İzmir’deki Necatibey Ortaokulu’nun Yıkılarak Yerine Suriyelilerin Eğitim Göreceği Okulun Yapılacağı İddiası Doğru Değil

İzmir’deki Necatibey Ortaokulu, salt Suriyeli öğrenciler için yeni okul inşa etmek amacıyla değil depreme karşı dayanıksız olduğu tespitiyle bölgede okul çağında olan tüm çocuklara hizmet vermesi amacıyla yıkıldı.

Yanlış İddia

 

Yılmaz Özdil, Sözcü’deki “Okulumu yıktılar” başlıklı 26 Eylül 2021 tarihli yazısında İzmir’deki Necatibey Ortaokulu’nun yıkıldığını yerine yapılacak okulda bölgedeki Suriyeli sığınmacılara eğitim verileceğini iddia etmişti.

Özdil’in yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

“Mustafa Necati’nin vefatından bir ay sonra bizzat açılışını yaptığı ilkokula, Necatibey ismini verdi.

224 öğrenci kapasitesiyle, o gün itibariyle İzmir’in en büyük ilkokuluydu, öğretmen kadrosu tam Mustafa Necati’nin vizyonunu yansıtıyordu, ağırlıklı olarak kadın öğretmenlerden oluşuyordu.

Devasa bahçesi vardı, ağaçlarla çevriliydi, teee 1929 şartlarında bile basketbol sahası, voleybol sahası, futbol sahası vardı, sadece öğrencilere değil, bütün muhite, bütün vatandaşlara açık, muhteşem kütüphanesi vardı.

Cumhuriyet’in İzmir’e kazandırdığı sembollerden biriydi.

93 yıl boyunca, binlerce İzmirli çocuk Necatibey ilkokulu’nda okudu.

Binlerce İzmirli çocuk, Mustafa Necati bey’in eğitim vizyonuyla, Cumhuriyet devrimlerini içselleştirmiş bireyler olarak mezun oldu.

Onlardan biri benim.

Necatibey İlkokulu mezunuyum.

Necatibey diploması taşımakla onur duyuyorum.

Ve dün…

Okulumuzu yıktılar!

Evet… 93 yıldır Cumhuriyet’in, İzmir’in sembollerinden biri olan, eğitim meşalemiz Mustafa Necati bey’i ölümsüz kılan, “anıtsal” özelliği bulunan, “kültür mirası” kapsamındaki Necatibey İlkokulu’nu dozerlerle yıktılar, asırlık ağaçlarıyla birlikte yok ettiler.

Yerine ne yapacaklar biliyor musunuz…

Suriyeliler için okul yapacaklar!

Resmen tabela diktiler.

Tarihi değeri olan Necatibey İlkokulu’nun yerine, Avrupa Birliği projesiyle mülteci okulu yapıyorlar, 121 milyon liraya malolacak, bu parayı Alman Kalkınma Bankası veriyor!

Şimdi sıkı durun lütfen…

Adeta intikam alır gibi Necatibey isminin hedef alınmasının, sanki İzmir’de başka yer yokmuş gibi, tam oraya Suriyeli okulu yapılmasının “tarihi” bir başka sebebi daha var.

Suriyelilere illa okul yapacaksan, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı semtlere yapman gerekmiyor mu?

Türkiye’nin Suriye meselesinde tarihi açıdan en hassas noktası Hatay’ken… Cumhuriyet okulunu yıkarak, İzmir Hatay’a Suriyeli okulu yapmak, tesadüften ibaret midir?”

 

İddia edilenin aksine İzmir’deki Necatibey Ortaokulu, Suriyeli öğrenciler için yeni okul inşa etmek amacıyla yıkılmadı. Söz konusu okul binası depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmış olup, yerine inşa edilecek yeni okul bölgede okul çağında olan tüm çocuklara hizmet vermesi planlanıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) desteği ile Dünya Bankası (DB) ve Alman Kalkınma Bankası (KfW) aracılığıyla yürütülen Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı”na dahil olan Kriz Zamanlarında Herkes için Eğitim projeleri kapsamında inşa edilecek yeni okullarla (sadece Suriyeli sığınmacılar için değil) Türk ve Suriyeli öğrenciler için ek kapasite oluşturulması hedeflenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü Proje Uygulama Birimi tarafından paylaşılan bilgi notu, iddianın yanlışlığını ilgili resmî belgelerle birlikte şöyle aktarmıştı:

 

“Okulun kültür mirası kapsamında olduğu bilgisi doğru değildir. Necati Bey Ortaokulu, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 25.08.2021 tarihli ve 12648 numaralı Kararında yer aldığı üzere, kültür varlığı niteliğini taşımamaktadır, bu nedenle Kurul tarafından bu taşınmazın tescil edilmesinin uygun olmadığına karar verilmiştir.”

 

izmir 1 numarali kultur varliklarini koruma baskanligi
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Kararı

 

“30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen İzmir depreminde okulun hasar almadığı ve deprem dayanıklılığı ile ilgili teknik inceleme yapılmadığı bilgisi doğru değildir. Söz konusu okulun yıkım ve yeniden yapım kararı; tahkik sonuçları, mevcut binanın günümüz eğitim öğretim ihtiyaçlarına cevap verememesi ve bölgenin derslik ihtiyacı değerlendirilerek alınmıştır.

 

“Okulun bahçesindeki 100 yıllık ağaçların kesildiği bilgisi doğru değildir. Bahçede bulunan ağaçlar İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından incelenmiştir: Ağaçların bir kısmının “Orman Sayılmayan Tapulu Taşınmazlar Üzerindeki Ağaç ve Ağaççıklardan Faydalanılması Hakkındaki Yönetmeliğin 5. maddesinin (ç) bendine göre civar ormanlarda doğal olarak yetişmeyen ve “orman ağacı” niteliğinde olmadığından, bu ağaçların kesilmesi herhangi bir izne tabi değildir. Ağaçların diğer kısmının kesilmesinde 6831 sayılı Yasanın 116. maddesi gereği ormancılık açısından sakınca olmadığı İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün 08.09.2021 tarihli ve 2100149 sayılı yazısında belirtilmiştir. İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün yukarıda belirtilen yazısına istinaden, Konak Belediyesi de ilgili ağaçların kaldırılmasında bir sakınca olmadığını 15.09.2021 ve 56269 sayılı yazısında belirtmiştir. Ayrıca yeniden inşa edilecek okulumuzun bahçesine 65 adet yetişmiş ağaç dikilecektir.”

 

izmir orman bolge mudurlugu
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün Ağaçlara İlişkin Raporu

 

konak belediye baskanligi
Konak Belediyesi’nin Ağaçlara İlişkin Resmi Yazısı

 

“Okulun bölgedeki çocukların elinden alınıp mültecilere verildiği iddiası doğru değildir. Bahse konu Projeler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından inşa edilen tüm okullar devlet okulu olup, bu okullar adrese dayalı sistemle öğrenci kabul etmektedir. ve okulun öğrenci bölgesindeki mahallede bulunan çocuklara hizmet vermektedir.”

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya ilişkin yayımladığı 26 Eylül 2021 tarihli basın duyurusu metni şu şekildeydi:

“Son günlerde bazı basın yayın organlarında, İzmir Konak  Necatibey Ortaokulu ve yerine inşa edilen okulumuzla ilgili gerçek dışı ve olumsuz algı oluşturmaya yönelik iddiaların yer alması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

 

Söz konusu haberlerde yer alan Necatibey Ortaokulunun kültür mirası kapsamında olduğu bilgisi doğru değildir. Okulumuz, İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararında yer aldığı üzere, kültür varlığı niteliğini taşımamaktadır, bu nedenle Kurul tarafından bu taşınmazın tescil edilmesinin uygun olmadığına karar verilmiştir.

 

Ayrıca, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir depreminde Necatibey Ortaokulunun hasar almadığı ve deprem dayanıklılığı ile ilgili teknik inceleme yapılmadığı bilgisi de gerçeği yansıtmamaktadır. Okulun yıkım ve yeniden yapım kararı; tahkik sonuçları, mevcut binanın günümüz eğitim öğretim ihtiyaçlarına cevap verememesi ve bölgenin derslik ihtiyacı değerlendirilerek alınmıştır.

 

Okul bahçesindeki 100 yıllık ağaçların kesildiği bilgisi de doğru değildir. Ağaçlar, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından incelenmiş ve ağaçların bir kısmının “orman ağacı” niteliğinde olmadığı için kesilmesinin herhangi bir izne tabi olmadığı, diğer kısmının da kesilmesinde ormancılık açısından sakınca olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca yeniden inşa edilecek okulumuzun bahçesine 65 adet yetişmiş ağaç dikilecektir.

 

Okulun mültecilere verildiği iddiası da doğru değildir. Söz konusu projeler kapsamında Bakanlığımız tarafından inşa edilen tüm okullar, devlet okulu niteliğinde olup adrese dayalı sistemle öğrenci kabul etmektedir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

mustafa necati bey atatürk
Atatürk ve Mustafa Necati Bey

 

Yılmaz Özdil’in Mustafa Necati Bey’in 1919 yılında İzmir Atatürk Lisesi’nde öğretmen olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığına daha önce değinmiştik.

 

Mustafa Necati Uğural’ın Öğretmenlik Yaptığı Okul

 

* Katkısı için Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I, II & III ile Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri ekibine teşekkürlerimizle…

** Kapak görseli: Sözcü

Yorumunuzu yazınız...