“Mazlumun Ahı, İndirir Şahı, Her Şeyin Bir Vakti Vardır” Şiirinin Yunus Emre’ye Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

“Olsun be aldırma Yaradan yardır / Sanma ki zalimin ettiği kârdır / Mazlumun ahı, indirir şahı / Her şeyin bir vakti vardır” dizelerinin Yunus Emre’ye ait olduğu iddiası doğru değildir. Bahse konu satırlar Uğur Işılak’a aittir.

Yanlış İddia

 

Uğur Işılak’ın “Her Şeyin Bir Vakti Vardır” başlıklı aşağıdaki şiiri, sıklıkla Yunus Emre’ye atfedilip paylaşılır.

Umursama dünya gelse üstüne
İçinde büyüyen bir ahın olsun
Elbet bir gün devran döner tersine
Tahammül en büyük silahın olsun

Boşver hayallerin gerçek olmasın
Yeşersin yeter ki umut solmasın
Derde talip ol ki dertli kalmasın
Garibin gözyaşı günahın olsun.

Olsun be aldırma Yaradan yardır
Sanma ki zalimin ettiği kardır
Mazlumun ahı, indirir şahı
Her şeyin bir vakti vardır

 

Yunus Emre Mazlumun ahı, indirir şahı
Mazlumun ahı, indirir şahı şiirinin Yunus Emre’ye ait olduğu iddiasını içeren bir görsel

 

Halbuki bu şiir Uğur Işılak’ın bir şarkısına ait. Söz müziği Uğur Işılak’a ait olan “Her Şeyin Bir Vakti Vardır” adlı parça, 2002 yılında çıkardığı “Ben Ağlarsam Kıyamet Kopar” adlı albümünde yer almıştı.

 

 

2002 yılı öncesine dair şiirin en çok paylaşılan dizesini Google’da aradığımızda, bir kayda rastlayamadık. Yani,  Uğur Işılak’a ait bu şiirin 2002 yılında kendi albümünde bestelenmesinin sonrasında Yunus Emre’ye yanlışlıkla atfedilmeye başlandığı sonucuna ulaşabiliriz.

 

“Mazlumun Ahı, İndirir Şahı, Her Şeyin Bir Vakti Vardır” Şiirinin Yunus Emre’ye Ait Olduğunu İddia Ederek Hataya Düşen Yazarlar

Durum böyle iken, bazıları dörtlük halinde, bazıları beyit makaslayarak bu şiiri Yunus Emre’ye atfeder:

Saygı Öztürk, Sözcü Gazetesi‘ndeki “Bu sözler umut veriyor” başlıklı 17 Kasım 2015 tarihli yazısında bu hataya düşmüş:

"Yunus Emre: Olsun be aldırma yaradan vardır/sanma ki zalimin ettiği kârdır/ mazlumun âhı indirir şâhı/ her şeyin bir vakti vardır"

Yavuz Semerci, Habertürk Gazetesi‘nde 1 Haziran 2013 günü yayınlanan “Kendini hatasız sanmak” başlıklı yazısında “Yunus Emre’den sözler” notuyla Uğur Işılak’a ait şiiri paylaşmış.

Kıbrıs Gazetesi’nden Ahmet Tolgay, “Mazlumun ahı…” başlıklı 25 Kasım 2017 tarihli yazısında “Ve dizeler… Yunus Emre’den” notuyla yaptığı karma vecize derlemesinde bu hataya kurban gitmiş.

Yeni Mesaj Gazetesi‘nden M. Haydar Akyavuz, “Siyaset sanatı” başlıklı 27 Ocak 2016 tarihli yazısında “Ne güzel demiş Yunus Emre” diyerek şiirden bir dörtlük paylaşmış; lâkin, şiiri Yunus Emre’nin “demediği”ni atlamış.

Bursa Hakimiyet’ten Ersel Peker, “Yasa çıkarılamadı ama konut için onay çıktı” başlıklı 1 Nisan 2015 tarihli yazısında “Dönmez, teşekkür ettiği mesajının devamını ise Yunus Emre’nin şiirinden şu örneği vererek şöyle sonlandırmış” demiş; lâkin Facebook gibi sosyal medya platformlarında yazan her şeye aldanılmaması gerektiğini göz ardı edip bahsettiğimiz hataya düşmüş.

Fikri Atılbaz, Ortadoğu Gazetesi‘ndeki “Ülkenin yolu yol değil” başlıklı 9 Ocak 2016 tarihli yazısında “Bakın Koca Yunus ne diyor” notuyla Uğur Işılak’a ait şiiri paylaşmış.

Yusuf Karataş, Evrensel‘deki “Mazlumun ahı, indirir şahı!” başlığına sahip 10 Nisan 2017 günü yayınlanan yazısında “Bu yüzden Erdoğan’ın 7 Nisan’da Hatay mitinginde okuduğu Yunus şiiri, en çok artık zalim yüzünü gizleyemeyen kendi iktidarını düşündürüyor” ifadesini kullanırken, şiirin aslında Yunus Emre’ye ait olmadığı gerçeğini atlamış.

Olay Gazetesi’ndeki 11 Temmuz 2016 günü yayınlanan “Şeytani gıdalar ve şeytanlar” başlıklı yazısında Mete Ekşioğlu da “Yıllar yıllar önce ne demiş Yunus” diyerek Uğur Işılak’ın şiirinin son dörtlüğünü paylaşmış.

 

2 Yorumlar

  1. Şiiri bilmem ama ” mazlumun ahi indirir şahı” sözü cokbeskiden bilinen bir sözdür.

Yorumunuzu yazınız...