Türkiye’nin İlk Uçak Gemisinin TCG Anadolu Olduğu İddiası Doğru Değil

TCG Anadolu, Türkiye’nin ilk uçak gemisi değildir. Çünkü TCG Anadolu, çok amaçlı amfibi hücum gemisidir. Helikopterli çıkarma gemisi (LHD) ve amfibi çıkarma gemisi karışımı bu gemi, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi unvanına sahip olacaktır. Ancak bahsi geçen gemide  envanterdeki uçaklar değil, ancak F-35B gibi dikey inişle kısa mesafede kalkış yapabilecek taktik uçakları konuşlanabilecektir.

Yanlış İddia

 

2022 Haziran ayı itibarıyla deniz kabul testlerine başlayan TCG Anadolu, 10 Nisan 2023 tarihinde SSB tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Cumhur İttifakı’na destek veren siyasî parti liderlerinin katıldığı törenle teslim edildi.

 

tcg-anadolu-toren

 

TCG Anadolu hakkında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi beklenen 2020 yılı sonundan bu yana bir yanlış bilginin sıkça paylaşıldığı gözlemleniyor.

TCG Anadolu’nun “Türkiye’nin ilk (millî) uçak gemisi” olarak lanse edildiğine şahit oluyoruz.

 

Yeni Şafak Gazetesinin 2 Şubat 2020 tarihli sayısının "İlk Uçak Gemimiz Denizde" manşetli kapak sayfası
Yeni Şafak Gazetesinin 2 Şubat 2020 tarihli sayısının “İlk Uçak Gemimiz Denizde” manşetli kapak sayfası

 

Anadolu Ajansı'nın Türkiye'nin ilk uçak gemisinin TCG Anadolu olduğunu öne sürdüğü paylaşımı
Anadolu Ajansı’nın Türkiye’nin ilk uçak gemisinin TCG Anadolu olduğunu öne sürdüğü paylaşımı

 

Halbuki, -Süleyman Demirel’e atfedilen bir vecizeden istifade edecek olursak- TCG Anadolu, Türkiye’nin ilk uçak gemisi değildir. Çünkü TCG Anadolu bir uçak gemisi değildir.

Deniz Kuvvetlerimize teslim edilmek üzere Sedef Tersanesi’nde inşa edilen TCG Anadolu’nun temel özelliklerine göz attığımızda şu hususların ön plana çıktığı görülmektedir (Güncelleme: ):

  • 231 metre uzunluk ve 32 metre genişlik
  • Yaklaşık 27 bin ton ağırlığında tam yük deplasmanı
  • 3 mekanize çıkarma aracı, 2 hava yastıklı çıkarma aracı, 2 personel çıkarma aracının yanı sıra uçak, helikopter ve insansız hava araçları taşıma kapasitesi
  • Asgari 1 taburluk bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin kendi lojistik desteği ile belirlenen yere intikal ettirebilme yeteneği

Bu özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi olarak tasarlanan TCG Anadolu, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi unvanına erişecek. Ancak, TCG Anadolu yazılı, dijital ve sosyal medyada sıklıkla “Türkiye’nin ilk uçak gemisi” olarak yanlış lanse edilmektedir.

Uçak gemisi basit ve klasik biçimde “üzerinden uçakların iniş – kalkış yapabildiği gemi” olarak nitelendirilebilir. Her ne kadar Her ne kadar ilk uçak gemimiz’ olarak tanıtılsa da sahip olduğu özelliklerden hareketle TCG Anadolu’nun bu niteliği haiz olduğu söylenemez. TCG Anadolu bir uçak gemisi değil, helikopter amfibi çıkarma gemisidir.

Savunma Sanayii Başkanlığı da gemiyi “Türkiye’nin ilk uçak gemisi” olarak değil “çok maksatlı amfibi hücum gemisi” olarak nitelemektedir.

TCG Anadolu’nun pisti sadece kısa kalkış-dikey iniş uçaklar (Short Take Off and Vertical Landing (S/TOVL)) için uygunluk arz etmektedir. TCG Anadolu, klasik iniş ve kalkış kabiliyetli (F16, CTOL, F-35A gibi) uçaklar için gerekli pist uzunluğuna sahip değildir. Gemide halatlı iniş pisti de bulunmamaktadır. Mevcut özellikleri ışığında TCG Anadolu’nun F-35B ve AV-8B Harrier gibi S/TOVL (kısa kalkış dikey iniş) tipi uçaklar dışında jet motorlu başka bir muharip uçağın iniş ve kalkışına uygun olmadığı belirtilebilir. Yani TCG Anadolu’da envanterdeki uçaklar değil sadece F-35B ve AV-8B gibi dikey inişle kısa mesafede kalkış yapabilecek taktik uçaklar konuşlanabilecektir.

Uzun kalkış mesafesi gerektiren uçaklar için uygun olmayan TCG Anadolu’ya ilişkin haber ve paylaşımlarda dikey kalkışlı F35B’nin vurgulanmasının sebebi uçağın bu özelliği olduğu anlaşılmaktadır.

Bu noktada, Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılmasıyla birlikte uçak gemisinden kalkış yapabilecek F-35B’lerin temininin de zorlaştığını belirtmekte fayda var.

Ayrıca, TCG Anadolu tamamen yerli ve milli değildir. İspanyol Navantia firmasının tasarımı ve lisans altında inşa edilmektedir. İspanyol donanması envanterindeki Juan Carlos I adlı gemi ile büyük benzerlikler taşımaktadır.

 

TCG Anadolu
TCG Anadolu

 

TCG Anadolu gemimizin uçak gemisi olarak tanıtılmasına savunma sanayii konusunda mesai harcayan birçok isim karşı çıkmıştı.

Bu isimlerden biri Turan Oğuz’du:

“Hadi tum gazeteler yapiyor, siz clickbait yapmayin bari!

1) TCG Anadolu milli degil.

2) TCG Anadolu ucak gemisi degil.”

 

 

2008-2010 yılları arasında Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevini üstlenen emekli Tuğamiral Türker Ertürk de TCG Anadolu’nun uçak gemisi değil, amfibi hücum gemisi olduğunu vurgulamıştı:

“Uçak gemisi değil Amfibi Hücum Gemisi. Sanırım benden daha iyi bilmez, bilemez. Uçak gemisi diyerek algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar.”

 

 

Arda Mevlütoğlu da TCG Anadolu’nun Türkiye’nin ilk uçak gemisi sayılamayacağını defaatle aktaran isimlerdendi:

“TCG Anadolu bir uçak gemisi değil. Kastedilen anlamda “milli” de değil. Zira Anadolu, İspanyol Navantia firmasının tasarımı ve lisans altında inşa ediliyor. Kardeşleri İspanyol ve Avustralya bahriyelerinde hizmette.

Öte yandan haberin -muhtemelen kastı bu olmamasına rağmen- vurguladığı bir husus var: TCG Anadolu gibi S/TOVL (kısa kalkış dikey iniş) tipi uçaklara uygun gemiler için halen ve görünür gelecekte tek bir alternatif var: F-35B (faydalı hizmet ömrü sona ermek üzere olan AV-8 hariç)”

 

 

Uçak gemileri hakkında Arda Mevlütoğlu’nun “Uçağın Gemisi” başlıklı yazısına da göz atabilirsiniz.

 

İLAVE: 16 Nisan 2023 günü bazı haber siteleri Marmara Denizi’ndeki eğitim uçuşunda F-16’ların dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu’dan havalandığını ileri sürdü.

 

tcg-anadolu-f16

 

Halbuki, F-16’lar TCG Anadolu’dan havalanmadı. Marmara Denizi’ndeki eğitimde TCG Anadolu’ya 2 adet F-16 eşlik etti.

Millî Savunma Bakanlığı sosyal medya hesaplarından yapılan “Gurur! TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Gemimiz, 2 adet F-16 uçağının iştiraki ile Marmara Denizinde eğitimler icra etti.” ifadelerini içeren paylaşım şu şekilde:

 

 

F-16’nın TCG Anadolu’nun “yanından” geçtiği an:

 

TCG Anadolu’nun Türkiye’nin İlk Uçak Gemisi Olduğunu İddia Eden Yazarlar

Murat Akan, 2 Şubat 2020 tarihli paylaşımında bu hatalı bilgiyi aktarmıştı:

"Ülkemizin ilk milli uçak gemisi TCG Anadolu, dün testlerinin yapılması için denize indirildi. 16 uçak ve 32 helikopter taşıyabilen dev gemi, 1500 kişilik çıkarma gücüyle Türkiyeyi önemli deniz gücü olan ülkeler arasına sokacak. Yapandan, vesile olandan Allah razı olsun..."

 

Murat Akan'ın TCG Anadolu'nun Türkiye'nin ilk uçak gemisi olduğu iddiasını içeren tweeti
Murat Akan’ın TCG Anadolu’nun Türkiye’nin ilk uçak gemisi olduğu iddiasını içeren tweeti

 

İLAVE: TCG Anadolu’nun teslim göreninin ardından Erhan Afyoncu da bu yanlış bilgiyi paylaştı.

 

türkiyenin ilk uçak gemisi

Yorumunuzu yazınız...