ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter Hesabından “13 CIA Yetkilisi 15 Temmuz Darbe Girişimine Yardım Etti” Şeklinde Bir İtiraf Tweeti Attığı ve Bu Paylaşımının Sonradan Silindiği İddiası Asılsız

Yanlış İddia

 

15 Temmuz 2016 günü gerçekleşen menfur darbe girişiminin sonrasında ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda ABD Merkezî Haber Alma Teşkilâtı (Central Intelligence Agency – CIA) ajanlarının 15 Temmuz darbe girişimine destek oldukları yönünde kanıtların bulunduğunu belirttiği; ancak, sonrasında CIA müdahalesiyle bu tweetin silindiği iddiası dolaşıma girmişti.

 

Donald Trump 13 CIA yetkilisi Türkiye'deki darbeye yardım etti
Donald Trump’ın “13 CIA yetkilisi Türkiye’deki darbeye yardım etti” şeklinde tweet attığına yönelik asılsız iddiayı aktaran haber platformlarından bazıları

 

Birçok haber sitesinde kendisine yer bulan iddiaya ilişkin haberleştirilen metin şu şekildeydi:

Trump’ın ‘darbe girişimi’ tweetine CIA müdahale etti

 

ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, Türkiye’deki darbe girişimi hakkında çok tartışılacak bir iddia ortaya attı.

 

Resmi twitter hesabından “13 CIA yetkilisi darbeye yardım etti” paylaşımında bulunan Trump’ın, daha sonra bu paylaşımı sildiği anlaşıldı.

 

Daily Iowan muhabiri Rebecca Morin’in, Trump’ın tweetlerini haberleştirdiği yazı da bir süre sonra yayından kaldırıldı. Söz konusu silinen haber, awdnews internet sitesinde ve Julie Prévost isimli bir gazetecinin sosyal medya hesabında da yayınlanmakta.

 

Trump'ın darbe girişimi tweetine CIA müdahale etti
Yeni Akit’in “Trump’ın ‘darbe girişimi’ tweetine CIA müdahale etti” başlıklı asılsız haberi

 

Ancak, ne Donald Trump’ın bu yönde bir tweeti ne de tweetin yayımlandığı iddia edilen internet sitesinde böyle bir yazı mevcuttu. Donald Trump’ın 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili 15 Ağustos 2016 tarihinde attığı iddia edilen tweetlerin sahte olduğu anlaşılmıştı.

ABD merkezli haber sitesi Politico’da “Trump: Kanıtlar var, CIA ajanları Türkiye’deki başarısız darbe girişimine yardım etti” başlığıyla Rebecca Morin imzasını taşıdığı öne sürülen metinde Donald Trump’ın 15 Temmuz darbe girişiminde CIA parmağı olduğuna dair delillerinin olduğunu aktardığı iddia edilmekteydi. Ancak yapılan taramada Politico’da yayımlanmış böyle bir metnin bir izine rastlanılamıyor.

 

rebecca morin 15 temmuz
Rebecca Morin imzasıyla Politico’da yayımlandığı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın CIA’nın 15 Temmuz Darbe Girişimine müdahil olduğuna yönelik kanıtların bulunduğunu öne sürdüğünün iddia edildiği asılsız metin

 

Daha da ötesi, kendisine atfedilen metne ilişkin ABD’li gazeteci Rebecca Morin 19 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı bir paylaşımda iddianın asılsız olduğunu, öne sürülen metnin kendisine ait olmadığını aktarmıştı. Rebecca Morin’in ilgili paylaşımında kullandığı ifadeler şu şekildeydi:

“A fake POLITICO story w/ my byline about Turkey/CIA is starting to circulate. I didn’t write it & POLITICO didn’t publish it. It’s fake.”

 

Türkiye ve CIA hakkında benim imzamla sahte bir Politico haberi dönmeye başladı. Bunu ben yazmadım ve Politico da yayımlamadı. Sahte.”

 

CIA 15 Temmuz darbe girişimi
Rebecca Morin’in Donald Trump’ın 15 Temmuz darbe girişimine CIA’nın müdahil olduğuna yönelik tweet attığına dair yayımladığı öne sürülen yazıyı yalanladığı paylaşımı

 

Başkan Trump’ın kişisel Twitter profilinden iddia edildiği gibi “I’ve got fresh evidence 13 CIA senior officers helped in Turkey Failed Coup. I will divulge the names in the coming days.” (“13 üst düzey CIA ajanının Türkiye’deki başarısız darbeye yardımcı olduğuna dair yeni bir kanıtı var. Önümüzdeki günlerde bu isimleri açıklayacağım.“) ifadelerini içeren bir tweetin atıldığı ya da atıldıktan sonra silindiği tespit edilemiyor. Silinen tweetlerin analizinde, siyasetçiler başta olmak üzere popüler kişilerin sosyal medya paylaşımlarını arşivleyen Politwoops.com adlı internet sitesi gerekli yardımı sağlıyor. Politwoops.com üzerinden inceleme yapıldığında Donald Trump’ın iddia edildiği gibi bir tweeti atıp sonradan silmediği anlaşılıyor. Böylelikle, Yeni Akit gibi bazı yayınların Donald Trump’ın tweetlerine CIA’in müdahale ettiği ve Trump’ın tweetlerinin silindiği iddiasının da gerçeği yansıtmadığı aşikâr hâle geliyor.

Donald Trump, verdiği bir demeçte 15 Temmuz darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde başarısızlığa uğramasını övgüyle karşıladığını ifade etmişti.

Teyit.org da bu iddianın gerçeği yansıtmadığını  gündeme geldiği dönemde detaylı şekilde aktarmıştı.

 

Donald Trump’ın “CIA 15 Temmuz’da Yardım Etti” Şeklinde Tweet Attığı İddiasını Aktaran Yazarlar

Gürbüz Evren, Gerçek Gündem’de 19 Ağustos 2016 günü yayınlanan “Fethullahçı Darbe Girişimi için CIA nasıl bir plan yaptı?” başlıklı yazısında Donald Trump’ın attığı bir tweetle CIA ajanlarının 15 Temmuz darbe girişimine destek olduklarını; ancak, sonrasında CIA müdahalesiyle bu tweetin silindiğini iddia ederek biraz uçmuştu:

"NOT: Tam yazıyı siteye göndermek üzereyken, Amerikan Başkanlık yarışında Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’un resmi twitter hesabından "13 CIA yetkilisi Türkiye’deki darbeye yardım etti" mesajı yayınlandı. Hemen ardından ise CIA müdahale etti ve mesaj silindi. 

Bu durumda, “Buyur buradan yak” denir…"

Yeni Şafak yazarı Tamer Korkmaz da  “Amerika Birleşik Yalanları’nın küçük elçisi!“başlığıyla yayımlanan (27 Aralık 2016) yazısında bu asılsız iddiaya şöyle yer vermişti:

"ABD'nin “seçilmiş başkanı” Donald Trump, (kampanya sırasında) “13 CIA ajanı, 15 Temmuz'da Türkiye'deki darbeye yardım etti”diye tweet atmadı mı? Attı!"

Yeni Mesaj’daki “Trump’tan al haberi” başlıklı 21 Ağustos 2016 tarihli yazısında Murat Çabas da bu iddiaya atlamış:

"ABD'de 8 Kasım'da yapılacak olan başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump'tan ABD'nin perde arkası karanlık icraatları ile ilgili itiraf niteliğinde çok önemli açıklamalar geldi.
Trump'ın 15 Ağustos saat 10.09'da attığı tweet şöyle: "I've got fresh evidence 13 CIA senior officers helped in Turkey Failed Coup. I will divulge the names in the coming days." (13 üst düzey CIA ajanının Türkiye'deki başarısız darbeye yardımcı olduğuna dair yeni bir kanıtı var. Önümüzdeki günlerde bu isimleri açıklayacağım.)
Trump daha sonra bu tweeti sildi. Trump'ın tüm tweetlerini haberleştiren Daily Iowan muhabiri Rebecca Morin'in bu tweetle ilgili yazısı da bir süre sonra yayından kaldırıldı."

Gürbüz Evren, Tamer Korkmaz ve Murat Çabas’a ilaveten bu iddiayı paylaşan bir yazar daha mevcut: Yeni Akit’ten Abdurrahman Dilipak.

Dilipak, 19 Ağustos 2016 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda Yeni Akit’in yukarıda aktarılan asılsız haberini takipçilerine aktarmıştı.

 

CIA 15 Temmuz

 

Gürbüz Evren’in ve Tamer Korkmaz’ın yukarıda alıntılanan yazılarındaki ifadeleriyle ihtisabı sonlandıracak olursak:

“Teyit etmediği bilgileri köşesinde paylaşan yazarlara, “buyur buradan yak” denir…”

“Bu gibi durumlarda “Yalandan kim ölmüş?” diyoruz!”

 

cia 15 temmuz

Yorumunuzu yazınız...