Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam ve Anayurt Oteli’ni Yazdıktan Sonra İnsanlara Küserek 30 Yıl Tek Satır Yazmadan Çiftçilik Yaptığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Öğretmen ve yazar Yusuf Ziya Atılgan’ın (27 Haziran 1921 – 9 Ekim 1989), Aylak Adam ve Anayurt Oteli adlı 2 önemli eserini yazdıktan sonra hayata küserek bir köye yerleşip 30 yıl tek satır yazı yazmadan yaşamını sürdürdüğü iddiasının doğruluk payı bulunmuyor.

 

yusuf atılgan 30 yıl tek satır yazmadan

yusuf atılgan 30 yıl köyde çiftçilik

yusuf atılgan 30 yıl hayata küsüp

 

İddianın kaynağı, Ali Lidar adlı şahsın kişisel internet sitesinde yayımladığı “Tesirsiz Parçalar 156..” başlıklı yazısı. Anılan yazıdan ilgili bölüm şu şekilde:

“Dostoyevski epilepsi hastası, homofbik ve iflah olmaz bir kumarbazdı. Oğuz Atay sevdiği kadına yakın olabilmek uğruna karısından boşanıp sevdiği kadının kocasıyla arkadaş oldu evlerine daha sık gidebilmek için. Salinger yaklaşık kırk yıl evinden dışarı adım atmadı, tek bir kare bile fotoğrafı çekilemedi. Yusuf Atılgan Türk Edebiyatının kilometre taşları sayılabilecek iki büyük eseri yazdıktan sonra (Anayurt Oteli ve Aylak Adam) insanlara küstü, bir köye yerleşip otuz yıla yakın neredeyse tek bir satır bile yazmadan çiftçilik yaptı. Althusser elli yıldır birlikte olduğu ve taparcasına sevdiği karısı Helen’i bir sabah yanıbaşında uyurken elleriyle boğdu, bu boktan hayata daha fazla katlanmasına seyirci kalmaması için. Stephan Zweig’de tıpkı Althusser gibi yaptı, tek farkla, o tabanca kullandı karısı ve kendisi için. İnsan ırkına duyduğu güvensizlik Walter Benjamin’i Fransa sınırında kendi kafasına sıkmaya zorladı. Hemingway yalancının tekiydi, Jean Genet gasptan tecavüze kadar bulaşmadık suç bırakmadı ve ömrünün yarısını hapiste geçirdi. Kierkegaard çok sevdiği nişanlısı Regine Olsen’i terk etti, çok sevdiği için. Ömrü boyunca hep acı çekti bu yüzden ama soranlara da yaptığının doğru olduğunu söyleyip durdu. O kadar çok seviyordu ki Regine’i ve o kadar nefret ediyordu ki kendisinden, evlenip onun kendisine ‘maruz kalmasına’ izin veremezdi!.. “

 

Ali Lidar’ın bu saçmalamaları içinde neredeyse doğru bilgi barındırmıyor. Ancak bu yazıda sadece Yusuf Atılgan ile ilgili iddiasına odaklanacağız.

Yusuf Atılgan 30 yıl insanlardan uzaklaşıp tek satır bile yazmadan çiftçilik yaparak yaşadı.

Atılgan, Aylak Adam’ı 1959, Anayurt Oteli’ni ise 1973 yılında yazdı. 9 Ekim 1989 tarihinde ise kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Görülebileceği üzere, 68 yaşında vefat eden Atılgan’ın bahse konu eserleri kaleme aldıktan sonra köşesine çekilip 30 yıllık yazısız bir dönemi olmamış.

1945’te, fakülte yıllarında bazı öğrenci hareketlerine katıldığı iddiasıyla yargılanan, 6 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra 1946 yılında tahliye edilen Yusuf Atılgan, cezaevinden çıktıktan sonra Manisa’nın Hacırahmanlı köyüne yerleşerek çiftçilik yapmıştı. 1949 yılında evlenen Yusuf Atılgan, 1952 yılında yazı sürecine başlamıştı. 1955 yılında “Evdeki” adlı hikâyesiyle Tercüman gazetesinin yarışmasında birinci, yarışmaya başka bir imzayla katılan “Kümesin Ötesi” adlı hikâyesiyle ise dokuzuncu olmuştu.

Cezaevinden tahliyesinin ardından 1946 yılında Manisa’daki köyüne yerleşen Atılgan, 1976 yılında İstanbul’a yerleşmişti. Yani, iddia edilen 30 yıllık çiftçilik hayatının kökeni bu süreye (1976-1946=30) dayanmaktaydı. Ancak, bu süreçte Atılgan’ın kalemi/daktilosu sessiz kalmamıştı.

 

* Tespit: Taylan Kara

Yorumunuzu yazınız...