Fotoğraflarda Atatürk’ün yanında görülen, Cem Yılmaz’a benzetilen kişiler Şükrü Kaya ve Cevat Abbas Gürer

 

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün bazı fotoğraflarında yanında yer alan, Cem Yılmaz’a benzerliği dikkat çeken kişilere değineceğiz.

 

Sosyal medyada sıkça yaygın şekilde paylaşılan, Atatürk’ün ağırladığı ABD Büyükelçisiyle Fransızca konuştuğu görülen videoda arkasında, Gazi Orman Çiftliği’ndeki (Bugünün Atatürk Orman Çiftliği) Ankara Bira Fabrikası’nda bira içerken yanında görülen kişinin siması Cem Yılmaz’a benzetiliyor.

 

 

atatürk ülkü adatepe bira

atatürk fransızca konuşurken

 

Paylaşım örnekleri:

 

Günlük Cem Yılmaz Dozu (@cemyilmazdozuu): “Atatürk ve Cem Yılmaz’ın ülkeye medeniyet getirme çabaları”

 

Burak Işık (@theburakisik): “Atatürk fotoğraflarına bakarken, bir tanesinde Cem Yılmaz’a rastladım.”


 

 

Fotoğraflarda Atatürk’ün yanında görülen, Cem Yılmaz’a benzetilen kişi Atatürk’ün başyaverliğini yapan Cevat Abbas Gürer.

 

Hayatının 24 yılını Atatürk’ün yanında geçiren, pek çok tarihî olayın en yakın tanığı Cevat Abbas Gürer, Meclis-i Mebûsan’da mebusluk ve TBMM’de I., II., III., IV. ve V. dönemde Bolu milletvekilliği yapmıştı.

 

 

Cevat Abbas Gürer Kimdir?

Cevat Abbas Gürer (1887, Niş – 4 Temmuz 1943, Yalova), Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde önemli roller üstlenmiş bir asker, siyasetçi ve devlet adamıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün başyaveri olarak tanınır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde kritik görevler üstlenmiştir.

Askerî ve Siyasi Kariyeri

1908 yılında Harp Okulu’ndan piyade teğmeni olarak mezun olan Gürer, Balkanlar’da çeşitli görevlerde bulunmuş ve I. Dünya Savaşı sırasında Anafartalar Grubu Kurmaylığı’nda görev yapmıştır. 1916’da yüzbaşılığa terfi etmiş ve 16. Kolordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın yaverliğine atanmıştır.

Mondros Mütarekesi sonrası Mustafa Kemal Paşa ile birlikte İstanbul’a gelen Gürer, 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkan ekipte yer almıştır. Amasya Genelgesi’nin kaleme alınmasında ve Sivas Kongresi’nde Temsil Heyeti Başkatipliği görevlerinde bulunmuştur. Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nın son döneminde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk beş döneminde Bolu milletvekili olarak görev yapmıştır.

Cumhuriyet Dönemi Faaliyetleri

Cumhuriyet’in ilanından sonra Türk Tayyare Cemiyeti’nin (bugünkü Türk Hava Kurumu) kurucu başkanlığını üstlenmiş ve Türkiye İş Bankası’nın kurucuları arasında yer almıştır . Ayrıca, Atatürk’ün emriyle kurulan Ateş Güneş Spor Kulübü’nün de kurucu başkanlığını yapmıştır.

Anıları ve Mirası

Cevat Abbas Gürer, Atatürk ile geçirdiği 24 yılı “Atatürk’ün Yaveri Cevat Abbas Gürer: Cepheden Meclise Büyük Önder ile 24 Yıl” adlı anı kitabında toplamıştır . Bu eser, dönemin siyasi ve askerî gelişmelerine ışık tutmaktadır.

1943 yılında Yalova’da vefat eden Gürer, Atatürk’ün en yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde önemli katkılarda bulunmuştur.

cevad-abbas-gurer

TBMM Albümü 1920-2010 1. Cilt 1920-1950 adlı kitapta Cevat Abbas Gürer için şu kısa özgeçmiş sunulmuş:

Cevat Abbas GÜRER

(Mehmet Cevat GÜRER)

Yugoslavya/Niş – 1887, Şerif – Fatma – Harbiye Mektebi – Fransızca, Bulgarca – Askerlik ve Diplomasi – Binbaşı – İttihâd ve Terakkî Cemiyeti Üyesi, 37. Alay Yaveri, İstanbul Merkez Komutanlığı Kanun Zabiti, Yedek Subay Talimgâhı Bölük Komutanı, Anafartalar Grubu Kurmay Subayı, 16. Kolordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın Yaveri, Erzurum Müstahkem Mevkii Komutanlığı Subayı, Sivas Kongresi Üyesi, Hey’et-i Temsîliyye Başkâtibi – Osmanlı Meclis-i Meb’ûsân IV. Dönem Bolu Mebusu – I., II., III., IV. ve V. Dönem Bolu Milletvekili – I. Dönem Ankara Hükümeti Sofya Temsilcisi – IV. Dönem Parlamentolar Türk Grubu Kurucu Üyesi – Kılıçlı 4. Mecidi, 2. ve 1. Demir Salip Nişanları, Harp Madalyası, Kılıçlı Liyâkat Madalyası ve Kırmızı-Yeşil Şeritli İstiklâl Madalyası sahibi- Evli, 6 Çocuk. Ölüm Tarihi: 04.07.1943

 

 

Atatürk’ün 1930 yılı Kasım ayındaki yurt gezisinde kaydedilen fotoğrafta arkasında görülen papyonlu kişi de Cem Yılmaz’a benzetildi.

 

“Cem Yılmaz’ın ikizi”, “Cem Yılmaz’a dedesi”, “Teşkilat-ı Mahsusa’dan Aziz Vefa”, “reptilian”, “A.R.O.G’daki zaman makinası” gibi yorumlarla paylaşılan fotoğraf şu şekilde:

 

ataturk-1930-kasim

 

Basına yansıyan aktarım örneği:

 

Yeniçağ: “”En sağdaki Cem Yılmaz değil mi” şeklindeki paylaşımı gündem oldu. Bazı sosyal medya kullanıcıları “Fotoğraf gerçek. Cem Yılmaz’ın ikizi gibi. Çok benziyor” yorumunu yaptı. Bir kısım ise “Cem Yılmaz’ın siyah beyaza çevrilmiş fotoğrafı photoshopla oraya yerleştirilmiş” görüşünü bildirdi.”

 

 

Bahse konu kişi, birçok hükümette hükümet bakanı, içişleri bakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yapan Şükrü Kaya (9 Mart 1883 – 10 Ocak 1959).

 

 

Şükrü Kaya Kimdir?

Mehmet Şükrü Kaya (1883, İstanköy – 10 Ocak 1959, İstanbul), Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde önemli görevlerde bulunmuş bir hukukçu, siyasetçi ve devlet adamıdır.

Eğitimi ve Erken Kariyeri: İlk ve ortaöğrenimini İstanköy ve Midilli’de tamamladıktan sonra Galatasaray Sultanisi’ne devam etti. İstanbul Hukuk Mektebi’nden mezun oldu. Ardından Paris’e giderek Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

Osmanlı Dönemi Görevleri: 1912’de Hariciye Nezareti’nde göreve başladı. Edirne’de hâkimlik ve mülkiye müfettişliği yaptı. 1914-1916 arasında Aşâir ve Muhacirin Genel Müdürü olarak görev aldı. Bu dönemde, özellikle Ermeni tehciri sırasında Halep’te önemli roller üstlendiği belirtilmektedir.

Milli Mücadele ve Cumhuriyet Dönemi: Mondros Mütarekesi sonrası İzmir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nde çalıştı. İngilizler tarafından tutuklanarak Malta’ya sürgün edildi. Kaçarak Anadolu’ya geçti ve Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Lozan Konferansı’nda danışman olarak görev aldı.

Siyasi Kariyeri:

– 1923-1939 arasında Menteşe ve Muğla milletvekilliği yaptı.

– 1924’te Tarım Bakanı, 1924-1925 yıllarında Dışişleri Bakanı oldu.

– 1927-1938 yılları arasında uzun süre İçişleri Bakanlığı görevini yürüttü.

– 1935-1939 arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği yaptı.

İçişleri Bakanlığı döneminde merkezi otoritenin güçlendirilmesi ve çeşitli isyanların bastırılmasında etkili oldu. 1930’da başlatılan “Vatandaş Türkçe Konuş” kampanyasının öncülerindendir.

Yazarlık ve Çevirmenlik: Cumhuriyet gazetesinde yazılar yazdı, bazı eserleri Türkçeye çevirdi.

Tartışmalı Yönleri: Ermeni Tehciri sırasında Halep’teki görevleri nedeniyle, bazı kaynaklarda Ermeni Soykırımı’nın faillerinden biri olarak gösterilmektedir.

Ölümü: 10 Ocak 1959’da İstanbul’da vefat etti.

sukru-kaya

 

 

Yorumunuzu yazınız...