk, yetkinlik’ diye anlamlandırılıyor. Bu isim kendisine o kadar yakışıyordu ki.

 

İlk tanıştığımda doğum gününü kutlamayı pek sevmezdi. Evliliğimizden hemen sonraki doğum gününü çok güzel bir partiyle kutladık. Çok mutlu olmuştu. Çocuklar küçükken evde, ailece kutlamayı tercih etti hep. Biz bize, o küçük pastayı keserken bile mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Yaşamayı ve yaşadığı her şeyi o kadar çok seviyordu ki.

 

Çocuklar büyüyünce babalarına sürpriz doğum günleri yapmak, onu sevindirmek arzusuyla program yapmaya başladılar.

 

Kemal, dışarıda yemek yemeyi pek tercih etmezdi. Biz de evde bir defa da sadece komedyen arkadaşları vb. güzel doğum günü davetleri yaptık. O kadar hoşuna gidiyordu ki evde sevdiklerini ağırlamak. En son doğum gününü bizim (Gül Sunal Anaokulu’nda) çocuklarla kutlamak istedi. Ve öyle yaptık.”

 

gul sunal kemal sunal

 

Kemal Sunal’ın Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabrinde doğum günü “11 Kasım 1944” şeklinde belirtilmektedir.

 

kemal sunal mezar tasi
Görsel: Wikimedia Commons

 

 

Kemal Sunal, 1985 yapımı Gurbetçi Şaban filminde “Tanıdınız mı? Atatürk. Dünyanın en büyük adamı. Selam verecekseniz buna verin.” repliğiyle hatırlanıyor…

 

 

kemal sunal ozgecmis

 

Yorumunuzu yazınız...