Yeni Zelanda’da Meydana Gelen Silahlı Saldırının Ardından 400 Kişinin Müslüman Olduğu İddiası Gerçek Dışı

Yanlış İddia

 

Yeni Zelanda’daki Christchurch adlı şehirde 15 Mart 2019 Cuma günü gerçekleşen saldırıda 49 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından Yeni Zelanda toplumu ve siyaseti saldırıyı kınarken Müslümanlara yönelik koruyucu tepki eylemleriyle herkesin takdirini toplamıştı.

Bahse konu terör eyleminin ardından oluşan bu görüntü ülkemiz sosyal medya kullanıcılarının ve basın mensuplarının ilgisini cezbederken, kronik bir hastalığını tetikledi. Mel Gibson, Neil Armstrong, Will Smith, Kaptan Kusto gibi ünlü isimleri hakikatle ilgili olmadığı hâlde Müslüman ilân edenler, bu defa “X kadar kişi Müslüman oldu” hastalığını hortlattı ve Yeni Zelanda’daki cami saldırısı sonrasında 400 kişinin Müslüman olduğuna dair iddialar dolaşıma girdi.

Ancak, tahmin edilebileceği üzere Yeni Zelanda’daki saldırının ardından 400 kişinin Müslüman olduğu iddiası doğru değildir. Bu iddiayı teyit edecek herhangi bir kaynak bulunmuyor.

 

 

Genelllikle Kadir Mısıroğlu’nu takip eden profiller aracılığıyla bu iddianın paylaşıldığı ve yayıldığına şahit oluyoruz.

Paylaşılan metinlerin şu şekilde olduğu görülüyor:

Yeni Zelanda’daki katliamdan bu yana 400 kişi Müslüman olmuş. Her şer’de bir hayır vardır. Allah Teala 50 can aldı, lakin 400 can verdi. Ne diyordu Kadir Mısıroğlu: “Bu davanın sahibi Allah’tır. Küffarın çalışmasında artık bereket yoktur. İslam galib gelecektir.” @KadirMisiroglu

İngilizce ve Türkçe kaynaklarda bir tarama yaptığımızda cami saldırısının yapıldığı 15 Mart 2019 tarihinden sonra Yeni Zelanda’da İslamiyeti seçen yüzlerce kişinin olduğuna dair bir habere rastlayamıyoruz.

Yeni Zelanda’da 400 kişinin Müslüman olduğuna dair iddiaları paylaşan müddeilerin ise bir bilgi/belge sunamadığını, kaynak sorulduğunda tweetlerini sildiklerini görüyoruz.

 

 

400 kişinin Müslüman olduğuna ilişkin hazırlanan ve yayınlanan videoların ise bu iddiaya yönelik herhangi bir teyit edici içerik sunamadığı görülmektedir:

https://www.youtube.com/watch?v=vlZosKKAeyo

 

Yeni Zelanda ‘da 50 Kardeşimizin Şehid Edilmesinden Sonra ülkede Müslüman Olan Kişi Sayısı 400 ‘e Yükselmiş” metniyle ve “bir ölür bin diriliriz” vurgusuyla paylaşılan tweetlerde kelime-i şehadet getiren bir yabancının ve ona eşlik eden bir hocanın yer aldığı video kaydına yer verildiği görülse de bu video kaydı da gerçeği yansıtmıyor.

 

Teyit.org’un ilgili analizinde açıkça ortaya konulduğu üzere şehadet getirerek Müslüman olan genci gösterdiği iddia edilen video kaydı, Yeni Zelanda’da 15 Mart 2019 günü gerçekleşen cami saldırısından 1,5 ay önce sosyal medyada mizahi görüntüleri yayınlayan bir profilde paylaşılmıştı.

Yeni Şafak Gazetesi ise Yeni Zelanda saldırısından önce çekilen videoyu “Yeni Zelanda halkı camilere akın etmişti. Ülkede Müslümanlığı tanımak, anlamak ve Müslüman olmak isteyenlerin sayıları da arttı. Onlardan biri, gittiği camide Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman oldu” mesajıyla yayınlamıştı. Yeni Şafak Gazetesi’nin yayınladığı bu videonun dolaşıma girmesinin ardından 400 kişinin Müslüman olduğu iddiasıyla birlikte diğer sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldığı görülüyor.

 

Yeni Zelanda’da 400 Kişinin Müslüman Olduğu İddiasını Konu Edinen Köşe Yazarları

Aslı astarı olmayan bu iddiayı köşesine taşıyan bir yazara rastladık: Yusuf Kaplan.

Yusuf Kaplan, Yeni Şafak Gazetesi‘nde yayınlanan “Dünyanın Müslümanlaşması Korkusu” başlıklı 22 Mart 2019 tarihli yazısında bu iddiaya yer vermiş:

"Katliam sonrasında ilginç gelişmeler yaşanıyor: Katliamdan bu yana Yeni Zelanda’da Müslüman olanların sayısı 400’ü geçmiş."

Yusuf Kaplan, twitter hesabında da paylaştığı bu iddiaya yönelik kaynağını sorduğumuzda tarafımıza bir yanıt sun(a)mamıştır.

Yusuf Kaplan’ın Yeni Zelanda’daki saldırı sonrasında 400 kişinin Müslüman olduğuna yönelik tweeti

 

* Kapak fotoğrafı: ALDEN WILLIAMS/STUFF

Yorumunuzu yazınız...