Videonun Hollanda’da Camiye Saldırdıktan Sonra Olay Yerinden Kaçarken Kendisine Araba Çarpan Irkçıya Ait Olduğu İddiası Doğru Değil, Video Polonya’dan, Saldırıya Uğrayan Mekan Cami Değil

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada “Hollanda’da camiye saldıran bir kafirin hazin sonu. İlahi adaletin nasıl tecelli ettiğini kendi gözleriniz ile görün.“, “camiye saldıran Hollandalının sonu“, “camiye saldıran kişinin hazin sonu” gibi başlıklarla bir video kaydı 2017 yılında dolaşıma girmişti.

 

 

Sosyal medya platformlarında ve Youtube gibi video barındırma sitelerinde bahse konu video kaydı “Camiye saldıran kişinin hazin sonu” başlığıyla yayımlanmıştı.

 

camiye saldıran kişi
“Camiye saldıran kişinin hazin sonu” başlığıyla Youtube’e yüklenen videodan bir görüntü

 

camiye saldıran Hollandalı
“Camiye saldıran Hollandalının sonu” başlığıyla Youtube’e yüklenen videodan bir görüntü

 

Yeni Akit Gazetesi “Camiye saldıran ırkçı hayatının şokunu yaşadı” başlığıyla bu iddiayı, dolaşıma girmesinin 2,5 yıl sonrasında 21 Şubat 2020 tarihinde şöyle haberleştirmişti:

Hollanda’da camiye saldıran ırkçı, olay yerinden kaçmaya çalışırken hastanelik oldu.

Hollanda’da bir ırkçı, camiye saldırarak camlarını kırdı. Tepki gösteren kişilere de çıkışan şahıs, saldırgan tutumunu sürdürdü.

Caminin camlarını kıran ırkçı, olay yerinden kaçarken hayatını şokunu yaşadı. Müslümanları ve camiyi hedef alan şahsa kaçarken araba çarptı.

Yeni Akit Gazetesinin “Camiye saldıran ırkçı hayatının şokunu yaşadı” başlıklı haberi
camiye saldıran video
Yeni Akit’in camiye saldırdığı sanılan kişiye dair yayınladığı haberler

 

Video Kaydındaki Şahıs Camiye Değil Bir Dükkana Saldırıyor

Video Hollanda’da çekilmemiş. Videodaki kişi Hollandalı bir ırkçı değil. Saldırıya uğrayan yer de bir cami değil.

Olay 21 Eylül 2017 tarihinde Polonya’nın Lublin şehrinde meydana gelmiş.

Bahse konu videonun orijinal kaydı şu şekilde:

https://www.youtube.com/watch?v=IRGEpm1AXRM&feature=emb_title

 

Bahse konu videonun açıklamasında olaya ilişkin şu açıklamanın aktarıldığı görülüyor:

“The man in the video has broken the window of our shop twice. The first time was 2 weeks ago on Septebmer 9, 2017 and this week on Thursday he did it again. An other person called the police and after when the man decided to escape and a car hit him on the street. An ambulance transported him to the hospital with some minor injuries.”

 

“Videodaki kişi dükkanımızın penceresini iki defa kırdı. İlk kez 2 hafta önce 9 Eylül 2017’de ve bu hafta Perşembe günü tekrar yaptı. Başka bir kişi polisi aradı ve adam kaçmaya karar verdiğinde bir araba sokakta ona çarptı. Hafif yaralanmayla birlikte bir ambulans onu hastaneye taşıdı.”

Dükkan sahibi, anılan şahsın ilk saldırısının görüntüdeki olmadığını, daha önce saldırıda bulunduğunu, kaçarken trafik kazası geçiren saldırganın hafif şekilde yaralanarak hastaneye kaldırıldığını belirmiş.

Anlaşılacağı üzere, saldırıya uğrayan yer ise beyan edildiği şekilde bir cami değil, ticari bir dükkan.

 

ırkçının saldırdığı cami
Hollanda’dan bir ırkçının saldırdığı cami sanılan yer aslında bir dükkandı

 

Saldırıda bulunduktan sonra kaçarken kendisine araba çarpan kişinin ırkçı olduğuna dair bir delil olmasa da psikolojik sorunlarının bulunduğu biliniyor.

 

TRT Haber 23 Eylül 2017 tarihli “Dükkanın camlarını kırdı, kaçarken araba çarptı” başlıklı haberinde olayın Bulgaristan’da yaşandığını şöyle aktarmış (Polonya’da meydana gelen olay Bulgaristan’danmış gibi aktarılmış):

“Dükkanın camlarını kırdı, kaçarken araba çarptı. Bulgaristan’da kaydedilen görüntülerde, bir adamın, cadde üzerindeki dükkanın camlarını kırdığı görülüyor. Kendisini uyarmaya gelen şahsa da saldıran adam, şahsın polisi aradığını görünce ise kaçmaya başlıyor.”

 

dükkanın camlarını kırdı
TRT Haber 23 Eylül 2017 tarihli “Dükkanın camlarını kırdı, kaçarken araba çarptı” başlıklı haberi

 

GZT de 23 Eylül 2017 tarihli “‘İlahi adalet bu kadar mı çabuk olur’ dedirten görüntüler” başlıklı haberinde olayın Polonya’da geçtiğini şu şekilde aktarmış:

“Kendisine engel olmaya çalışan adama rağmen bir dükkanın camlarını kıran adama kaçarken araba çarptı. Polonya’da çekilen görüntüler ‘ilahi adalet bu kadar mı çabuk olur’ yorumlarına sebep oldu.”

 

Hadisenin meydana gelmesinin, ulusal haber organlarının bu vakayı doğru şekilde haberleştirmesinin ve Teyit.org‘un iddianın yanlışlığını aktarmasının 2,5 yıl sonrasında Yeni Akit, olayı yanlış aktarmayı tercih etmiş görünüyor.

 

Yorumunuzu yazınız...