[Büşra Uğral tarafından hazırlanmıştır]

 

VPN (Sanal Özel Ağ) hakkında yanlış bilinen hususlar nelerdir? VPN programları yasaklı sitelere giriş programları mıdır? VPN programları IP adresini gizler mi? VPN programları sizi internette anonim yapar mı? VPN programları ile internet hızınız yavaşlar mı? Büşra Uğral’ın bu sorulara yanıt aradığı yazı istifadelerinize sunulur.

 

VPN (Sanal Özel Ağ) nedir?

VPN, cihazlar arasında ortak internet altyapısını kullanarak tünelleme protokolleri ile oluşturulan sanal özel bir ağdır. VPN kurulan bilgisayar veya benzeri elektronik cihaz ve başka bir cihaz arasında tünelleme protokolü ile şifreli bir bağlantı oluşturulur. Bu bağlantıyı bir tünel olarak hayal edebiliriz. Bu tünele giren ve çıkan veriler şifrelenir ve yetkisi olmayan yani gerekli deşifre anahtarına sahip olmayan üçüncü partiler bu verilerin içeriğini göremez. 

Örneğin, bilgisayarınızda VPN programı kullanıyorsunuz. VPN programını aktive ettikten sonra bilgisayarınız ve VPN programının sunucusu arasında bir sanal bir tünel oluşur. Veri paketleriniz normalde internet servis sağlayıcısı (İSS) sunucuları üzerinden hareket ederken VPN ile öncelikle VPN sunucusuna gider. Bu şekilde, İSS giriş yaptığınız web siteleri artık göremez. VPN ile kullandığınız cihazın internet protokol (IP) adresi bağlanılan VPN sunucusunun IP adresi ile değişir ve gerçek IP adresiniz maskelenmiş olur. 

IP adresi, çevrimiçi iletişim kurulan her cihaz ile fiziki konumu paylaşır. Ziyaret edilen web siteler, kullanılan uygulamalar IP adresi ile fiziken internete nereden bağlandığınız bilgisini edinirler. VPN ile hem IP adresi maskelenir, hem de veri paketleri şifrelenir. Şifrelenen veri paketlerinin içeriğinin üçüncü partiler tarafından görülmesi engellenir. 

 

VPN programları sizi internette anonim yapar mı?

VPN programları IP adresinizi değiştirerek veri paketlerinizin çıkış noktası olan cihazınızın bulunmasını engeller. VPN programları sosyal medya platformlarında sanal profilleriniz üzerinden paylaştığınız gönderileri anonim yapmaz. 

VPN ile IP adresiniz gizlenir fakat veri paketleriniz VPN sunucusundan tekrar deşifre edilerek çıkar. VPN programlarının sağladığı şifreleme bilgisayarınız ve VPN sunucusu arasındadır. Bu şifreleme size bağlandığınız Wi-Fi ağı içinde gizlilik ve güvenlik sağlar fakat web siteler ile olan iletişiminizde bri şifreleme sağlamazken sadece IP adresinizi gizler. 

Web siteler ile olan veri paketi alışverişini şifrelemek için ya HTTPS protokolünü kullanan web siteleri ziyaret etmeli ya da HTTPS Everywhere eklentisini veya bu tarayıcıyı destekleyen bir VPN eklentisini tarayıcınızda kullanmalısınız. Aksi takdirde, web siteler ile olan iletişiminiz web site HTTP kullandığı sürece şifreli olmayacaktır. Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, HTTP kullanan web sitelerine karşın HTTPS Everywhere eklentisini önermektedir.

 

VPN programları yasaklı sitelere giriş programları mıdır?

VPN programlarının yasaklı sitelere giriş programı olarak bilinmesinin sebebi bilgisayarın IP adresini maskelemesi ve istenilen fiziki konumdan internete bağlanmasını sağlamasıdır. Değişen IP adresi ile erişime engellenen web siteler artık erişilebilir. 

 

VPN programları ile internet hızınız yavaşlar mı?

VPN programları ile internet hızınız başka bir sunucu üzerinden internete bağlandığınız için yavaşlayabilir fakat içerik izlerken kullandığınız VPN’in bant genişliği devreye girer. Kullandığınız VPN’in bant genişliği sınırsız olduğunda içerik izlerken yüksek bir yavaşlama deneyimlemezsiniz. Bazı kullanıcılar sınırsız bant genişliği sunan VPN programlarını kotalarını bitirmemek adına tercih etmektedir. 

 

VPN programları güvenli midir?

VPN programları güvenlidir fakat ücretsiz VPN programları için aynı şeyi söyleyemeyiz. Ücretsiz VPN programlarını kullanırken DNS sızıntısı yaşayabilirsiniz. Ücretsiz VPN programı çevrimiçi aktivitelerinizi kaydediyor olabilir. Güvenlik ve gizlilik için VPN kullanmak istiyorsanız, ücretsiz olan programlardan kaçının. 

 

* Katkısı için Büşra Uğral’a teşekkürlerimizle…

 

Yorumunuzu yazınız...