Will Smith’in Müslüman Olduğu İddiası Doğru Değil

Will Smith’in din değiştirdiği ve Müslüman olduğuna dair herhangi bir teyit edici beyanı yok. Will Smith’in ihtida ettiğine dair güvenilir herhangi bir kaynakta yayınlanmış bir haber bulunmuyor. Will Smith’in Müslüman olduğuna dair şehir efsanesi, efsane boksör Muhammed Ali’nin hayat hikayesini konu edinen Ali isimli 2001 yapımı filmde Muhammed Ali’yi canlandırmasıyla birlikte yayıldı. İddia ilk defa Hindistan’daki Müslüman nüfusa yönelik çıkarılan “The Milli Gazette” adlı derginin “Hollywood Yıldızı İslâmı Kabul Etti” başlıklı 1 Aralık 2001 tarihli yayınında geçmiş. Will Smith bir yorumunda, “Jada (eşi) ve ben aslında teşkilatlı bir dine inanmıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Yanlış İddia

 

Mel GibsonKaptan Kusto, Neil Armstrong‘un ardından, Müslüman olduğuna yönelik şehir efsanesi sanal alemde yayılan bir diğer ismi inceleyelim: Will Smith.

Hollywood ünlüsü Will Smith’in Müslüman olduğuna dair iddia asılsızdır. İddia edildiği gibi Will Smith’in İslamiyeti din olarak kabul ettiğine ilişkin herhangi bir teyit edici delil bulunmamaktadır.

Will Smith’i Müslüman ilân eden şehir efsanesi metni şu şekilde:

"Hollywood'un ünlü aktörlerinden Will Smith, Müslüman oldu. Smith'in İslamiyet ile efsanevi boksör Muhammed Ali vasıtasıyla tanıştığı ve ünlü boksörün hayatından etkilenerek Müslüman olduğu belirtildi. 

Kuzey Amerika Müslüman Teşkilatı Başkanı Sofian Zakkout, "Muhammed Ali, örnek bir Müslüman şahsiyet. O burada İslamiyet'in sözcülüğünü yaptı. Eğer Smith, Ali'nin görevini sürdürebilirse bu gerçekten muhteşem olur" dedi. Zakkout, "İslam barış ve kardeşlik dini. Eğer Muhammed Ali ve Smith gibi iyi insanlar bu mesajı taşırlarsa İslam daha iyi anlaşılır. Bu tüm dünya Müslümanları için gerçekten olumlu bir mesaj oldu" diye konuştu. "

 

Will Smith'in Müslüman olduğu iddiasını içeren metin

 

Will Smith’in Müslüman olduğuna dair şehir efsanesi, efsane boksör Muhammed Ali’nin hayat hikayesini konu edinen Ali isimli 2001 yapımı filmde Muhammed Ali’yi canlandırmasının ardından bir virüs gibi yayıldı.

Şehir efsanesinin izine ilk defa Hindistan’daki Müslüman nüfusa yönelik çıkarılan “The Milli Gazette” adlı derginin “Hollywood Yıldızı İslâmı Kabul Etti” (Hollywood superstar embraces Islam) başlıklı 1 Aralık 2001 tarihli yayınında rastlıyoruz.

Bu uydurma hikayenin ülkemiz basınında yer almasına 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ nedeniyle kapatılan Cihan Haber Ajansı’nın yayınladığı bir haber neden oldu (CHA’nın kapatılması nedeniyle söz konusu asılsız haberin bağlantısına erişilememektedir). Şehir efsanesinin yayılmasına ise Türkiye Gazetesi’nin (internet arşivinden silindiği anlaşılan) ve Yeni Şafak Gazetesi‘nin “Süperstar Smith müslüman oldu” başlıklı 6 Aralık 2001 tarihli haber metni sebep oldu.

 

Yeni Şafak Gazetesi’nin Will Smith’in Müslüman Olduğuna İlişkin Haberi

 

Yayılan asılsız haber metinlerinde Will Smith’in din olarak İslamiyeti seçmesinde etkin rol oynayan (i) Muhammed Ali Clay’in “İslam is Ali’s religion of Choice” adlı kitabını okuması, (ii) Muhammed Ali’yi Ali adlı filmde canlandırması ve (iii) Muhammed Ali’yle tanışıklığı sayesinde İslamiyetten etkilenmesi gibi 3 benzer etken sıralanmaktadır.

Will Smith’in Müslüman olmadığına ilişkin gerçekleri sıralayalım:

  • Will Smith’in ihtida ettiğine dair güvenilir herhangi bir kaynakta yayınlanmış bir haber yoktur.
  • Will Smith’in din değiştirdiği ve Müslüman olduğuna dair herhangi bir teyit edici beyanı yoktur. İslamiyet hakkında yaptığı yorumlarda Will Smith’in bu durumu teyit etmek yerine, klasik şekilde genel ılımlı mesajlar verdiği görülmektedir.
    • Örneğin, 2 Ocak 2002 tarihinde Arizona Reporter adlı yayına verdiği röportajda Ali filminde yer alan dinî tema hakkında görüşleri sorulduğunda “ve bu film üzerine çalışırken, anlamaya başladım ki Ali bir Müslüman; fakat o ayrıca kendini Tanrı’ya adamış bir adam. O, özellikle çıkarak ‘ben Müslümanım’ diyen az sayıda insandan biri. Bu hususa binaen o, her yerde memnuniyetle karşılanmaktadır. Bu da benim olmak istediğim şey, ben de her yerde hoşça karşılanmak istiyorum” (and in working on this film, I began to understand that Ali is a Muslim, but he is also a man of God. He is one of the few people who specifically stands out and says, I am a Muslim. He is welcome on that basis everywhere. And that’s how I want to be, I want to be welcome everywhere) dediği; ancak, “Ben Müslümanım” ya da “Müslüman oldum” tarzında herhangi bir ifade kullanmadığı görülmektedir.
    • Şehir efsanesinin alternatif versiyonlarında, Muhammed Ali ile birlikte katıldıkları “Amerika – Kahramanlara Saygı” (America – A Tribute to Heroes) adlı televizyon programında Will Smith’in yaptığı konuşmada ABD vatandaşlarına samimi Müslümanlarla teröristleri birbirine karıştırmamaları için çağrıda bulunarak “Biz Müslümanlar suç ve terörü kabul etmeyiz” dediği iddia edilmektedir. Ancak, söz konusu video kaydı izlendiğinde Will Smith’in “Biz Müslümanlar” demediği, “Yanımdaki adam belki de dünyadaki en ünlü insan. Günümüzün en büyük kahramanlarından biri ve bir Müslüman. 11 Eylül’deki korkunç saldırıyı motive eden din değil kindi. Bu olayların ardından akılsız düşmanlığa kör intikamla yanıt vermek kadar daha Amerikan olmayan başka bir şey olmayabilir. Dostum ve ben bunu hatırlamanızı istiyoruz” (This man might be the most famous person in the world. He’s one of the greatest heroes of our time: and he is a Muslim. …  It was hate, not religion that motivated the horrible acts of September 11th, and in the wake of these events, nothing could be more un-American than to respond to mindless hatred with blind vengeance. My friend and I want you to remember that) ifadelerini kullandığı işitilmektedir.
  • Will Smith’in İslamiyeti din olarak seçtiğine ilişkin açıklama yaptığı iddia edilen Kuzey Amerikalı Müslümanlar Birliği’nin (The American Muslim Association of North America) internet sitesinde, bu açıklamaya ya da Will Smith’in din değiştirmesine ilişkin tek bir bilgi ya da atıf dahi yer almamaktadır.
  • Scientology Tarikatı üyeliklerine ilişkin sorular karşısında Will Smith’in “Jada (eşi) ve ben aslında teşkilatlı bir dine inanmıyoruz” (Jada and I don’t necessarily believe in organized religion) ifadelerini kullandığı belirtilmektedir.

 

https://www.youtube.com/watch?v=1-A8xMhAG7M

Will Smith’in “Amerika – Kahramanlara Saygı” Adlı TV Programındaki Konuşması

 

Scientology Tarikatı üyeliklerine ilişkin sorular karşısında Will Smith'in "Jada (eşi) ve ben aslında teşkilatlı bir dine inanmıyoruz" (Jada and I don’t necessarily believe in organized religion) ifadelerini kullandığı belirtilmektedir

 

Will Smith’i Müslüman Ederek Hataya Düşenler?

Mustafa Öselmiş’in “Gönülden Gönüle 3” adlı kitabında (Bilal Ofset, Denizli, 2016) ve Milliyet Blog’da 23 Şubat 2010 tarihinde yayınlanan “Will Smith müslüman oldu ve kurtuluşa erdi” başlıklı blog yazısında bu hataya yer verildiği görülmektedir.

Şanslıyız ki, yaptığımız taramada herhangi bir köşe yazarının bu hataya yazılarında yer verdiğine rastlayamadık.

 

will smith müslüman

 

5 Yorumlar

  1. Pingback: Koronavirüs Salgınından Sonra Müslüman Olan Çinlilere Ait Sanılan Video - Malumatfuruş

  2. yazıda “müslüman olmasını teyit eden bir şey yok” denilirken, bir yandan da müslüman olmadığına inandırmak için aşırı çaba harcanmış : ) ama bu çabanın içinde de -müslüman olmadığına- dair bi işaret yok..
    bi çelişki..
    bi manidarlık..
    gereksiz laf salatası.
    60% müslüman ihtimal, 40% değil.. özet bu..

    • malumatfurus Reply

      İddia sahibi iddiasını ispatla mükelleftir. Bir şeyin varlığını ispatı elzemdir, yokluğunun ispatı sanıldığı kadar kolay değildir. Will Smith’in Müslüman olduğuna dair hiçbir bulgu bulunmamaktadır. Varsa bir deliliniz buyrunuz paylaşınız lagaluga yapmak yerine. Yazıya ekleyeceğimizden hiç şüpheniz olmasın. Önemli olan hakikat en nihayetinde.

Yorumunuzu yazınız...