Dolar Bazında Milli Gelirindeki Düşüş Nedeniyle Türkiye’nin G20 Platformundan Çıkarılacağı İddiası Doğru Değil

G20 üyeliği, milli gelir sıralamasını birebir yansıtan ve yıldan yıla değişim gösteren bir yapı ya da en yüksek millî gelire sahip 20 ülkeden oluşan bir lig değildir. G20 üyeliği yıllık milli gelir değişimlerine göre belirlenmemektedir. G20’nin düşme/çıkma gibi bir sistemi yoktur.  1999 yılında oluşturulan platformun üyelik yapısı –uç senaryolar gerçekleşmediği müddetçe- sabit bir yapı arz etmektedir. 

 

G20, yani Yirmiler Grubu’nun üye ülke kompozisyonuna dair toplumumuzda yaygın bir yanlış bilgi var. G20’nin dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinden oluştuğu sanılıyor.

Halbuki 1999 yılında kurulan ve 19 ülke ile Avrupa Birliği’nden oluşan G20 platformu, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri içermektedir. G20 üyesi ülkeler küresel düzeyde sistemik öneme sahip gelişmiş ekonomiler (Almanya, ABD, Avustralya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada) ve yükselen piyasa ekonomileridir (Türkiye, Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan).

G20, dünyanın en gelişmiş ya da en yüksek milli gelire sahip ülkeleri bir araya getiren gelişmiş ülkelerin forumu değildir. Dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan Hollanda ve İsviçre gibi gelişmiş ülkeler G20’de değildir. Öte yandan, ilk 20’de yer almayan Suudi Arabistan ve Arjantin G20 platformu içerisinde yer almaktadır.

G20’nin en gelişmiş 20 ekonomiden oluştuğu şehir efsanesine inananlar olur da, dolar kurunda yaşanan artış nedeniyle küçülen milli gelirimiz nedeniyle G20 üyeliğimizin tehlikeye girebileceğine inananlar olmaz mı? Tabii ki olur.

G20 üyeliği, milli gelir sıralamasını birebir yansıtan ve yıldan yıla değişim gösteren bir yapı değildir. G20 üyeliğinde, futbol liglerindeki gibi düşme – çıkma gibi bir prosedür yoktur. 1999 yılında oluşturulan platformun üyelik yapısı –uç senaryolar gerçekleşmediği müddetçe- sabit bir yapı arz etmektedir. Bu nedenle, kurulduğu 1999 yılından bu yana G20 platformunun üyesi olan Türkiye’nin, milli gelirindeki değişim nedeniyle kolayca G20 üyeliğinden çıkarılması söz konusu olamaz.

 

G20 Türkiye Logosu
G20 Türkiye Dönem Başkanlığı Logosu

 

Milli Gelirinin Küçülmesi Nedeniyle Türkiye’nin G20 Üyeliğinden Çıkarılabileceğini İddia Eden Yazarlar

1999 yılına kurulan G20’nin üyelik yapısının sabit bir yapı arz etmediğini, yıllık milli gelir değişimlerine göre üyelik değişimine açık olmadığını aktarmıştık. Bakalım bu hataya düşen köşe yazarları kimler…

Güngör Uras, 25 Ağustos 2015 tarihinde Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan “G20 Ülkeleri Arasında Sıramız Geriliyor” başlıklı köşe yazısında, dolar kurunda yaşanan artış nedeniyle küçülen milli gelirimiz nedeniyle G20 üyeliğimizin tehlikeye girebileceğine değinmişti:

“Dolar fiyatı hızla yükseldi. Türk Lirası’yla hesaplanan milli gelir dolara bölününce dolar olarak milli gelir küçülüyor. Açık anlatımla, Türkiye’nin G20’lerden çıkması veya çıkarılması tehlikesi belirdi.”

Perihan Çakıroğlu, 28 Ağustos 2015 tarihinde Bugün Gazetesi’nde yayımlanan “Nasıl bir ülke isterdiniz?” başlıklı köşe yazısında yukarıda açıklığa kavuşturduğumuz hataya düşmüş:

"Bakın, daha önce dünyanın 16’ncı ekonomik gücüydük, 17, 18, 19’u atlayıp 20’nci sıraya indik, 21’inciliğe düşme tehlikesi mevcut. Bu da G20 grubundan çıkmamız demek"

Cumhuriyet Gazetesi’nden Pelin Ünker’in “Milli Gelir Düşüyor, G-20 Hayal Olabilir” başlıklı haberi ile Zaman Gazetesi’nden Koray Tekin’in “Türkiye G20 Liginden Düşüyor” başlıklı haberi, her ne kadar köşe yazısı niteliğinde olmasa da, dile getirilmesi gerekli bir hatayı barındırıyor ve düzeltilmesi gerekli:

Uzmanlar, bu sene Antalya’da yapılacak G-20 zirvesine Türkiye’nin son defa katılacağı öngörüsünde bulundu.” iddiası üzerinden milli gelir hesaplamalarına giren Zaman Gazetesi, G20’nin futbol ligi gibi bir yapıya sahip olmadığını unutmuş olmalı.

Aynı hata “Bu da geçen yıl dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında 18. sıraya gerileyen Türkiye’nin daha alt basamaklara düşmesine yol açabilir. Hatta bu yıl G20 toplantılarına ev sahipliği yapan Türkiye, gelecek yıl G20’de yer alma hakkını elde edemeyebilir” ifadesi ile Cumhuriyet Gazetesi tarafından da paylaşılmakta.

Özlem Gürses ise Youtube kanalındaki yayınında Türkiye’nin G20’den düşebileceğini iddia etmişti.

 

Aydınlık’taki “Türkiye G20’den çıktıysa Nebati ABD’ye niye gitti?” başlıklı 24 Nisan 2022 tarihli yazısında Recep Erçin, milli gelirindeki düşüş nedeniyle Türkiye’ye G20’den çıktığını ileri sürmüş…

 

İlgilenenler “G20 platformunun dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisinden oluştuğu iddiası”nı incelediğimiz yazımızı ve G20 2015 Türkiye Dönem Başkanlığı ile G20 Antalya Liderler Zirvesi hakkında köşe yazarlarının yaptığı yanlışları derlediğimiz yazımızı da inceleyebilir.

 

Yorumunuzu yazınız...