TÜİK Tarafından Kayıp Çocuk Müracaatı İstatistiği Üretildiği ve Yayımlandığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Cem Kayalı, Yeni Mesaj Gazetesinde 28 Eylül 2019 tarihinde yayımlanan “Kayıp Çocuklar Şehri” başlıklı yazısında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından üretilmeyen bir istatistiği okurlarına sunmuş:

"Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı istatistiklere göre 2008-2016 yılları arasında kayıp olduğuna dair müracaatı yapılan çocuk sayısı 104 bini aştı."

 

Cem Kayalı, TÜİK’in kayıp çocuk müracaatı ile ilgili veri ürettiğini ve yayınladığını iddia etse de, bu iddianın doğruluk payı bulunmamaktadır. TÜİK sadece 18 yaşının altında olup güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuklara ilişkin mağduriyet göstergelerini üretmektedir. TÜİK’in internet sitesinde yapılacak bir incelemede ve yine aynı kurum tarafından yayınlanan tekzip metninde görülebileceği üzere TÜİK, kayıp çocuk müraacatı konulu istatistikler üretmemekte ve yayımlamamaktadır.

TÜİK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuklar hakkında bilgi sağlamak amacıyla güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuk istatistikleri üretmektedir. Bahse konu çalışmada “kayıp müracaatı yapılan çocuk sayısı” değil, kayıp ya da bulunan çocuk sayısı istatistiği oluşturulmaktadır.

Kayıp ya da bulunan çocuk, “hakkında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan ve güvenlik birimleri/vatandaş tarafından bulunarak güvenlik birimlerine getirilen çocuk” olarak tanımlanmaktadır.

TÜİK tarafından 2017 yılına ilişkin açıklanan “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuklar” haber bültenine göre, 2017’de güvenlik birimlerine gelen veya getirilen 335 bin 242 çocuğun %46,2’si mağdur olarak, %32,2’si kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla (suça sürüklenme), %13,7’si bilgisine başvurma amacıyla, %3,4’ü kayıp (hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan) ve %4,4’ünün başka nedenlerden dolayı geldiği ya da getirildiği tespit edilmiş.

 

 

Yorumunuzu yazınız...