Yalçın Bayer’in Hürriyet Gazetesi’nde 31 Aralık 2015 günü yayınlanan “Suudi Arabistan” başlıklı yazısında yine okurlarından gelen metinlere doğruluklarını kontrol etmeden köşesinde yer vermiş:

"Arkasına İngilizleri alarak topraklarını genişleten İbn-i Suud daha sonra, Mekke Şerifi Hüseyin bin Ali'ye karşı da Mekke ve Medine'yi ele geçirmek için başlattığı savaşı 1932'de kazanarak, kendisini İslam dünyasının bu kutsal şehirlerinin ev etrafındaki uçsuz bucaksız çölün kralı ilan etti."

Bahsettiği savaş 1932’de değil, daha öncesinde 1926’da kazanıldı. Abdülaziz Al Suud 1924’te Mekke, 1925’te Medine ve 1926’ta Asır’ı hakimiyeti altına alarak, önce 1926’da kendisini Hicaz Kralı ilan etmiş, 1932’de ise feth ettiği toprakların tümünü birleştirerek Suudi Arabistan’ı kurdu.

"Miladi takvim ise başlangıcını İsa'dan alır."

Miladi takvim, yani Gregoryen takvim, pagan Roma döneminde oluşturulan Jülyen takviminin 10 gün ilave edilmiş halidir ve başlangıcını Hz. İsa’dan almaz.

"2. Mahmud zamanında pek çok Batılı giyim ve adet ülkeye girdiği gibi Hristiyan yılbaşı da (Noel) kutlanmaya başladı."

Miladi takvim konusundaki kafa karışıklığı bu cümle ile daha net anlaşılıyor. Çünkü, Yalçın Bayer de okuru da yılbaşı ile Noel’i karıştırmışlar. Aralarındaki farktan haberleri yok. Noel, yani Hz. İsa’nın doğumgünü 25 Aralık’ta kutlanır. Yılbaşı ise 31 Aralık’ta.

"İslami yılbaşı, muharrem ayının 10'undaki Hüseyin'in "Kerbela Şahadet"i nedeniyle kutlanmaz, aşure dağıtılır, hüseyni makamında ezanlar okunurdu."

Kerbela katliamı Hicri 10 Muharrem 61’de gerçekleşmiştir. Ancak, müslümanların yılbaşı kutlamamasının sebebi bu değildir. İslam’da yeri yoktur ve Müslümanlar yılbaşı kutlama tarzı bir refleks geliştirmemiştir. Muharrem ayının 10. günü ayrıca Aşure günüdür. Müslümanlar Muharrem ayının 10. gününde önemli olayların meydana geldiğine inanırlar ve bu günde aşure pişirip dağıtırlar. Alevi öğretisinde de yer alan Muharrem mâtemi 12 gün orucun ardından Aşure Günü ile sonlanır. Müslümanların aşure dağıtmasını sadece Kerbelâ’ya bağlamak doğru değildir.

Yorumunuzu yazınız...