NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ün Rusya’nın Ukrayna’yı İşgal Harekâtına Başlamasıyla Birlikte “Yüzyılın En Büyük Savaşı Olacak” Dediği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat 2022 günü işgal harekâtına başlamasının akabinde sosyal medyada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ün “yüzyılın en büyük savaşı olacak” şeklinde bir söylemde bulunduğu iddiası dolaşıma girmişti.

 

yuzyilin en buyuk savasi olacak

 

Bu iddia köşe yazılarında da kendine yer bulmuştu.

Örnekler şöyle sunulabilir:

Mehmet Faraç (Yeniçağ – “Savaş, diplomasi, ihanet!!!” – 26 Şubat 2022):

“Amerikan Başkanı Biden, “yaptırımlar uygulayacağız, gerekirse NATO’nun caydırıcı 5. maddesini devreye sokacağız” diyerek Rusya’ya aba altından sopa gösterirken ve dün geri çekilen NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 100 uçağın Rusya semalarında beklediğini belirterek, “durdurun bu savaşı, yoksa yüzyılın en büyük savaşı olacak” derken, Putin bildiğini okumaya devam ediyor…”

Fehmi Koru (Kişisel internet sitesi – “NATO genel sekreteri “Yüzyılın en büyük savaşı bu” diyor.. Öyleyse yeni bir düzene hazırlanalım…” – 25 Şubat 2022):

“NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine “Bu bir Avrupa savaşıdır” teşhisini koydu ve ‘yüzyılın en büyük savaşı’ olacağını da vurguladı.”

Erol Afşar (bizimsakarya.com.tr – “Gündem; Emperyalizm” – 28 Şubat 2022):

“Amerikan Başkanı Biden, “yaptırımlar uygulayacağız, gerekirse NATO’nun caydırıcı 5. maddesini devreye sokacağız” diyerek Rusya’ya aba altından sopa gösterirken ve dün geri çekilen NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 100 uçağın Rusya semalarında beklediğini belirterek, “durdurun bu savaşı, yoksa yüzyılın en büyük savaşı olacak” derken, Putin bildiğini okumaya devam ediyor…”

 

Ancak bu aktarımların doğruyu yansıtmıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ün yaptığı basın açıklamalarının ve konuşmalarının dökümü NATO internet sitesinde yayımlanıyor. İlgili dönemde NATO Genel Sekreteri’nin yaptığı konuşmalar ve verdiği demeçler incelendiğinde iddia edildiği gibi bir beyana rastlanamıyor. Jens Stoltenberg’ün, Rusya-Ukrayna gerilimine dair “yüzyılın en büyük savaşı olacak” sözünü kullandığı algısı, yanlış çeviri ve “genel sekreterlerin karıştırılması” sonucu oluşmuş.

Bahsi geçen sözü taradığımızda karşımıza Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kullandığı benzer bir ifade çıkıyor. Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde 23 Şubat 2022 günü yaptığı konuşmada “yüzyılın başlangıcından bu yana gerçekleşecek en kötü savaş olabilir” (“what could be the worst war since the beginning of the century“) şeklinde bir ifade kullanmış. Guterres yaptığı konuşmada, yüzyılın başından bu yana Avrupa’da görülebilecek olası bir savaşı önlemesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunmuştu. Guterres’in sözleri, yüzyılın en büyük savaşının yaşanacağı yönünde kesinlik bildiren bir özellik taşımıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “Avrupa’da yüzyılın en kötü savaşı olabilecek bu savaşın başlamasına izin vermeyin” çağrısı söz konusu konuşmasında şu şekilde geçmişti:

“I must say, President Putin: In the name of humanity bring your troops back to Russia. In the name of humanity do not allow to start in Europe what could be the worst war since the beginning of the century, with consequences not only devastating for Ukraine, not only tragic for the Russian Federation, but with an impact we cannot even foresee in relation to the consequences for the global economy in a moment when we are emerging from the COVID [pandemic] and so many developing countries absolutely need to have space for the recovery which would be very, very difficult, with the high prices of oil, with the end of exports of wheat from Ukraine, and with the rising interest rates caused by instability in international markets.”

“Söylemeliyim ki, Başkan Putin: İnsanlık adına birliklerinizi Rusya’ya geri getirin. İnsanlık adına, Avrupa’da yüzyılın başından beri olabilecek en kötü savaşın başlamasına izin vermeyin, sonuçları sadece Ukrayna için yıkıcı değil, sadece Rusya Federasyonu için trajik değil, aynı zamanda ABD’de bile öngöremeyeceğimiz bir etkiyle. COVID’den [pandemiden] çıktığımız bir anda küresel ekonomi için sonuçlarla ilgili olarak ve pek çok gelişmekte olan ülkenin, yüksek petrol fiyatları ile çok, çok zor olacak olan toparlanma için kesinlikle alana sahip olması gerekiyor. Ukrayna’dan yapılan buğday ihracatının sona ermesi ve uluslararası piyasalardaki istikrarsızlığın neden olduğu yükselen faiz oranları.”

 

NATO Genel Sekreteri’nin 24 Şubat 2022 günü Rusya’nın saldırısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısından satır başları şu şekildeydi:

“Rusya Ukrayna’ya saldırdı. Bu vahşi bir savaş eylemidir. Düşüncelerimiz Ukrayna’nın cesur insanlarıyla birlikte. Ne yazık ki NATO’nun, Rusya’ya yaptığı tüm çağrılara ve diplomatik bir çözüm aramak için yorulmak bilmeyen çabalarına rağmen aylardır uyardığımız şey gerçekleşti” dedi. Genel Sekreter Stoltenberg açıklamasında, “Kıtamızda barış paramparça oldu. Artık Avrupa’da, tarihe ait olduğunu düşündüğümüz türde bir savaş var. Durumu görüşmek üzere Kuzey Atlantik Konseyi’nin acil toplantısını yeni bitirdik. Konsey ayrıca Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Slovakya’nın Washington Antlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca acil istişareler düzenleme talebini de ele aldı”

“Rusya, Hava ve füze saldırılarıyla, kara kuvvetleri ve çeşitli yönlerden özel kuvvetlerle askeri altyapıyı ve büyük şehir merkezlerini hedef alıyor. Bu kasıtlı, soğukkanlı ve uzun zamandır planlanmış bir işgaldir. Yalanlara, inkarlara ve dezenformasyonlara rağmen, dünyanın görmesi için Kremlin’in niyetleri açıktır. Rusya liderleri, pervasız eylemlerinin ve kaybedilen hayatların tüm sorumluluğunu taşıyor. NATO Müttefikleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor. Bu, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Egemen, bağımsız ve barışçıl bir ülkeye karşı bir saldırı eylemi ve Avrupa-Atlantik güvenliği için ciddi bir tehdit”

“Rusya’yı askeri harekatını derhal durdurmaya çağırıyoruz. Askeri kuvvetlerinizi Ukrayna’dan geri çekin. Ve diplomasiyi seçin. Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak destekliyoruz. Ve Ukrayna’nın meşru müdafaa hakkı var. Rusya, tarihi yeniden yazmaya çalışmak için güç kullanarak, Ukrayna’yı özgürlük ve bağımsızlığından mahrum ediyor. NATO’nun temel görevi, tüm Müttefikleri korumak ve savunmaktır. Yanlış hesaplamaya veya yanlış anlamaya yer olmamalıdır. Birine yapılan saldırı, hepsine yapılmış sayılacaktır. Bu bizim toplu güvenlik garantimizdir”

“Üst düzey askeri komutanımız General Tod Wolters’ın isteği üzerine bugün, Kuzey Atlantik Konseyi savunma planlarımızı harekete geçirmeye karar verdik. Bu karar şu anki kriz durumunda Müttefik ülkeleri korumak ve korumak için ihtiyatlı ve savunmacı bir adımdır. NATO Mukabele Gücü de dahil olmak üzere yetenek ve kuvvetleri ihtiyaç duyulan yerlere konuşlandırmamızı sağlayacak. Rusya’nın devasa askeri yığınağına yanıt olarak, toplu savunmamızı şimdiden güçlendirdik”

“100’den fazla jetimiz yüksek alarmda, hava sahamızı koruyor. Kuzey’den Akdeniz’e kadar denizde 120’den fazla Müttefik gemisi var. Bütün bunlar toplu savunma taahhüdümüzün 5. Maddesinin sağlam olduğunu gösteriyor. Ve İttifak’ı saldırganlıktan korumak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Gidişatı ele almak için yarın sanal bir NATO liderleri Zirvesi çağrısında bulundum. Rusya şu anda tüm uluslararası toplum tarafından dayatılan ciddi maliyetler ve sonuçlarla karşı karşıya. Kremlin’in amacı, etki alanını yeniden kurmaktır”

‘’Özgürlük ve demokrasi, otoriter rejimler tarafından tehdit ediliyor ve stratejik rekabet artıyor. Yenilenen bir kararlılıkla cevap vermeliyiz. Kuzey Amerika ve Avrupa, NATO’da birlikte. Biz 30 demokrasiden oluşan bir ittifakız. Bir olup insanımıza ve değerlerimize sahip çıkacağız. Demokrasi her zaman otokrasiye galip gelecektir. Özgürlük her zaman baskıya galip gelecektir”

 

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1496800233203843080

 

Yorumunuzu yazınız...