Yolun Sonu Görünüyor Türküsünün Sözlerinin Yazılış Hikâyesi

 

Musa Eroğlu’nun seslendirdiği “Yolun Sonu Görünüyor” adlı türkünün sözlerinin yazarı ve yazılış hikâyesi hakkında paylaşılan bir hatayı konu edineceğiz.

Öncelikle türkünün sözlerini paylaşalım:

 

Yolun Sonu Görünüyor

 

Bana ne yazdan bahardan
Bana ne borandan kardan
Aşağıdan yukarıdan
Yolun sonu görünüyor

 

Geçtim dünya üzerinden
Ömür bir nefes derinden
Bak feleğin çemberinden
Yolun sonu görünüyor

 

Azrailin gelir kendi
Ne ağa der ne efendi
Sayılı günler tükendi
Yolun sonu görünüyor

 

Bu dünyanın direği yok
Merhameti yüreği yok
Kılavuzun gereği yok
Yolun sonu görünüyor

 

“Yolun sonu görünüyor” adlı şiir, Musa Eroğlu tarafından bestelenerek 1996 yılında çıkardığı Halil İbrahim / Kerbela Destanı adlı albümünde seslendirilmesiyle yaygın şekilde bilinir hâle gelmişti.

 

 

 

“Yolun Sonu Görünüyor” türküsünün sözleri ise Dursun Ali Akınet‘e ait. 1945 yılında Ordu’nun Fatsa ilçesinde doğan ve sürücülük mesleğiyle iştigâl eden Dursun Ali Akınet, annesi Zekiye Hanım’ın Ankara’daki Hacettepe Hastanesi’nde vefatından hemen önceki “gerek yok oğlum, yolun sonu görünüyor” sözünden ilhamla annesinin cenazesiyle Fatsa’ya yolculuk yaparken bu şiiri yazdığını belirtmiştir (Salih Okumuş (2010). Cumhuriyet Dönemi Ordulu Şairler Antolojisi. Serüven Yayınları. Ordu).

Dursun Ali Akınet’in annesinin vefatıyla ilgili şu ifadeleri kullandığı aktarılmaktadır:

“Annem son nefesini verirken hep yanında idim, bana bir şeyler söylemek istedi. Annem ‘dünya bir şey değilmiş, sadece bir nefesmiş’ dedi.”

“Annemin cenazenin bagajda gelmesini yadırgaması hep aklımda idi. Onu bir bagaja koymamak için otobüs tuttum. Tabutunu koltuğa yerleştirdik. Biz de yanına oturduk, ağlaya ağlaya geldik.”

Ali Eyüboğlu Milliyet’teki 4 Ocak 2013 tarihli “Utandıran Yasaklar” başlıklı yazısında türkünün sözlerinin hikâyesine şöyle değinmişti:

‘Yolun Sonu Görünüyor’u yazanı tanıyorum.

Ordu Fatsalı Dursun Ali Akınet adlı bir şoföre ait bu sözler.
Yine Musa Eroğlu’nun söylediği ‘Halil İbrahim’in de söz yazarıdır aynı zamanda.

Yıllar önce ‘Yolun Sonu Görünüyor’un nasıl yazdığını anlatmıştı bana Fatsa’da:

Annesinin ardından yazdı
“85 yaşına kadar hiç doktora gitmemişti annem. Bir gün rahatsızlanınca hastaneye kaldırdık onu. Hastaneden Ankara’ya Hacettepe’ye havale ettiler bizi. Hacettepe’ye gittik, doktor bir dizi tahlil istedi. Yaptırdık hepsini. Ertesi gün beş gibi çıkacaktı tahliller. Ertesi gün tahlilleri almak için odadan çıkmak üzereydim. ‘Nere gidiyorsun?’ dedi annem. Tahlilleri almaya gidiyorum deyince, elimi tuttu ve ‘Yolun sonu görünüyor. Hiç gerek yok’ dedi. ‘Olur mu anne, iyisin’ deyip çıktım odadan. Tahlilleri alıp, odaya döndüğümde son nefesini vermişti. Annemin hayattayken söylediği son söz olan ‘Yolun Sonu Görünüyor’un sözlerini onu Ankara’dan Fatsa’ya getirene kadar cenaze arabasında yazdım.”

 

Dursun Ali Akınet’in (Halil İbrahim, Turnam Başım Darda Benim, Gönül Vurgun Yedi, Haydar Ağa, Kızılkaya gibi) birçok şiiri farklı sanatçılar tarafından bestelenmiş ve seslendirilmiştir.

 

dursun ali akınet
Dursun Ali Akınet

 

Yolun Sonu Görünüyor Türküsü İle İlgili Hatalar

“Yolun sonu görünüyor” adlı türküyü Musa Eroğlu’nun hastanede annesini kaybetmesinin ardından yazdığını öne süren girdilere rastlamıştık:

 

“musa eroğlunun ankara’da hastanede annesini kaybettikten sonra cenazesini memleketine götürürken yolda yazdığı sözleri acı dolu beste.”

 

yolun sonu görünüyor musa eroğlu annesi için yazdığı iddiası

 

2001 yılında dönemin Karaman Valisi Ali Akan’ın türkünün Karaman’da söylenmesini yasakladığını söylediği de basına yansımıştı. Ancak, Karaman’da bu yönde bir yasak uygulanmadı. Vali Akan’ın resmîyet kazanmayan bu söyleminin espri amaçlı olduğu belirtilmektedir.

“Yolun sonu görünüyor”,  TRT Müzik Denetleme Kurulu tarafından intiharı özendirdiği gerekçesiyle yasaklanmıştı.

 

Yorumunuzu yazınız...